bugün

kaz ciğeri

özellikle fransa'nın meşhur petrus şarabı ile çok iyi meze olan müthiş lezzetli sakatat türüdür..

zaten fransız mutfağı ''dünyanın en çok sakatat ve hayvani gıda ağırlıklı'' mutfağıdır..buna rağmen fransızlar 1960'larda bu kadar hayvani gıda ve sakatat tüketmelerine rağmen ''dünyanın en az kalp-damar hastalıklarına ve kansere yakalanan milleti'' olma ünvanını kazanmışlardı..tıp tarihinde bu duruma ''fransız paradoksu'' deniyordu..bu durum uzun süre ''kırmızı şarap tüketimine'' bağlanmıştır..

ancak zamanla bunun öyle olmadığı anlaşılmıştır..çünkü italyanlar da, en az fransızlar kadar kırmızı şarap tüketmelerine rağmen, italyanlarda kalp hastalıkları ve kansere yakalanma oranı,fransızlardan çok daha fazlaydı..

çünkü italyanlar unlu ve şekerli gıdaları çok fazla tüketiyorlardı..makarna,çörek,pizza,pasta gibi unlu ve şekerli besinler italyan mutfağından hiç eksik olmuyordu..fransızlar ise bu türden zararlı gıdaları ya hiç tüketmiyorlar yada çok az tüketiyorlardı..

bu yüzden fransızlar,çok fazla hayvani gıda ve alkol tüketmelerine rağmen kalp hastalıkları ve kansere italyanlar kadar yakalanmıyorlardı..

çünkü unlu ve şekerli gıdaları yemiyorlardı..

unlu ve şekerli gıdalar hem kan şekerini hemde insülini gereksiz yere arttırarak kanser hücrelerini beslerler..

ayrıca sadece kazlarda değil insanlarda da karaciğer yağlanmasının ana nedeni unlu,şekerli ve karbonhidratlı gıdaları tüketmektir..