bugün

meclisin padişah için tören yapması

tarihi yanlış anlayanların kavrayamayacağı durumdur. bu bizim tarihimiz. vahdettin, v mehmet, abdulmecit, abdulhamit, mahmut, selim, fatih, yavuz, osman, orhan, bayezid ve atatürk hepsi bizim atamız. dedemiz. bugünkü durumda olmamızda hepsinin payı var. evet, diyeceksiniz ki iyi durumda mıyız? hayır. ama bizden çok kötü durumlarda olanlar da var. sizin babanız kumar oynasa da, annenizi aldatsa da, eve ekmek getirmese de, sizi dövse de, o sizin babanızdır. öldükten sonra ne yaparsa yapsın, özlersiniz. hiç bir osmanlı padişahını karalamaya, silmeye hakkımız yok. tarih bir süreçtir. ve bu süreçte bu şahısların hepsinin bir rolü vardır.

şimdi vahdettin atatürk'e samsuna gitmesi için izin vermeseydi, ne durumda olurduk? atatürk, milli mücadele başlatırken, vahdettin damat ferid'i oyalamasaydı?vahdettin'in atatürk'ün neler yapacağından haberi yok muydu?

abdülmecid, tanzimat fermanını ilan etmeseydi, ıslahat fermanı ilan edilir miydi? daha önceden boğazlar konusunda taviz verseydi, boğazların egemenliğini almasaydı, çanakkale savaşında boğazlarla ilgili hak iddia edebilir miydik?

velhasıl kelam, bu ülkenin başına gelenlerin kötü niyetli olduklarını düşünmüyorum. en azından hepsinin iyi birer yanları vardı. ama becerememe, şartlar, ekonomi, siyaset gibi nedenler; bir de en önemlisi, halkı yanıltan basın ve de dış güçler bizi birbirimize düşürmektedir.