bugün

platelets,kan pulcukları,trombosit.normal değerleri 200-400 bindir.
platelet trombositten bir konuda ayrılır.
platelet; kurbağa gibi amfibilerde bulunup nukleus * barındıran kan hücresidir.
trombosit: memelilerde bulunup nukleus içermez. **
Bütün memelilerin kanında bulunan, 2 ile 4 µm çapında, disk şeklinde bir yapısı, esas olarak kan pıhtılaşmasındaki rolü bilinmekte olan, kemik iliğindeki megakaryosit hücrelerinden oluşan; DNA'sı olmayan, küçük çekirdeksiz, fakat aktif enzimler ve mitokondri içeren renksiz hücreler. Aynı zamanda trombositler olarak da isimlendirilirler.
arkadaşımın vermesiyle hayati bi tehlikesi olur gibi konuştuğu kan tipi.*
yaralanma sırasında tüm hocaların istinasız sorduğu uyuz bi reaksiyona girip kendinden başka ama kendi adına benzer maddelerle abuk sabuk şeler oluşturarak kan kaybını önleyen hücre.
(bkz: ace plus selenyum)
yırtılan damar duvarını onaran kan hücresidir.
hususiyetle imkanı olan arkadaşların zaman ayırıp lösevli çocuklara bağışlaması gereken kan hücresidir. eksikliği veren kişi tarafından pek hissedilmese de alıcı hasta tarafından hayati önem taşır
trombosit( diğer adı platelet) kan pıhtılarının oluşumunda görev alan renksiz hücre parçalarıdır. çok sayıda granül bulundurur. başlıca karaciğer tarafından üretilen trombopoietin hormonu trombosit yapımını uyarır ve çoğalmasını kontrol eder. trombositlerin dolaşımdaki ömrü 9- 10 gündür. daha sonra dalakta ayrıştırılır. trombositlerin düşük olması, aplastik anemi hastalığına yol açar.
Kan pıhtılarının oluşumunda görev alan hücre parçalarıdır.
bildiğin trombositin diğer adıdır. tıpçılar platelet demeyi daha çok sever.
plateletler kanın pıhtılaşmasında rol olan hücremsilerdir.
tam kan sayımı parametrelerinde plt olarak kısaltılır.
normal sınırları 150-400 bin arasıdır.
kanın pıhtılaşmasını sağlayan hücrelere verilen isim. azlığı da çokluğu da zararlıdır. şekilleri ebatları her birey de farklıdır. okuduğum bir araştırmaya göre dev trombositleri olan insanların enfarktüs geçirme yüzdesi daha yüksekmiş.
genellikle hamile bayanlarda birim kandaki miktarı çok fazladır.rengi sidik sarısı olup; trombosite ilik kanseri hastaları çokça ihtiyaç duyarlar.muz, bal, ceviz gibi gıdaları düzenli olarak tüketenlerin birim kanlarındaki trombosit sayısı daha fazla olur.bir hastaya trombosit verilebilmesi için , trombosit verecek kişinin birim kanında en az 200000 trombosite sahip olması gerekmektedir.bu sayının boy kilo kansızlık, gibi zımpırtılarla da alakası yoktur.trombosit verme işleminde başı büyük bir iğneyle iki kolunuza da girilir ve kan dolaşırken trombosit ortada bir yerde poşet içerisine süzülür.önceleri kollarınız biraz acır fakat daha sonra sadece kaşıntı hissedersiniz.trombosit verirken yanınızda bir arkadaşınızın olması iyidir.çünkü bu işlemin süresi 40-60 dakika arasında değişir.
kanın pıhtılaşmasında görev alan kan hücresi.
sağlıklı bir bireyde değeri 7 mg/dl nin altına düşmüşse kan transfüzyonu gerekliliği nedeni olan değerdir.
kanın pıhtılaşmasında görevli kan hücresidir.

Merak ettiğim mesala ab h+ kanındaki trombosit b+ kanına aktarılabiliyor mu? Yani trombositinde 0 ab a b + - gibi değerleri var mı?
kanımda 50 - 100 arası bulunması nedeniyle bir kaç aydır kontrole gitmeme sebep olan hede. hayır öleceksem öleceksin de ama böyle ikide bir ayağına çağırman hoş değil doktor.