bugün

nominalizm

nominalizm , bilindiği üzere ortaçağ felsefesinin en tartışmalı konularından birisidir . çünkü tümellere yönelik bakış açısı bir çok düşünür tarafından farklı yorumlanmıştır.nominalizmle birlikte kavram realizmi ve konseptüalizm de bu tartışmalı konunun diğer görüşleridir. nominalizm , platon felsefesine karşıttır temelde. çünkü platon idealar öğretisiyle kavramların gerçekliğinden ve dolayısıyla da görüngüler dünyasına tekabul eden nesnelerin ise bir gerçekliğinin olmadığından söz ediyordu. o meşhur mağara alegorisinde de tastamam bu konuları işliyordu. (devlet adlı yapıtında)

o halde nominalizm yani adcılık öğretisi , kavramların sadece ağızdan çıkan birer ses olduğunu ve gerçekliğinin bulunmadığını savunmak durumundadır . çünkü teker teker nesnelerin gerçekliğini savunuyor . bu da nominalizmi , idealizme karşıt bir görüş olarak konumlandırır.
hatta kilisenin resmi öğretisini eleştirmek için roscelinus adında bir filozof nominalist bir bakış açısıyla şu meşhur sözü de söylemiştir:
"kilise ağzımdan çıkan bir ses sadece" . buradan çıkan sonuca göre de adların kavram olarak bir nesneyi ifade edemeyeceğidir, anlamamız gereken . çünkü adları o nesnelere koyan bizizdir der nominalistler , bunu değiştirirsek o nesne başka bir isimle anılabilirdir . o halde isimlerin , kavramların değişebileceği gibi de bir sonuca varırlar.nesne ise isimden bağımsız olarak hala aynı nesne olacağından ötürü gerçek olan nesnelerdir derler.