bugün

gizli oturum

muhtesem bir jean paul sartre oyunu. sehir tiyatrolari 2009 senesinde oynamistir. texti bire bir olarak, ilk cikardiklari anlam uzerinden yorumlamislardir. bu sekilde klasik bir oyunun otesine gecmemistir. oysaki oyun, being for others kavraminin adeta tanimi olan bir oyundur.

kadir has universitesi tiyatro toplulugu (bkz: khastt) bu oyunu, kanimca, hakkini vererek yorumlamistir. 3 ana karakter, (garcin, estelle ve ines) ve bir garson olmak uzere 4 kisi uzerine yazilmis bir oyundur. khastt bu oyunu 8-10 kisilik bir kadro ile oynamistir. flash back ve flash forwardlar ile being for others kavramina iyice egilmisler, kullandiklari isik teknigi ve secimleri ile oyunun sozlerinden biri olan "cehennem baskalaridir" sozunu seyirciye tam anlamiyla yasatmislardir.

oyun "no exit" olarak bilinir. estelle kokos bir hatundur ve cehennemde dahi kendisini begenicek bir erkek bulamazsa yok olacagini bilir, garcin iste bu yuzden oradadir. estelle'in kurtulusu olabilir. ancak garcin, korkak bir gazetecidir ve savastan kacmistir. korkak olmadigini, kendinden emin olarak soyleyecek bir kisiden bile duysa onun icin hersey bitecek cehennem bile umrunda olmayacaktir, iste ines (posta memuru) bu nedenle oradadir. cunku kimseye muhtac olmayan saglam bir karakterdir. garcin'in kurtulusu olabilir. fakar ines'te fazla kendine guvenmesinin yani sira sahip olduklarin hakimi olmak ister bir tutumu vardir, istedigini koparmalidir iste bu yuzden estelle oradadir, ines lezbiyendir ve estelli kandirip kendi istekleri dogrultusunda yonetebildigi zaman bu onun kurtulusu olacaktir.

nihayetinde bu 3 karakterde aslinda bir birleri icin var olduklarindan, kendi benliklerinin farkina bile varmadiklarindan birer varolus sucu islemislerdir. bi dongu devam ettigi icin hapsedildikleri odadan (cehennem) cikamamaktadirlar. no exit ismi bu nedenle cuk oturmus aslinda. nitekim oyunun kirilma noktasinda hic acilmayacak olan kapi acilir ama kimse gidemez. iste burada sartre cocugu koymus, varolusculuk kavraminin ne kadar guclu oldugunu gostermistir. sehir tiyatrosunun oyununda iste tam bu kapi acilma aninda seyircide uyanan dusunce: "korktuklari icin kapidan cikamadiklari" dusuncesi. iste bu yuzden sac bas yoldurmustur bana o oyun.

velasili kelam, bu oyunu iyi bir sindirmek icin bir iki doz sartre alinmalidir onceden (bkz: mezarsiz oluler) (bkz: is isten gecti)