bugün

alfred marshall

john maynerd keynes'ten sonra iktisat bilimine en çok fayda sağlamış, yeni yollar kat edilmesine vesile olmuş ingiliz ekonomisttir. ekonomi bilminde cambridge okulu'nun kurucusudur. salt iktisat kelimesini kullanan ve pozitif iktisatı seçen iktisatçı iktisatın bir seret bilmi olduğunu ileri sürmüş ve iktisat insanların refahını arttıracak yolları arayan bir ilimdir demiştir.

1890 yılında ilk çalışması olan principles of economics(iktisatın ilkeleri) yüzlerce iktisatçının aydınlatıcı iktisat teoremlerinin geliştirildiği ekonomi literatürünün en önemli eserlerinden biri olmuştur.
bu eseri ile değeri maliyete bağlayan ve arzı ön planda tutan klasik ekol görüşleri ile, değeri faydaya bağlayan ve talebi ön planda tutan marjinal fayda kuramcılarının görüşlerini sentezlemiş; değer kavramı; arz ve talep fiyatları arasındaki dengede ortaya çıkar demiştir.

sanayi ve iş kolu ile para kredi ve ticaret isimli eserleri de dikkat çekmiştir.

iktisatın meşhur kısa dönem(1yıl) ve uzun dönemini(5, 10+ yıl) bulan iktisatçıdır. bu tezine kısa dönemde fiyatları etkileyen unsurun talep dolayısıyla tüketici faydası, uzun dönemde ise üretime bağlayarak ulaşmıştır.

m.v=p.t olan fisher tipi mübadele denkleminin yanına cambridge ekolüne uygun olarak m=k.py denklemini getirmiştir.
yani irving fisher elde tutmak zorunda olunan para miktarı ile ilgilenirken, marshall elde tutulmak istenen para miktarı ile ilgilenmiştir.
güncel Önemli Başlıklar