bugün

itme kuvveti motor* yardımıyla sağlanan yamaç paraşütlerine verilen genel isim.
kanata tutturulmuş motor, pervane, harness ve kafes genel elemanlarını oluşturur.
tamamen motorize edilmiş bir yamaç paraşütüdür. genelde yakıtla çalışırlar fakat elektrikle çalışan modellerde geliştirilmiştir.
türkiye cumhuriyeti'nde en sıkıntılı havacılık sporudur. sivil havacılık genel müdürlüğümüz (shgm) tarafından ruhsat ve tescil işlemleri yapılmayıp öte yandan uçuş izin prosedürlerinin de isteniyor olması işi çok zorlaştırmaktadır. bu spora başlamak isteyen arkadaşlarında ilk etepta tamamen tarafsız bir araştırmacı gazeteci gibi olayları ele alıp, çok dikkatli bir araştırma yapması gereklidir. zira sektör içerisinde karşı taraftan faydalanmak isteyen pek çok dolandırıcı bulunmaktadır.
en hafif motorlu hava taşıtıdır. çok hafif olması sebebiyle en ufak hava koşulu değişikliğinden çok çabuk etkilenmektedir.yeni başlayacak olan kişiler öncelikle uçmak istedikleri bölgenin meteorolojik yapısını dikkatlice incelemelidir. rüzgarlı havalarda uçuş oldukça zordur, paramotor için en ideal hava çok sıcak olmayan ve hiç rüzgarın esmediği havadır. paramotor ile 0-10 knot rüzgar şiddeti aralığında uçulabilir. eğer yaşadığınız bölge çok rüzgarlı bir bölgeyse uçmaya her zaman fırsat bulamazsınız. örneğin çanakkale, gelibolu ülkemizde en çok rüzgar alan bölgeler sıralamasında birincidır. buralarda paramatorla uçmak her zaman mümkün olmayabilir. yapmanız gereken devlet meteoroloji müdürlüğü ile görüşüp o bölge hakkında detaylı rüzgar bilgisi almaktır.

dikkat etmeniz gereken bir diğer husus uçmayı planladığınız bölge yakınında havalimanı,askeri bölge v.b. olup olmadığıdır.eğer yaşadığınız şehrin yakınında bir hava alanı varsa o hava alanı müdürü tarafından jandarmaya her an ihbar edilebilirsiniz. böyle olumsuz durumlarla karşılaşmamak için yapılması gereken paramotor kursunu almadan sivil havacılık genel müdürlüğü (shgm) ile görüşüp yakınınızdaki havaalanının hava sahasını öğrenmektir. notamı hakkında bilgi almaktır. ve yine kursu almadan önce yapılması gereken ilde yaşıyorsanız vali'ye, ilçede ise kaymakam'a gidip ben böyle bir işler yapacağım, sizin açınızdan bir sorun teşkil eder mi? şeklinde ileride karşılaşma ihtimaliniz olan sorunları çözebilirsiniz.

eğer bir aracınız yoksa paramotor sporuna başlamayı unutun. çünkü bu paramotor denen icat, uzun mesafede sırtta taşınacak bir alet değildir. internetteki paketlenmiş küçük paramotor resimlerine aldanıp ben bunu sırtımda taşırım diye düşünmeyin. yakıt bidonlarıda cabasıdır.

eğer bu işi ticari yapmayı planlıyorsanız, ben reklam ucururum, önüme yolcu koyar uçururum, paraşütün altına hergün farklı bir yazı yapıştırıp şehrin üzerinden uçar reklam yaparım, büyük şirketlerle anlaşır parayı götürürüm diyorsanız çoooook büyük hayal kırıklığı yaşarsınız. bu işleri yapabilmeniz için hem çok tecrübeli olmalınız gerekir hemde ülkemizde paramotor uçuşları izinlerinin bu kadar karışık olmaması gerekir. tarlada dağda tepede uçarken izinsiz uçarsınız ama şehrin çevresi ve üzerinde uçacaksanız mülki idare amirinden mutlaka izin almanız gerekir. (bkz: mülki idare amiri) ayrıca paraşütün altına çıkartmalı yazı yapıştırdığınız zaman paraşütü az da olsa yıpratmış olup ömrünü kısaltırsınız.bir paraşütün toplam ömrü 300 saat civarıdır.

paramotor ile tecrübe kazanmak oldukça zaman alır, çünkü üstünüzde sabit bir kanat yoktur. havalanırken paraşütü kaldırıp dengeli bir şekilde üzerinizde tutmak, havalandıktan sonra iyi bir meteorolojik bilgi ile onu dengeli bir şekilde uçurmak iki günde öğrenilecek bir iş değildir. dolayısı ile ticari işlere hemen geçemezsiniz. sahil kenarlarında deniz üzerinden gelen tatlı rüzgar uçuşu kolaylaştırken iç kesimlerde karasal iklimin olduğu yerlerde ise rüzgar oldukça oynaktır.şiddeti ve yönü hiç ummadığınız anda değişir. ayrıca paramotor termiklerden çok fazla etkilenmektedir. şehir üzerinde çok sıcak havalarda uçamazsınız çünkü ısınan beton binalardan yukarıya doğru çok fazla sıcak hava yükselir, siz uçarkende sizi sallandırır.ayrıca şehrin üzerinden çok alçak uçuş yapmakta sakıncalıdır, binalara çarpan rüzgar hava akımını düzensizleştirir ve rotor meydana getir.

ehliyet ve lisans işlerine gelecek olursak, ülkemizde paramotor pilot lisansı henüz verilmemektedir. türk hava kurumu kurum olması sebebi ile sertifika vermektedir fakat sizin bir pilot gibi uçuş yapabilmeniz için lisaslı olmanız gerekmetedir. thk tarafından verilen setifikalar süresiz ve denetimsizdir. yani sertifikayı aldıktan sonra hiç uçmasanız unutsanız bile geçerliliğini korur. oysa pilot lisansı sahibi olan kişiler her yıl para karşılığında sınava girip lisansını yeniletmektedir. bu işi hakkı ile yapabilmenin tek yolu paramotor pilot lisansı almak ve her yıl o lisansı yeniletmektir. fakat yukarıda değindiğimiz gibi paramotor pilot lisansı verilmiyor, paramotor sporcu lisansı verilmektedir. gençlik ve spor müdürlüğüne bağlı thsf sporcu lisansınızı verir ve bu lisans valilerden kaymakamlardan izin alırken işinizi kolaylaştırır.
eğitimi 1500-2000 € arası değişen uçuş sistemidir.
Paramotorla tandem(ikili) uçuşu deneyimlemiş biri olarak en az yamaç paraşütü kadar keyifli ve güvenli olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Fotoğraftaki pilot 16 yaşındadır.

http://www.bizevdeyokuz.com isimli güzel sitenin tanımı çok hoşuma gitti. Burada paylaşmak istedim..

Paramotor, pilotun paraşütüne ek olarak bir de sırtında pervaneli motor taşıdığı bir hava aracıdır.
Aynı zamanda Motorlu Yamaç Paraşütü veya PPG (Powered Paragliding) olarak da bilinmektedir.

Paramotor malzemeleri

Motor: Pilotun ileri doğru hareket etmesini ve yükselmesini sağlar.
Paraşüt (Kanat): Havada süzülmeyi sağlar
Harness: Pilotu paraşüte ve motora bağlayan uçuş koltuğudur.
Yedek Paraşüt
Ses engelleyici kulaklık ve kask

Paramotor’un avantajları

Dünyadaki en basit ve en güvenli hava araçlarından birisidir.
Kendi aracınızla kolayca taşıyabilirsiniz.
Kurulumu 15-20 dakikada tamamlanır.
Havalanmak için boş bir alan yeterlidir.
Motoru havada dursa bile (Gerekli bakımları yapılmış malzeme ile görülmesi nadirdir) paraşüt sayesinde güvenli bir iniş gerçekleştirilebilir.

paramotor:

25km – 70km arasında hız yapabilir.
5.400 metreye kadar yükselebilir fakat bir çok uçuş 150m altında yapılır.
Saatte yaklaşık 2,5 – 3 litre yakıt tüketir.
Depo büyüklüğüne bağlı olarak bir depo ile 100-150 km arası mesafe katedilebilir.
ilgili malzeme sağlanarak 2 kişi ile de uçuş gerçekleştirilebilir.
Trike denilen tekerlekli versiyonu da mevcuttur.
Belirlenen bölgelerde uçuş izni olmaksızın uçabilirsiniz. Bu konu ile ilgili Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün ilgili yönetmelikleri ve havacılık forumları mutlaka gözden geçirilmeli, uçuştan önce tecrübeli pilotlara danışılmalıdır.

Paramotor ve Yamaç Paraşütü arasındaki farklar

Yamaç paraşütünde kalkış için yüksek bir dağ-tepe gerekmektedir. Paramotor ile düz bir alanda kalkış ve aynı yere iniş yapılabilir.
Yamaç paraşütü ile termaller(rüzgar) yakalanarak yükselebilirken, paramotor da bu motor ile sağlanır.
Yamaç paraşütünde iniş planlaması hatasız yapılmalıdır, hata yapıldığında inilecek yer alternatifi çok azdır. Paramotor, motoru ile tekrar yükselebildiği için iniş planında hata var ise tekrar yükselip başka bir yere inilebilir.

Paramotor nasıl öğrenilir?

Yamaç paraşütü eğitimi almış olmak avantajlıdır fakat şart değildir. Mutlaka sertifikalı bir eğitmenden ders alınması gerekmektedir.
Eğitimler hava şartlarına, ve öğrenen kişinin kabiliyetine göre yaklaşık 10 gün sürmektedir.
Paramotor ile ilgili kursları ve eğitmenleri internet araması ve havacılık forumlarından kolayca bulabilirsiniz.
Eğitime başlamadan önce mutlaka tandem yani iki kişilik uçuş yapıp hissiyatını görmenizi öneririz.
görsel