bugün

tıbbın kaynağı zaten doğa olduğuna göre, bazı hastalıkların ve rahatsızlıkların tedavisinin de doğrudan doğada aranmasında bir sakınca görmüyorum. tabii ki kastettiğim kocakarı ilaçları değil. herbalist uzmanların görüş ve bilgilerinden her zaman yararlanarak. örneğin kalça protezi ameliyatımdan önce kanımdaki trombosit değerleri düşük çıktığından ameliyatımı 15-20 gün ertelediler. doktorum bu süre içinde bana hiç ilaç önermedi; içebildiğin kadar pekmez ve enginar suyu iç, sabah akşam da ikişer yumurta akı al dedi. inanın 15 günde ameliyata hazır hale gelmiştim. neyse uzatmayayım. bu başlık bu amaçla açıldı. sizin de bilgilerinizi paylaşacağınızı umuyorum.
kırlangıç otu
Eğir kokü de denir.
Eğir kökü güçlendirici etkileri nedeniyle, yalnızca sindirim sistemi genel güçsüzlüğünde, mide ve bağırsak gazlarında ve kullanılmakla kalmayıp, beze ve gut hastalıklarında da büyük bir başarıyla sonuç verir. Tembel midelerin ve bağırsakların ısıtılmalarında ve salgılardan arındırılmalarında bitki çok başarılıdır. Metabolizma ve bağırsak tembelliklerinde olduğu kadar, kansızlık solgunluklarında ve ödemlerde de önerilir. Kilolarını iyi beslenmemekten ötürü yitirmemiş olan çok zayıf kişiler, eğir kökü çayı içmeli ve arada sırada, eğir kökü katkılı banyolar alabilirler. Bitki, iştahsızlığı giderir, böbrek rahatsızlıklarında yardım eder ve tüm bedenin temizlenmesini sağlar. Hatta son zamanlarda çocuklarda sıkça görülmeye başlanan, tahıl alerjilerinde bile, eğir çayı yardım eder. Kurutulmuş kök yavaş yavaş çiğnendiğinde, kişiyi sigara alışkanlığından kurtarabilir. Taze eğir kökünün özsuyu kapalı gözkapaklarına sürüldüğünde, zayıf gözler güçlenir. Gözkapakları birkaç dakika kapalı tutulduktan sonra, soğuk suyla yıkanmalıdır.Donuk kabarcıklarında ve her tür donuklarda, sıcak eğir kökü banyoları yardımcı olabilir. Kökler akşamdan soğuk suya koyulup, ertesi gün kaynama derecesine kadar ısıtılır ve demlenmesi için 5 dakika beklenir. Biraz soğuması beklendikten sonra, çok soğuk olmayan bu suyun içinde organlar 20 dakika banyo edilir. Bu su, yeniden ısıtılarak, 3-4 kere daha kullanılabilir. Soğuk ellerde ve ayaklarda da bu banyolar yardımcı olur. Ama bu gibi durumlarda, banyo suyu mümkün olduğu kadar sıcak olmalıdır.

Kullanım Biçimi:

Çay hazırlamak: Yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış veya öğütülmüş kök, orta boy bir su bardağı dolusu soğuk suya akşamdan eklenir, gece boyunca demlenmeye bırakılır, sabahleyin ılıklaştırılır ve süzülür. Çay içilirken ılık olmalıdır.
nane
nezle olduğunuuz zaman hemen ilaca başvurmayıp önce ev ilaçlarını deneyin.
naneyi kaynatıp buharını içinize çekin. burnununuzun açıldığını nezlenizin hemen geçtiğini göreceksiniz.
mide ağrısının yanısıra yanmadan da şikayetçiyseniz nane çayı içmenizde fayda var. nane çayı mide gazlarını geçirir, midedeki doluluk hissini giderir, ayrıca hazmı kolaylaştırır.
kuru naneyi sıcak suya atıp 10 daika dinlendirdikten sonra nane çayınız hazır olacaktır. mide asitlerine karşı hap yutmak yerine nane çayı içmek daha sağlıklıdır.* tabii önemli bir hastalığınızın olmadığı konusunda doktorunuzdan bilgi aldıktan sonra.
enginar
öncelikle safra akımını uyarıcı, idrar söktürücüdür.çiçekbaşları sebze olarak yenir ama yaprakların ve kökün çözeltilerinin damar sertliğini önlemede yardımcı olduğu ve sarılık, karaciğer yetmezliği, kronik albumin yoksunluğu ve ameliyat sonrası kansızlıkta kullanılabileceği bilinmektedir.
bazı ülkelerde enginar afrodizyak olarak kabul edilir.
aşırı şişmanlıkta, kurdeşen de, romatizmada ve egzemada oldukça faydalıdır.
kan dolaşımını düzeltir.
kolestrolün neden olduğu damar sertleşmelerinde, kalp sancıları, enfarktüs, beyin kanamaları gibi rahatsızlıkların önleyicisidir.
bilumum malatya pazarı ve minyatür mısır çarsısı vari dükkanlarda bak bu şuna iyi gelir bak bu buna iyi gelir diyerek satıcıların gözüne gözüne soktuğu bitki ve çeşitleri . insan düşünüyor ulan bunlar her derde deva ise farmokoloji ne diye var . yok farmakoloji yetersizse niye bunlardan yararlanmıyorlar yada zayıflamak için kekik suyuna dadanan yurdum amcaları teyzeleri ne diye mide ağrısından kıvranarak doktora koşar vesselam kelam herşeyin olduğu için ölçülü kullanıldığında faydalı olabilecek ama b.kununda çıkarılmaması gereken muhteviyatlardır .
çörekotu
yaz aylarında mavi yeşil çiçekler açan çörekotu yol kenarlarında ve ekin tarlalarında yetişir.
olgunlaştıktan sonra toplanan meyveleri güneşte kurutulmak suretiyle kullanılır.
bu tohumlar ekmek ve çöreklere lezzet verici olarak katılır.
çörekotu iştah açtığı gibi uyarıcı olarak da kullanılabilir.
süt ve idrar artırıcı özelliği vardır.
adet kanamalarının başlamasını kolaylaştırır.
ayrıca çörekotu yağı, saç dökülmesine ve kepeğe karşı yavaşlatıcı olarak da kullanılmaktadır.
lavanta çiçeği (karabaş)
yaz aylarında koyu mor renkli çiçekler açan,50 cm boylarında, çalı görünümünde lavantagillerden bir bitkidir.
kokusu güzel değildir.akdeniz ikliminde yetiştiğinden bu ülkelerde ve ülkemizde ege, marmara ve akdenizde çokça görülür.
topraküstü kısımları bitki çiçekliyken toplanıp kurutulur.ilaç olarak faydalanmak için kurutulmuş bitki suda kaynatılır.
yine çiçekli bitkiden subuharı damıtmasıyla karabaş otu yağı elde edilir.yakıcı lezzette sarımsı bir sıvıdır.

faydaları;
*uçucu yağında taşıdığı maddeler sebebiyle; ağrı kesici, yatıştırıcı, balgam söktürücü, dahilen idrar yollarında haricen basit yaralarda mikrop öldürücü olarak kullanılabilir.
*bilhassa sinirsel baş ağrısı, uykusuzluk ve yüksek tansiyon gibi şikayetlerde etkilidir.
*deriyi lavanta yağıyla ovmak sivrisinekleri kaçırır.
(bkz: alternatif tip)
dijitalis

içindeki diji maddesi duran bir kalbi çalıştıracak nitelikte.
bu bitkilerin kullanılırken kesinlikle kaynatılmaması gerekir. demleme yöntemi kullanılmalıdır aksi takdirde kaş yapayım derken göz çıkarırsınız kaynatıldığı zaman toksin madde üretirler.
haşhaş
oldukça sıcak iklimleri sever.hindistan, batı asya ve ülkemiz başlıca bölgeleridir. türkiye'de 40'ın üzerinde yabani haşhaş türü bulunur. ege denizinin kuzeydoğusu, denizli, afyon, kütahya, orta anadolu, konya, ısparta yoğun ekim yapılan yerlerdir.
haşhaş nispeten killi fakat fazla su tutmayan toprakları sever.çorak ve rutubetli tarlalar uygun değildir.
bitkinin kökleri çok derine inmediği için gevşek topraklarda tutunamaz.bu nedenle az rüzgar alan yerlerde ve sık aralıklarla ekilmelidir.

faydaları;

haşhaşın başı, yaprakları ve yapraklarından elde edilen yağ ve haşhaşın başından elde edilen afyon deişik şekil ve amaçlarla kullanılır.
henüz tam olgunlaşmadan toplanır, tohumları çıkarılır,ve hafif sıcakta kurutulur.sonra kurutulmuş başlar suda kaynatılarak ilaç haline getirilir.bu ilacın hafif ağrı kesici ve uyutucu niteliği vardır.gargara olarak diş ağrılarına, içilerek vücuttaki hafifif ağrılara karşı ve küçük çocukları dauyutucu olarak kullanılabilir.

uyarı;

içilme suretiyle kullanım küçük çocuklarda ölümcül zehirlenmelere yol açabilir.
ağrı kesici, uyutucu, keyif verici olarak kullanılmaktadır. morfin bilinen enetkili ağrı kesicidir.vücudun ağrı algı eşiğini artırarak vücudun ağrıya reaksiyonunu ortadan kaldırır. kişi ilaç verildikten sonra ağrı duysa bile kendini rahat ve huzurlu hisseder.
tansiyon düşer, kalp atışları yavaşlar.bağırsak hareketlerini yavaşlatır.uyuşturucu etki ile %90 oranında zihin bulanıklaşır.
cinsel istek ve güç azalır. bulantı ve kusma görülebilir.
çilek
cilt sorunları olanlar için iyi bir meyvedir. böbrek, idrar yolları ve bağırsak sorunları olanlar için de birebirdir.
ayrıca diş etlerini güçlendirir, dişlerdeki tartları önler,ağız kokularını ve boğaz ağrılarını giderir.
bol miktarda c vitamini olduğu için de yüksek tansiyon ve kolestrolü düşüren maddeler de içerir.
uzunlamasına ikiye bölünmüş çilekle cildinizi silerseniz cildinizin yumuşak ve temizlenmiş olduğunu göreceksiniz.
Lokman Hekim kardeşimizin efsanevi şekilde kullanarak ölüme bile şifa bulduğu söylenen otlar.
vanilya yağı... afrodizyaktır...
(bkz: kekik)
(bkz: keten tohumu)
bu tür iyileştirici gücü olan bitkiler ıslatma, kaynatma veya haşlama yöntemleriyle işlenerek kullanıma hazırlanır. ot, çiçek, kök türü bitkiler ve meyveler olmak üzere dörde ayrılan şifalı bitkiler türlerine göre toplanmalı ve saklanmalıdır.

ot türü bitkiler; tam olgunlaşınca toplanmalıdırlar. genellikle yaz mevsiminin haziran temmuz ve ağustos ayları işlem için idealdir. şifa niteliğini kaybetmemesi için direkt güneş ışığı almayan gölge bi yerde kurutulmalıdır.

çiçek türü bitkiler; tam olarak açıldıklarında toplanırlar. bazılarının renkli kısmı bazılarının da bütünü koparılır. güneş, çiçeklerin renklerini ve iyileştirici özelliklerini yok edeceğinden gölgelik yerlerde küçük demetler halinde kurutulup kutular içinde saklanmalıdırlar.

kök türü bitkiler; bu tür bitkiler toplandıktan sonra, kurutulmadan önce çok iyi yıkanarak topraktan arındırılmalıdır. yıkandıktan sonra suların süzülmesi ve kuruması için güneşe bırakılan kökler daha sonra asılarak kurutulmaya devam edilmelidir.

meyveler; meyveler diğer diğer bitkisel ürünlerden farklı olarak olgunlaşmadan önce toplanıp kurutulur. böylece dayanıklı olmaları sağlanır.
Bir kısım cahil halkımız ki kendilerini farmakolog sanırlar,hiç tereddüd etmeden ne şekilde sonuçlar doğuracağını kestirmeden,ilaç niyetine kullanırlar bu tür otları,hatta buna alternatif tıp da derler kendi aralarında,
Basura iyi geleceğine inandığı otu kaynatı içer ama bilmez ki bu ot aynı zamanda tansiyonu da yükseltir,kıçını iyi edeceğine sevinirken,bu efer tansiyon hastası olurlar,Allah tez zamanda akıl fikir versin bu zatlara ve zatelere...ki en çok zatelerimiz inanır böyle abuk konulara
yeşil çay
elde etmek için kullanılan geleneksel işlem genç çay yapraklarını çabuk kurutmak şeklindedir.siyah çay ise yaprakların fermantasyon a bırakılmasıyla elde edilir.
bu farklılık yeşil çaya kendisine has kokusunu verir.daha da önemlisi yapısındaki polifenol lerin korunmasını sağlar. polinefollar hücresel zararlara karşı güçlü antioksidanlardır.yeşil çaydaki diğer önemli maddeler kateşin ler , florür ve tanen lerdir.
yeşil çay kalp hastalıklarına ve kanser türlerine karşı koruma sağlar.
çin'de yapılan geniş ölçekli bir araştırmada arasıra da olsa yeşil çay içen kişilerin rektum , pankreas ,ve kolon kanserlerine yakalanma riskinin içmeyenlerin çok altında olduğu görülmüştür.
diğer bazı araştırmalarda elde edilen bulgular göğüs, mide ve cilt kanserlerinden de koruma sağlayabileceği yönündedir.
japonya'da 1371 kişi üzerinde yapılan incelemede yeşil çayın günlük kullanımının kalp hastalıklarına karşı önemli bir koruma sağladığı tespit edilmiştir.
böğürtlen (framboise)
böğürtlen çok yenirse gözlere kuvvet verir, basur a iyi gelir. kökleri kaynatılır ve bolca içilirse böbrek ve mesanedeki kumları döker.
kaynatılır elde edilen suyu her banyo yapıldığında ayaklara sürülürse ihtiyarlamayı geciktirir, saçları da siyah bırakır. yaprakları ezilerek göz ağrılarında lapa olarak kullanılırsa şifa verir. * dalları kapı üzerine konursa o evin ehline sihir tesir etmez.
papatya
papatya kaynatılır, bağırsak şişliğine ve iltihabına karşı bolca içilir. dimağı kuvvetlendirir. başağrısını keser.
kaynatılır, bolbol içilirse sarılığı ve idrar zorluğunu giderir, kumları döker. lapa yapılır, mesanenin üstüne konursa ağrısını ve sancısını alır.
kadınlar aybaşı zorluklarına karşı kaynatarak içerler, lapasını yaparak üzerine otururlar.
kaynatılarak şekerle içilirse erkekliğe kuvvet verir, göğsü temizler, damar sertliğine iyi gelir.
acerola (barbados kirazı)

güney amerika, orta amerika ve jamaika'nın kurak ormanlarında yetişir.çalı meyvesidir ve kiraza çok benzer.
kalsiyum, demir, magnezyum,fosfor, a vitamini,b6 vitamini ve yüksek oranda c vitamini içerir.
acerola c vitamini yönünden portakala oranla 100 kat daha zengindir.
bağışıklık sistemi uyarıcısı ve organizmanın korunmasında yardımcıdır.
geçici yorgunluğu gidermek, grip ve üst solunum yolları enfeksiyonları gibi kış enfeksiyonlarını önlemede çok etkilidir.
c vitamini demirin bağırsaktan emilimini destekleyerek kansızlığı giderir.
ayrıca çok sigara içenlere ve sebze, meyve bakımından zayıf beslenenlere tavsiye olunur.
aslan dişi

dünyanın tüm bölgelerinde yetişir.kesik yaprakları olan uzun ömürlü bir bitkidir.
özellikle diüretik etkisinin yanında istenmeyen yan etkisinin olmamasından dolayı önem kazanmıştır.
vücutta biriken toksinleri elimine ederek organizmayı temizlemeye yardımcı olur.safra akışını artırarak ve karaciğeri uyararak sindirim üzerine de etkili our.safrakesesi ve böbrek taşını önlemede çok etkilidir.
özellikle geçiş mevsimlerinde aslan dişi kürü uygulanması tavsiye olunur.
(bkz: fitoterapi)
semiz otu

C vitamini ve Demir bakımında zengindir.tadı biraz mayhoştur.

Faydaları :
Mide ve bağırsak kanamalarında ve kanlı idrarda faydalıdır.
Kanı temizler.
Vücuda serinlik verir.
Şeker hastalarının susuzluğunu giderir.
idrar söktürür.
Kabızlığı giderir.
Zayıflamaya faydalıdır.
Dalak hastalıklarında şikayetleri geçirir.
Uykusuzluk, sinirlilik ve zihin yorgunluğunda faydalıdır.