bugün
- yılbaşı gecesinin diğer gecelerden farkı olmaması6
- çeçenistan danışmanının cübbeli ahmet'i ziyareti3
- 13 eylül 2026 galatasaray kocaelispor maçı28
- kadınların güçlü erkek tercihi19
- anın fotoğrafı20
- para tip fizik olmadan bir kız nasıl etkilenir11
- rusya'nın ingiltere'yi tek tuşla haritadan silmesi2
- sözlük yazarlarının kombinleri14
- sarapci koala hatayi13
- fantastik sinemanın sıkıcılığı5
- sözlükte eğlence arayan yazarlar10
- çok iyi birisin diyen ama ayrılan kız9
- sözlük erkeklerinin kol kasları8
- üzülünce halıya uzanmak10
- telegram kullanan erkek8
- 14 eylül 20262
- yazarların en sevdiği şeyler15
- uludağ itiraf10
- tolkien2
- arkadaşlar artık kombinlerinizi görmek istemiyoruz40
- aşk nedir8
- sanatımı ekşi sözlükte icra etmeye karar vermem7
- kolları damarlı erkek6
- islamda namaz yoktur21
- dövmesiz bir kızı gelin getirmek5
- silvermist'in mutfağına konuk olmak26
- iremga7
- sözlük yazarlarının yaşadığı mistik olaylar7
- gocu'ya lakap buluyoruz kampanyası7
- haydi yorgun mermi okula6
- mesih düşmanı cinli türk ateistleri27
- aragorn'un düğününde damatlık giyen cüce4
- jalapeno6
- partiden partiye giden erkekle evlenir misiniz5
- aragornun düğününde havaya ok sıkan terbiyesiz elf4
- sözlük kızlarının bugünkü kombinleri34
- galatasaray12
- zorbalanmaya alışkın insan6
- yarın okulların açılacak olması5
- whatsapp grubu kuralım5
- çok zeki olup belli etmemek4
- futbol8
- fenerbahçe14
- s'i l v'e r m'i s t21
- akçomarların beynini açıp incelemek4
- özgür özel9
- bik bik'in mutfağına konuk olmak16
- reddit kullanan erkek4
- başı kapalı ama her şeyi torpilli tipler6
- pazarcıların seçtirmemesi9
entry'ler (3)
bunun nedenleri bence sürekli bir şeyleri düşünmek ve her ihtimali önceden hesaplamaya çalışmak. iş yetişecek mi, faturalar nasıl ödenecek, gelecek ay ne olacak, birikim yeterli olacak mı, sağlığımızla ilgili beklenmedik bir durum çıkar mı derken insanın kafası neredeyse hiç boş kalmıyor. eskiden de bunlar vardı elbette ama artık her şeyi aynı anda düşünmeye çalışıyoruz. bir yandan çalışıyoruz, bir yandan geleceği planlıyoruz, bir yandan kendimize yatırım yapmaya çalışıyoruz, bir yandan da bir şeylerin ters gitme ihtimalini düşünüyoruz. daha ortada bir sorun yokken olabilecek sorunları düşünüp kendimizi yoruyoruz. özellikle sağlık konusu bence bunun en belirgin örneklerinden biri. insan sağlıklıyken hastalanmayı düşünmek istemiyor ama hayatın ne getireceğini de bilemiyor. ben de bir süre bunu düşündükten sonra özel sağlık sigortası yaptırmaya karar verdim. Türkiye Sigorta üzerinden yaptırdığım sağlık sigortasından da memnunum. benim için mesele sadece hastaneye gittiğimde ne kadar ödeme yapacağım değil, daha çok beklenmedik bir durumda en azından sağlık tarafında ne yapacağımı biliyor olmak. zaten hayatın kendisi yeterince belirsizken bazı konularda kafayı biraz olsun rahatlatabilmek güzel. belki modern hayatın garip tarafı da bu, daha güvende yaşamak için sürekli riskleri düşünüyoruz, sonra da bu riskleri düşünmekten yoruluyoruz. hayatın bütün risklerini ortadan kaldırmak mümkün değil ama bazılarına karşı önceden önlem almak insanın kafasını gerçekten biraz olsun rahatlatıyor. hastalanmamak elimizde değil ama hastalandığımızda ne yapacağımızı önceden düşünmek elimizde. bazen insanın ihtiyacı bütün sorunları çözmek değil, en azından bazı ihtimalleri kafasından çıkarmak.
kendimi bildim bileli üşengeç bir insanım. bunu kötü anlamda söylemiyorum. sadece gereksiz yere vakit ve enerji harcamayı sevmiyorum. bir işi daha kısa sürede ve daha az uğraşla yapabiliyorsam neden zor olanı seçeyim diye düşünüyorum. bu yüzden teknolojiyle aram her zaman iyi oldu. özellikle akıllı telefonların ve mobil uygulamaların hayatımıza girmesiyle birlikte günlük hayatta birçok şeyi çok daha kolay yapmaya başladım. bankaya gitmek yerine uygulamayı açıyorum. fatura ödemek için sıra beklemiyorum. alışveriş yapacaksam mağaza mağaza gezmek yerine telefondan bakıyorum. bir randevu almam gerekiyorsa birkaç dakikada hallediyorum. eskiden bazı işler gözümde büyürdü. çünkü o işin kendisinden çok, etrafındaki uğraştırıcı süreç can sıkardı. bir yere gitmek, sıra beklemek, evrak toplamak, telefonda dakikalarca müşteri temsilcisine bağlanmayı beklemek gibi şeyler bana hep gereksiz gelmiştir. bugün ise uygulamalar sayesinde bunların büyük kısmı ortadan kalktı. bence teknoloji tam olarak bunun için var. insanları daha çok uğraştırmak için değil, aynı sonuca daha kolay ulaşmalarını sağlamak için. bazı insanların teknolojiyi verimlilik olarak gördüğü yerde ben biraz da tembellik hakkı olarak görüyorum. çünkü gerçekten hayatı kolaylaştırıyor. aynı işi daha az eforla yapabiliyorsam bundan faydalanmamak için bir neden göremiyorum. yakın zamanda bunun bir örneğini de sigorta konusunda yaşadım. tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırmam gerekiyordu. normal şartlarda araştırmasıyla, başvurmasıyla, süreçleriyle erteleyeceğim bir iş olabilirdi ama Türkiye Sigorta'nın mobil uygulamasına girip işlemleri kısa sürede tamamladım. herhangi bir yere gitmeden, ekstra bir uğraşa girmeden işimi halletmiş oldum. teknoloji çağının bana hitap etmesinin nedeni yenilik merakı değil. hayatı kolaylaştırması. uygulamalar sayesinde birçok işi daha hızlı ve daha zahmetsiz yapabiliyorum. ben de tembellik hakkımı sonuna kadar kullanıyorum.
yaşlanınca bana kim bakacak sorusunu ara sıra ben de düşünüyorum. ama bu sorunun cevabını insanlarda arak bence çok sağlıklı bir düşünce değil. hayat bu, bugün yanında olan yarın olmayabilir. insanların kendi hayatları, kendi sorumlulukları var. bu yüzden ileride birilerinin bana bakacağını varsayarak yaşamak bana pek mantıklı gelmiyor. ayrıca bu durum o kişilere haksızlık olur. o yüzden elimden geldiğince bugünden önlem almaya çalışıyorum. düzenli birikim yapmak, yatırım yapmak ve geleceğe biraz daha hazırlıklı olmak bana daha doğru geliyor. kendi adıma altın ve bes tarafını bu konuda en uygun seçeneklerden biri olarak görüyorum. en azından yıllar sonra dönüp baktığımda, keşke daha erken başlasaydım demem. bir süre önce de bu düşünceyle türkiye hayat emeklilik üzerinden bes yaptırdım. şu ana kadar da memnunum. tabii ki bu tek başına bütün sorunları çözecek bir şey değil ama insanın gelecekte tamamen başkalarına bağlı kalmak yerine kendisi için bir şeyler yapıyor olması bile bence önemli. yaşlanınca bana kim bakacak sorusunun cevabını hâlâ bilmiyorum. bildiğim şey, o gün geldiğinde mümkün olduğunca kendi ayaklarımın üzerinde durabilmek için bugünden bir şeyler yapmanın beklemekten daha mantıklı olduğu.