atatürk ün çok zeki bir insan olması

''dava-i milliyemizin müdaffası uğruna katlandığımız mahrumiyet ve fedakarlıklar aynı maksadla devr-i mücadeleye girmiş bulunan bütün müslüman milletlerin ruhlarımızı daha yakından birleştirerek onlara azm ve sebat için nümune-i imtisal teşkil eder. sekizyüzmilyon islam ın kıble-i uhuvvetini başında tutan bir ümidin istiklal mücadelesi tarihin cereyan-ı hadisatı üzerine müessir bir vakıa-yı azimedir.''

yukarıdaki sözler milli mücadele ile müslüman milletlerin bağımsızlığını eş tutat mustafa kemal'e aittir. en önemli noktada milli mücadeleyi 800 milyonluk islam aleminin onur mücadelesi olarak gören mustafa kemal, cumhuriyeti kurduktan sonra 1 kasım 1937 de şu meşhur konuşmasını yapmıştır:

dünyaca bilinmelidir ki, bizim devlet idaresindeki ana programımız, cumhuriyet halk partisi programıdır. bunun kapsadığı siyasetler,idarede ve siyasette bizi aydınlatıcı ana hatlardır.fakat bu prensipler gökten indirildiği sanılan kitapların dogmalarıyla asla bir tutulmamalıdır. biz, ilhamlarımızıgökten ve gaipten değil, doğrudan doğruya gerçek hayattan almış bulunmaktayız.

ve onlarca durum. adam bir ideolojiye göre ya da kafasında yer etmiş bir takım görüşlere göre hareket etmiyor. tamamen elastik bir düşünce yapısına sahip. daha doğrusu böyle hareket ediyor. kurtuluşa giden yolda elinde bulunan her türlü aracı kullanabilecek nitelikte zeki bir insan.

edit:atatürk'ü pek sevmem ama zeki bir insan olduğunu kabul ederim. ayrıca saygı duyarım.