kıbrıs barış harekatı

bülent ecevit'i halkın en sevdiği dönemin tek lideri konumuna taşımış, 12 Eylül'ünde dolaylı olarak tohumlarını atmış harekattır.

MSP ile koalisyon halinde olan Ecevit bu şansı kullanarak ülkeyi erken seçime götürüp tek başına iktidar olmak için hükümetin istifasını vermiş, ama dönemin cumhurbaşkanı fahri korutürk'ün yeni hükümet kurma görevini Demirel'e vermesi sonucu, demirel'in ve diğer partilerin olası erken seçim sonrası CHP nin tek başına iktidar olacağı sonucunu bilmerinden dolayı bir hükümet kurması ile birlikte CHP, mecliste en fazla koltuk sayısına sahip parti olarak muhalefette kalmıştır.

Seçimlerde en çok oyu alan CHP ve AP'nin birbirlerine düşman kesilmesi sonrası ülkedeki kaos ortamı daha da artmış ve Ecevit'in güneş oteli toplantıları olarak da tarihe geçmiş toplantılarda, hükümetine güvenoyu alabilmesi için gerekli olan ve kendisine ait "kumar borcu olmayan 13 namuslu milletvekili arıyorum" sözünden sonra, Ap'den istifa etmiş 11 milletvekili ile görüşmüş ve ülkenin en karanlık hükümeti olan "3. ecevit hükümeti" kurulmuştur. Bu hükümette güneş otelinde görüşülen 11 milletvekilinden biri hariç diğer hepsine bakanlık verilmiş ve hükümet politikaları sonrası 12 eylül tarihi kara bir gün olarak türkiye tarihinde yerini almıştır.

edit: güneş oteli ile ilgili yanlışlık düzeltilmiştir.