bugün

laiklik

BiR DEFA LAiKLiK, SADECE FELSEFi, iDEOLOJiK BiR KAVRAMDAN iBARET DEĞiLDiR; HAYATA GEÇiRiLEN, UYGULANAN BiR iLKEDiR. BÖYLE OLUNCA UYGULANDIĞI ÜLKENiN DiNi, SiYASi, SOSYAL ŞARTLARI LAiKLiK ANLAYIŞINI ETKiLEMEKTEDiR. LAiKLiK ANLAYIŞININ VE UYGULANIŞININ ÜLKEDEN ÜLKEYE HATTA KiŞiDEN KiŞiYE BÜYÜK FARKLILIK GÖSTERMESi KAÇINILMAZDIR. ÇÜNKÜ LAiKLiĞE KARŞI OLAN KiŞiLERDE, LAiKLiĞi KENDi ANLAYIŞLARINA, HATTA SiYASi GÖRÜŞLERiNE GÖRE YORUMLAYARAK BENiMSER GÖRÜNMÜŞLERDiR. YANi HER ÜLKEDE LAiKLiK ZAMANA VE YUKARIDAKi ŞARTLARA GÖRE AYRI TANIMLANDIĞI GiBi, AYNI ÜLKE iÇiNDE DE LAiKLiĞiN FELSEFESi, SiYASi, HUKUKi AÇIDAN FARKLILIK GÖSTERDiĞi BiLiNMEKTEDiR.

1. LAiKLiĞiN BiR UNSURU DiN VE ViCDAN HÜRRiYETiDiR:

HERKES, ViCDAN, DiNi iNANÇ VE KANAAT HÜRRiYETiNE SAHiPTiR.

DiN VE ViCDAN HÜRRiYETiYLE iLGiLi, ANAYASANIN BiR BAŞKA MADDESi iSE, ŞU ŞEKiLDEDiR: KiMSE iBADETE, DiNi AYiN VE TÖRENLERE KATILMAYA, DiNi iNANÇ VE KANAATLERiNi AÇIKLAMAYA ZORLANAMAZ. KiMSE DiNi iNANÇ VE KANAATLARINDAN DOLAYI KINANAMAZ;

2. DiN VE DEVLET iŞLERiNiN AYRILMASIDIR

3. EĞiTiMiN LAiKLEŞTiRiLMESi VE EĞiTiM BiRLiĞi

4. DiN VE MEZHEPLERi NE OLURSA OLSUN DEVLETiN YURTTAŞLARINA EŞiT MUAMELE YAPMASI

5. DEVLETiN RESMi DiNiNiN BULUNMAMASI.

HER TÜRLÜ DiN VE ALLAH iNANCINI REDDEDEN, iDEOLOJiSiNiN GEREĞi OLARAK VATANDAŞLARINA DiNSiZLiĞi TELKiN EDEN DEVLETLER LAiK OLMADIĞI GiBi, DiNE DAYALI TEOKRATiK DEVLETLERDE LAiK DEĞiLDiR.

tamamı:
http://www.tekadam.8k.com/11.html