bugün

afs

iyi bir programdır.
önce 60 lirayı yatırıyorsunuz, okulun sizi aday göstermesinden sonra genel kültür, zeka ve kişilik testlerinden oluşan ilk adımı geçmek üzere sınav merkezine gidiyorsunuz. şahsi düşünceme göre genel kültür testi mal olmayan her bireyin yapabileceği kolaylıkta, zeka testi zekadan ziyade dikkat istiyor ve kişilik testi inanılmaz derecede sıkıcı. bu kişilik zırvası 240 sorudan oluşuyor ve 60.sorudan sonra sorular kendini tekrarlıyor. atıyorum hem 14. hem 78. soruda "sakin biri olup olmadığınızı" sorduğunda çelişkili cevap verirseniz hoş olmaz.
bunu geçerseniz tekrar aynı sınav merkezine mülakat için gidersiniz. en başta sizi sınıflara alıp temel bilgilerinizin, gezilerinizin, ilgi alanlarınızın, 2 yıl içinde yaşadığınız bir iyi ve bir kötü olayın açıklamasının olduğu bir form doldurturlar. sonra sıraları yuvarlak şekline getirerek ortaya bir konu açıp tartışmanızı ve moderatör seçmenizi isterler. siz bu tartışma sırasındayken de 3 tane komisyon görevlisi(bunlar eski afs'lilerdir) sizi arkadan izler. sonra sıralama yapılır ve siz sıranıza göre tekli görüşmeler için içeri alınırsınız. bu tekli görüşmeler yaklaşık 45 dakika 1 saat arası sürer ve o süre zarfında ağzınızdan girip burnunuzdan çıkarlar, canınıza okurlar, sabrınızı ve davranışlarınızı test ederler. bazen mantıksız sorular da gelebilir(ailenin çocuğu eşcinsel size sarkıyo naparsınız sorusu tamamen bir şehir efsanesiymiş ben sormuştum. bunun üstüne bana cevaplattılar, orası ayrı). bu mülakat sonunda oraya ne amaçla gitmek istediğinizi, kim olduğunuzu hepsi gayet iyi anlarlar. çok az kişi geçer bu mülakatı, bu senekini 150 civarı kişi geçebilmişti ve toplam 25 civarında komisyon vardı. bu da yaklaşık 250 öğrenci yapar, zira komisyon başına 10 öğrenci düşüyor.
eğer bu lanet mülakatı da geçerseniz(ben geçemedim) ailenizle görüşüyorlar, orada karşılaşabileceğiniz zorlukları falan açıklıyorlar. sonra formlarınız geliyo falan, en sonunda bir sene sonra kendinizi başka bir ülkede buluyorsunuz. eğer yerleştirileceğiniz bir aile bulamazlarsa da gidemiyorsunuz. en acı verici olanıysa bu olsa gerek.

girmeyi düşünenlere sınav ve mülakat soruları hakkında yardımcı olabilirim. bence bu mülakatlar adil değil, zira benim komisyonumda çok ağır abi 3 kişi varken ve bunlardan geçmek çok zorken, yan komisyonda şeker gibi bir kadın sohbet kıvamında geçiriyordu görüşmeleri. (bkz: kedinin ulaşamadığı ciğere mundar demesi sorunsalı)
güncel Önemli Başlıklar