bugün

genesis

genesis 1967 yılında kurulan ingiliz müzik grubu. progressive rock (birçok farklı müzik türünün harmanlanıp bir araya gelmesinden ortaya çıkmıştır. rock, caz, folk ve klasik müziğin karışımıyla ortaya çıkan deneysel müzik olarak da adlandırılır.) türünü benimseyen grubun önde gelen üyeleri daha sonra solo kariyelerinde de önemli başarılar kazanan peter gabriel ve phil collinstir.
genesis, 150 milyonluk albüm satışı ile tüm zamanların en çok satan 30 grubu arasında yer alır. grubun iki ayrı döneminden söz etmek mümkündür. erken dönemde çıkardıkları kompleks, detaylı enstrümantasyon içeren parçalar ve sahne üstünde yarattıkları görsel şovlar, 1970lerde tanınmalarını sağladı. 23 dakika uzunluğundaki suppers ready adlı parçaları ve 1974 tarihli the lamb lies down on broadway albümleri, bu döneme damga vuran çalışmalarıdır.
1980ler sonrasında tarzları popa kaydı ve grup daha geniş bir dinleyici çekti. bu değişiklik onlara duke albümüyle ingiterede, invisible touch adlı parçalarıyla da abdde birinci sırayı getirmiştir.
ilk olarak peter gabrielin öncülük ettiği grup, onun 1975te gruptan ayrılmasıyla beraber phil collinsin önderliğine geçmiştir. collins 1996ya kadar bu görevine devam etti. daha sonra bir sene ray wilsonın öncülüğünü yaptığı grup, son olarak ekim 2006da bbcden yapılan açıklamaya göre tekrar bir araya gelip dünya turuna çıkma kararı almıştır. tony banks, phil collins ve mike rutherford son olarak bir araya gelen grup üyeleridir.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Genesis_(grup)
http://en.wikipedia.org/wiki/Genesis_(band)