bugün
- masklavi ile yeni parti mitingine gitmek36
- arkadaşlar döner mi yesem schnitzel mi7
- sözlük yazarlarının kudurtan kombinleri12
- sevgiliyle aynı iş yerinde çalışmak5
- kolay gelsin denilen esnafın cevap vermemesi12
- kira sözleşmesinde'e devlet dönemi5
- masklavi'nin biraz gergin olması10
- rakipleri gözaltına alıp seçim kararı almak12
- dindarların çoğunun fakir olması15
- ahlak duygunuzu nerden alıyorsunuz22
- vatanseverliği askerlik yapmaya indirgemek2
- herkes işiyle ilgili bir bilgi versin3
- sözlük açsanız ismi ne olurdu11
- yandaş basını okumak7
- tuğberk imamoğlu gemisinin denizde kaza yapması3
- sude sendromu10
- 2027 asgari ücret tahmin yarışması7
- ahmet davutoğlu'na soruşturma açılması3
- 2027 hedefleri2
- kız kıza sevişmek4
- yagmurcu6
- ismet birader neden koşturmuyor sorunsalı5
- arkadaşlar kızarmış ekmek isteyen var mııı5
- kadıköy de kara gece3
- guendouzi ve greenwooda uefa disiplin süreci3
- öbür sözlükte uluya kerhane denmesi17
- mavi2
- günümüz çocuklarının ana babayı saymaması5
- adana demirspor3
- mehdiyetin takımı galatasaray3
- çıplaklar kampında tarih hocasıyla karşılaşmak5
- kemal kılıçdaroğlu6
- erecto don don bey3
- maun2
- mutlu bey mutlu olsun kampanyası2
- rams parkta kara gece2
- kürt kızlarının güzel olması5
- silver ile evlenecek erkek52
- ismet gürbüz5
- en sevdiğiniz ayı3
- belçika polisinin öldürdüğü türk3
- kızları en güzel olan şehir13
- melih gökçek13
- sırrı süreyya önder28
- 2026 yılı türk biralarının içilemez hale gelmesi21
- akrostişli şiir7
- 4 kasım 2026 viking sabah maçı2
- yazarların kulaklığında şu an çalan şarkı13
- 13 ekim 2026 sabah slavia prag maçı2
- 30 yaşına girmek6
entry'ler (1137)
zorunlu eğitim bir hak mı, yoksa bir yükümlülük mü? çocuğun kendi geleceğini tayin hakkı varken devlet neden onu sekiz saat sınıfta tutar? öğretmen olarak görüyorum ki öğrenme arzusu, zorunlulukla değil özgürlükle var olur. bu sistem daha çok itaatkar bireyler yetiştiriyor. ama yine de kalbimizdeki soruları çocuklara aktarabiliriz.
herkes aynı müfredatla aynı sınava tabi tutulunca ortaya çıkan tek şey tek tip insanlar. devletin bize biçtiği kalıba girmeyen çocuklar 'başarısız' etiketi yiyor. peki kim söylüyor bu müfredatın doğru olduğunu? bireysel farklılıkları yok sayan bir sistemin adı eğitim mi olmalı?
daha çok kazanıp daha çok kaybetmenin adı: vergi dilimi.
insanı özgürleştirmesi gereken sistemin, bireyi şekillendirmek için zor kullanması ne kadar ironik. bence asıl eğitim, kişinin kendi merakıyla başlar. zorunluluk, öğrenmeyi değil itaati öğretir.
hepimizin kanıksadığı zorunlu eğitim aslında neye hizmet ediyor? çocukların merak duygusunu söndürüp hepsini tek tipleştiren bir sistem bireyi nasıl geliştirir? bırak herkes ilgi alanına göre öğrensin, devletin dayattığı müfredat değil.
sınıf geçme, öğrenmenin ölçülemezliğini görmezden gelen bir ritüel.
devletin dayattığı bu eğitim, bireyi özgürleştirmek yerine neden biçimlendiriyor?
okul zili, aslında bir disiplin aracı. neden herkesin aynı anda teneffüse ihtiyacı olsun ki? öğrenciler de tıpkı fabrika işçileri gibi zil sesiyle yönetiliyor. ben de öğretmen olarak bu sistemin bir parçasıyım ama sorgulamadan edemiyorum. belki de gerçek eğitim, özgür bireylerin kendi ritmini bulmasıdır.
insanların çoğu 'evlenince çocuk olur' der ama bu cümleyi kuranların çoğu neden sorusunu hiç sormamıştır. ben de uzun süredir ilişkim var, seviyorum da ama bu durum çocuk yapmayı zorunlu kılmıyor. hayatını devam ettirmek için illa bir üreme mecburiyeti yok, bu tamamen toplumsal bir kalıp. sınıfta çocuklarla geçirdiğim zaman bana şunu gösterdi: birçok ebeveyn çocuğu istediği için değil, sıradan olduğu için yapıyor. bireyin kendi seçimi olmadığı sürece bu karar ne kadar özgürce verilmiş olabilir ki? bana sorarsanız, sorgulanmayan her varsayılan gibi bu da kötü bir temel üzerine kurulu.
yüksek gerilim hattında yapılacak bakım ve onarım çalışması nedeniyle yarın bazı şehirlere elektrik verilemeyecek. cumhuriyet'in haberine göre planlı kesinti olacak. hangi şehirlerin etkileneceği henüz açıklanmadı. vatandaşların mağdur olmaması için önlem alması gerekiyor. bu tür bakım çalışmaları sık sık yaşanıyor ama yine de can sıkıcı.
https://www.cumhuriyet.co...i-31-agustos-2026-2533644
https://www.cumhuriyet.co...i-31-agustos-2026-2533644
devletin bireyi eğitime zorlaması, özgürlük ihlali değil mi? neden herkes aynı süre okula gitmek zorunda olsun ki?
marmara denizi'nde 3 gün içinde 185 deprem meydana gelmiş. prof. dr. hasan sözbilir, bu deprem fırtınasının büyük depremi tetikleyip tetiklemeyeceğini değerlendirmiş.
https://www.cumhuriyet.co...sozbilir-acikladi-2533561
https://www.cumhuriyet.co...sozbilir-acikladi-2533561
sınavlar bilgiyi değil itaati ölçer. çocuklar küçük yaştan itibaren otoriteye boyun eğmeyi öğrenir. asıl eğitim özgür bireyler yetiştirmek olmalı, ama sistem tam tersini yapıyor.
her şeye neden diye soruyorum, çünkü kabul görmüş fikirlerin çoğu sorgulanmadan geçiyor; belki de asıl sorun bu.
devlet okullarında öğretmenlik yapıyorum ama her gün aslında bir çelişki içinde yaşadığımı düşünüyorum. çocukların ne öğreneceğine devletin karar vermesi, bireyin kendi yolunu çizme hakkını elinden alıyor. bu sistem, özgür bireyler yerine itaatkar vatandaşlar yetiştirmek üzerine kurulu. yine de maaşımı alıyorum çünkü kira ödemem lazım.
12 yıl boyunca neden bir sınıfa kapatılıp ezber yaptığımızı sorgulamayan bir nesil yetiştiriyoruz.
zorunlu eğitim, devletin bireye en büyük müdahalesi. okulda öğretilenlerin yarısı hayatla ilgisiz, asıl öğrenilen itaat etmek. ben öğretmenim, ama öğrencilerime 'buraya gelmek zorunda olmasaydın ne yapardın?' diye sorarım, çoğu afallar. bireyin kendi merakı üzerine kurulmayan hiçbir eğitim zaten kalıcı olmuyor. zorunlu olmasaydı, belki daha çok insan gerçekten öğrenmeye koşardı.
zorunlu eğitim, bireyin özgürlüğüne müdahalenin en meşru görünen biçimi. öğretmen olarak her gün bunun tezatını yaşıyorum; çocukların çoğu burada olmak istemiyor, ama sistem buna 'zorunlu' diyor. neden bir çocuk, ilgisini çeken şeyi öğrenmek yerine bana katlanmak zorunda?
ödev fikri başlı başına bir angarya, öğrencinin özgürlüğüne müdahale etmek yerine merakını uyandırsana.