johannes passion un bitiş korosu

2,5 saatlik johannes passion ´un 2,5 saatlik bir "maraton" dan sonra gelen sondan bir önceki koro parçasıdır.

"ruhe wohl, bringt mich auch zur ruhe - rahat uyu ;bana da huzur getir" sözleriyle başlayan koro partisini içeren harikulade bir bitiş parçasıdır. insanın kafasına kazınır, ve bir tür "takıntı" haline gelir. müzik tarihindeki en güzel temalardan birisine sahiptir . o kadar yumuşak ve o kadar güzeldir ki, herhangi bir başka müzik parçasına geçiş yapmak hemen hemen imkansız hale gelir.

zaten johannes passion baştan - ilk giriş korosu zaten bir anormaldir- sonraki bir dolu aryalar, resitatiflerle zirvedeki bir sanat eseridir (gerçi bu sözlükte bahsettiğim bütün bach eserleri için zirve olduklarını söyledim, ama johannespassion (nam-ı değer st.john passion) u da o parçaların içine katmazsam gerçekten haksızlık yapmış olurum).

hadi schlusschor u biraz analiz edelim ; bach eseri do minör tonunda yazmıştır. koro girmeden önce insanları yerlerine mıhlayan o temayı orkestra öncelikle seslendirecektir. bu ana tema koro partilerinin hiçbirisinde bize duyurulduğu gibi gelmeyecektir. soprano "sol" den "ruht wohl!!-rahat uyu" diye bir girer...tabii alt,tenor ve basla birlikte. yalnız girişten hemen sonra hepsinin yolları ayrılacak, "gruptan" ilk kopan da tenor olacaktır. diğer bütün bach eserlerinde olduğu gibi koro´n un söylediklerini anlamak mü+mkün değildir, çünkü soprano tenor alto ve bas sesleri aynı anda başka başka replikler konuşurlar, mesela ortalarda bir yerde soprano "ruht" derken tenor "bringt" der. eserin majör tonlara modulasyon yaptığı bir kısımda sıkıştılmış polifonik elementler kullanılmıştır.
ama o ana tema yok mu...bach işte...ancak o kadar güzel olur yani.

ilgilenen için youtube dan bir de link buldum. dinleyiniz

http://www.youtube.com/wa...kkpjc&feature=related