bugün

allah kendini yok edebilir mi sorunsalı

çok deli bir sorudur esasında. çarpık islami bilgilerime göre şöyle bir durum var: allah lüzumsuz iş yapmaz. mesela sorarlar ya hani allah kendinden büyük taş yaratabilir mi diye. din kesiminden hep şunu duymuşuzdur: allah lüzumsuz iş yapmaz. sonra bir tepki daha gelir ardından: ee? sonuç? yapabilir mi yapamaz mı? sonrasında cevaplar çeşitlilik gösterir vs.

yani şu lüzumsuzluk açısından bakıldığında alacağımız cevap büyük ihtimal bu yönde olurdu. ama insan aklıyla düşünerek bu soruya bi yanıt aradığımızda şöyle birtakım gereksiz malzemeler çıkar gibi: bir maddenin ya da "şey" in ya da "kavram" ın kendi kendini yok etmesi için, özünde bulundurduğu dinamikleri, temeli, kendisini hayatta tutan en önemli şeyi yok edebilecek bir "anti-" "şey" bulundurması gerekir. mesela insan kalbinin belirli bir basınçta kan pompalasına aşırı basınç ile müdahele edildiğinde kalp patlayabilir. kalpteki o "denge" asıl etmen ise ona uygulanan "aşırı basınç" da "anti-" dir. yani bir nevi anti-denge.

bunun gibi de allah kendini yok edebilir mi sorusunu cevaplayabilmemiz için öncellikle allah nedir, allah ın özünde ne vardır gibi soruların yanıtlarını bilmemiz gerekir. bir "şey" i bilmeden o şeyin "anti" sini bilmek ya da tahmin etmek pek mümkün olmasa gerek. allah'ın kendisini yok etme olasılığı fikri

1- lüzumsuzluk açısından
2- insan aklının öngörüleri açısından

çeşitli yollara götürür bizleri. tabi şu da vardır: herşeye kadir allah kendisini de yok etmesini bilir, bir "anti" ye ihtiyacı yoktur ya da onu bulmada bir zorluğa tabi değildir gibi tüm bunlardan çıkarabileceğimiz saçma bir fikir de mevcuttur.

sonuç: çok kasmayın gençler. sınırlı akıl sınırsızı hayal edemez diye bir mevzu var hani. sınır tanımayan felsefecilerin içine düştükleri o hengameyi, o benim fikrim daha güçlüdür seninkisi değildir tartışmaları ve yıllar sonra başka birisinin çıkıp o fikri çürütmesi neden sanıyorsunuz? hepsinin ortak noktası: sınırlı olmasıdır. sınırsızı bilip tarif edebilen kişi ancak bu tür zor sorulara cevap verebilir.

hoş filozof olmayıp da bir celse de bu soruyu sikertecek insanlar da mevcuttur. misal:

inanan: allah kendini yok edebilir mi?
ateist: allah yok ki...

mavi ekran.