bugün

paramotor

en hafif motorlu hava taşıtıdır. çok hafif olması sebebiyle en ufak hava koşulu değişikliğinden çok çabuk etkilenmektedir.yeni başlayacak olan kişiler öncelikle uçmak istedikleri bölgenin meteorolojik yapısını dikkatlice incelemelidir. rüzgarlı havalarda uçuş oldukça zordur, paramotor için en ideal hava çok sıcak olmayan ve hiç rüzgarın esmediği havadır. paramotor ile 0-10 knot rüzgar şiddeti aralığında uçulabilir. eğer yaşadığınız bölge çok rüzgarlı bir bölgeyse uçmaya her zaman fırsat bulamazsınız. örneğin çanakkale, gelibolu ülkemizde en çok rüzgar alan bölgeler sıralamasında birincidır. buralarda paramatorla uçmak her zaman mümkün olmayabilir. yapmanız gereken devlet meteoroloji müdürlüğü ile görüşüp o bölge hakkında detaylı rüzgar bilgisi almaktır.

dikkat etmeniz gereken bir diğer husus uçmayı planladığınız bölge yakınında havalimanı,askeri bölge v.b. olup olmadığıdır.eğer yaşadığınız şehrin yakınında bir hava alanı varsa o hava alanı müdürü tarafından jandarmaya her an ihbar edilebilirsiniz. böyle olumsuz durumlarla karşılaşmamak için yapılması gereken paramotor kursunu almadan sivil havacılık genel müdürlüğü (shgm) ile görüşüp yakınınızdaki havaalanının hava sahasını öğrenmektir. notamı hakkında bilgi almaktır. ve yine kursu almadan önce yapılması gereken ilde yaşıyorsanız vali'ye, ilçede ise kaymakam'a gidip ben böyle bir işler yapacağım, sizin açınızdan bir sorun teşkil eder mi? şeklinde ileride karşılaşma ihtimaliniz olan sorunları çözebilirsiniz.

eğer bir aracınız yoksa paramotor sporuna başlamayı unutun. çünkü bu paramotor denen icat, uzun mesafede sırtta taşınacak bir alet değildir. internetteki paketlenmiş küçük paramotor resimlerine aldanıp ben bunu sırtımda taşırım diye düşünmeyin. yakıt bidonlarıda cabasıdır.

eğer bu işi ticari yapmayı planlıyorsanız, ben reklam ucururum, önüme yolcu koyar uçururum, paraşütün altına hergün farklı bir yazı yapıştırıp şehrin üzerinden uçar reklam yaparım, büyük şirketlerle anlaşır parayı götürürüm diyorsanız çoooook büyük hayal kırıklığı yaşarsınız. bu işleri yapabilmeniz için hem çok tecrübeli olmalınız gerekir hemde ülkemizde paramotor uçuşları izinlerinin bu kadar karışık olmaması gerekir. tarlada dağda tepede uçarken izinsiz uçarsınız ama şehrin çevresi ve üzerinde uçacaksanız mülki idare amirinden mutlaka izin almanız gerekir. (bkz: mülki idare amiri) ayrıca paraşütün altına çıkartmalı yazı yapıştırdığınız zaman paraşütü az da olsa yıpratmış olup ömrünü kısaltırsınız.bir paraşütün toplam ömrü 300 saat civarıdır.

paramotor ile tecrübe kazanmak oldukça zaman alır, çünkü üstünüzde sabit bir kanat yoktur. havalanırken paraşütü kaldırıp dengeli bir şekilde üzerinizde tutmak, havalandıktan sonra iyi bir meteorolojik bilgi ile onu dengeli bir şekilde uçurmak iki günde öğrenilecek bir iş değildir. dolayısı ile ticari işlere hemen geçemezsiniz. sahil kenarlarında deniz üzerinden gelen tatlı rüzgar uçuşu kolaylaştırken iç kesimlerde karasal iklimin olduğu yerlerde ise rüzgar oldukça oynaktır.şiddeti ve yönü hiç ummadığınız anda değişir. ayrıca paramotor termiklerden çok fazla etkilenmektedir. şehir üzerinde çok sıcak havalarda uçamazsınız çünkü ısınan beton binalardan yukarıya doğru çok fazla sıcak hava yükselir, siz uçarkende sizi sallandırır.ayrıca şehrin üzerinden çok alçak uçuş yapmakta sakıncalıdır, binalara çarpan rüzgar hava akımını düzensizleştirir ve rotor meydana getir.

ehliyet ve lisans işlerine gelecek olursak, ülkemizde paramotor pilot lisansı henüz verilmemektedir. türk hava kurumu kurum olması sebebi ile sertifika vermektedir fakat sizin bir pilot gibi uçuş yapabilmeniz için lisaslı olmanız gerekmetedir. thk tarafından verilen setifikalar süresiz ve denetimsizdir. yani sertifikayı aldıktan sonra hiç uçmasanız unutsanız bile geçerliliğini korur. oysa pilot lisansı sahibi olan kişiler her yıl para karşılığında sınava girip lisansını yeniletmektedir. bu işi hakkı ile yapabilmenin tek yolu paramotor pilot lisansı almak ve her yıl o lisansı yeniletmektir. fakat yukarıda değindiğimiz gibi paramotor pilot lisansı verilmiyor, paramotor sporcu lisansı verilmektedir. gençlik ve spor müdürlüğüne bağlı thsf sporcu lisansınızı verir ve bu lisans valilerden kaymakamlardan izin alırken işinizi kolaylaştırır.