bugün

partition

sırf kristin kreuk'un adını gördüğüm için izlediğim filmdir. kötü de değildir.

---spoiler olabilir---

konu 1947'de hindistan'dan çıkarken ülkeyi ve toplumu ikiye bölen ngilizler'in yedikleri bu bokun ortaya çıkarttığı bir trajedi. müslüman kız naseem khan* ile eski asker sih gian singh*'in yaşanan onca trajedi arasında birbirlerini bulup bırakmamaya çalışmaları anlatılıyor. müslüman-sih aşkı falan filan.

filmin olaylara dair hiçbir derinlik sunmaması eleştirilmesi gereken bir konu. ingilizler'in hindistan'dan çıkarken yedikleri boklara hiç değinilmiyor. filmde uzun süre görünen iki ingiliz var. biri neve campbell'ın canlandırdığı margaret stilwell diğeri john light'ın canlandırdığı walter hankins. ikisi de dünya iyisi, şeker gibi insanlar. sihler, hindular ve müslümanlarla ilgili de "bunlar kötü, berikiler iyi" gibi bir yorum yok. fazlasıyla orta yolcu bir film. kimse kırılmasın, kimse gücenmesin falan işte.

---spoiler olabilir---

ortalama altı bir filmdir ama türkiye'de neredeyse kimsenin bilmediği bir olayla ilgili olması bence izlenmesi için yeterlidir. yalnız, kristin kreuk'un oyunculuğu için izlemeyi düşünen varsa uyarıyorum: yapma! özellikle filmin ilk yarısında kreuk kötü oynuyor. ikinci yarıda açılmış ama o da kurtarmıyor. hoş, diğer oyuncular da pek farklı değil ya... neyse.

ekleme: (bkz: hindistan/#11646452)