bugün
- her şeyin mizahı yapılmalı mı12
- mal mıyım sorunsalı13
- kendi değerimizi biz mi belirleriz başkaları mı10
- sözlük yazarlarının saatleri8
- iphone 18 pro max için neyinizi verirdiniz8
- tansağ türk4
- sözlük kızlarının meme savaşı4
- küt saçlı hatun10
- mandalina8
- youtube da kim beni bulacak diyen ateist3
- sözlük kızlarının bugünkü kombinleri11
- sözlük kavgaları5
- ben bu yaz nerdeydim3
- nev3
- kiraz cicegi kolonyasi41
- 2026 yazı5
- hüküm giymişim4
- 0 0 714
- sözlük yazarlarının kudurtan kombinleri13
- istanbul trafiği7
- savaş ay2
- ismail kartal34
- deve sidiği eksperliği4
- yatamıyorum3
- çok sevişmenin zararları2
- sözlük kızlarının kekleri5
- usame bin ladin ve onun islamcı ütopyası7
- azer bülbül'ün sanki biraz tom hardy'e benzemesi3
- filistin kurtuluş örgütü ve terörü desteklemek6
- göte sürülen sabunu başa süren erkek 1042
- kendine yalan söyleme eğilimi10
- ben bu çocukla ilgili evlencem ya9
- mesajlara sürekli geç cevap veren erkek10
- sensiz kutladım2
- ilk buluşmada esnaf lokantasına gitmek14
- tütün eksperliği3
- 10 eylül 2026 ismail kartalın istifası20
- açgözlü bencil ikiyüzlü kibirli insan3
- türk töresinde zina edenin parçalara ayrılması6
- nihoş2
- bu gün sözlük ne tatlı lan12
- rahmi koç'un balığın kalanından çorba yapması10
- modern tanrılara tapınmak2
- seninle esnaf lokantasına bile gelirim diyen kadın9
- öcalan için bahçeli ve konforlu bir ev yapılması2
- güzel bir kazın yalnız olmasının nedenleri11
- iskender10
- mutsuzken çirkin olmak8
- youtubeda azer bülbül canlı diye arama yapan kız3
- takibe anında takip5
entry'ler (2)
demokrasi insanlık tarihinin bütün yönetimsel değerleri ve tecrübelerinden ortaya çıkan olumlu neticeleri içine ekleyip uygulayabileceğiniz ve her geçen dönemde yeni açılımları eklemleyebileceğiniz interaktif bir torbadır. her ne kadar antik yunanda ortaya çıkmışsa da bugün o dönemde uygulandığı modelinden çok farklı modelleri ortaya çıkmıştır. En belirgin olarak direkt demokrasi ve temsili demokrasi diye ikiye ayrılır. Çoğulcu yani majoriteryan yönleri ile büyük eleştirilerin hedefi olmuştur. Doğrudan demokrasiler bir nebze bu handikapı aşabilmişse de uygulanabilirlik bakımından zorlukları yüzünden çoğulcu modeller daha çok rağbet görmektedir. bazı siyaset bilimcilere göre demokrasi bir toplumda hayat tarzı olarak içselleştirilmediği sürece gerçek anlamda uygulama alanı bulamaz. bu tür toplumlarda sadece görünürde demokrasi vardır ama asıl yaşanan çoğunluğun hegemonyasından ibarettir. sosyal ve liberal demokrasiler (ör: kuzey avrupa) en refah ve özgürlükçü demokrasi örnekleridir. islami tandanslı demokrasiler (ör: mısır, türkiye) ile otoriter rejimlerin sözde demokrasileri (ör: iran, pakistan) ise en kötü demokrasi örnekleridir. bir de mutlak monarşi olup da seçim yapan (ör: s. arabistan) rejimler vardır ki bunların ne yapmaya çalıştığı henüz anlaşılamamıştır. nitekim bir yerde seçim yapılıyor olması onun demokratik bir yönetim olduğunu göstermemektedir.
19'uncu yüzyıl sonlarında yaşamış ingiliz Biyolog Charles Darwin tarafından geliştirilmiş ve insanlık tarihinde türlerin ve özellikle insanın evrimsel kökenlerini en iyi açıklayan teori olma özelliği gösteren, ardılları tarafından geliştirilen ve her yeni gün hakkında yeni şeyler keşfettiğimiz bilimsel teori... Darwin sözkonusu teorisini "Türlerin Kökeni" (Origin of Species) adlı eserinde detaylarıyla açıklamıştır. Teorinin en önemli tarihsel ve bilimsel özelliği insanın ve diğer canlıların kökenlerini Tanrı'ya ihtiyaç bırakmayacak şekilde açıklayabilmiş olmasıdır. Ancak dünyada canlılığın nasıl ortaya çıktığı sorusuna cevap verememiş, bunun cevabını bulmayı ardıllarına bırakmıştır. Evrim Teorisi henüz tam anlamıyla açıklanabilmiş ve tamamlanmış bir teori olmayıp yeni araştırmalara kapı açan, her yeni bulguyla değişebilen, gelişebilen bir teoridir. Zaten bilimsel teorilerin bir çoğu zaman içinde ortaya çıkan yeni bulgularla değişime hatta çürümeye açıktır. Ancak Evrim Teorisi her yeni bulguyla birlikte daha güçlenmekte ve Biyoloji biliminde türlerin kökenini açıklayan en muazzam ve geçerli teori olma özelliğini pekiştirmektedir. Teori genel olarak bütün canlıların ortak atadan evrimleştiğini, evrimin ise tamamen tesadüfi gerçekleşen mutasyon, doğal seleksiyon ve adaptasyon süreçlerinden ibaret olduğunu ortaya koymuştur. insanların bitkiler ve hayvanlar üzerinde bin yıllardır uyguladığı yapay seçilime (artificial selection) benzer şekilde evrim mekanizması "natural selection" denilen doğal bir seçilim yöntemi ile en fit türlerin (fittest species) genlerini bir sonraki nesle aktarması yoluyla günümüze gelmiştir. Evrim hiç bitmeyen ve durmayan bir süreçtir. Şu anda da bütün hızıyla (yani oldukça yavaş bir şekilde) devam etmektedir. Evrim yaygın kanaatin aksine insanın maymundan geldiğini değil, maymunların ve insanların ortak bir atadan evrimleştiğini ortaya koymaktadır. insanın topraktan (balçıktan) yaratıldığını savunan bazı organize dinlerin aksine bilimsel olarak ispatlanabilir ve gözle görülür argümanlarla bir primat türü olan insanın kökenlerinin nereye dayandığını Evrim Teorisi başarıyla izah edebilmiştir.