bugün

devaminda da çalissa yapar denir genelde..hocanin beceriksizligini saklama cabasidir..tabi gerçek oldugu zamanlar da olur.. (bkz: istisnalar kaideyi bozmaz)
çocuğunun komşunun çocuğundan başarısız olması durumunda, annenin salladığı kurtuluş sözü.
bir kendini avutma yöntemi.
yeni bir öğrenci bulunmuştur. ilk ders için eve gidilir. anne, baba, çocuk birlikte karşılar. öncelikle öğrenciyi bir teste tabii tutmak gerekir. kitapları alınır, sıra ile her konudan ince sorular sorulur, durumunu kavramak için. ders bitiminde anne ve babadan çocuğun okuldaki durumu sorulur. ve o klasik cevap gelir. zaten çalışana özel ders gerekmez, kimse de çocuğunun zeki olmadığını kabul edemez.
"zeki değil ama çalışıyor" a tercih edeceğim cümle.
bir öğrenciye söylenecek en son sözdür. zira çocuk bunu duyar duymaz ben zekiyim çalışmadan da geçerim triplerine girecek, üniversiteye kadar gelmiş olsa bile kazanmış olduğu bu yaklaşım ve çalışma anlayışı peşini bırakmayacak, işini yarım yamalak yapan milyonlarca kişiden biri olacaktır.
(bkz: cehenneme giden yol iyi niyet taşlarıyla döşelidir)
veli toplantılarının vazgeçilmez repliğidir
(bkz: çok çalışıyor ama kapasitesi bu kadar)
-oğlunuz zeki ama çlışmıyor
-nerden çıkardınız bunu?
-derste bişi soruyorum hemen cevap veriyo ama, ödevler çok yanlış
-hımmm demek ödevlere yardım etmicez bi daaa
(bkz: güzel ama vermiyor)
aptal ve çalışkan olanlara tercih edilmesi gereken insan.
cünkü aptallar önlerindeki cukuru farketmezler,içine düşerler ve cıkmak için cok çalışırlar.

zekiler cukura düşmediklerinden fazla çalışkan olmalarına gerek yoktur.

cukara düşen aptalları, cukurdaki debelenmelerinden dolayı çalışkan olarak nitelemek aptallığın aşmış şeklidir.
veli toplantılarında,karne notlarında ve bireysel konuşmalarda öğretmenlerin ağzından en çok dökülen cümlelerdendir.

ögretmen 'oğlunuz/kızınız saf süzme hanımefendi verin bir işe bari bir sanat öğrensin' diyemez öğretmen kendince iyilik yaptığını sanır ,veli üzülmesin ister başarısızlığı sadece azimsizliğe bağlar..yanlıştır..

bir de bu durum o kadar sık görülür ki acaba eğitim fakültelerinde veliyi teskin etme yöntemleri dersi gibi bir şey mi var? düşünmekteyim...
öğretmen tarafından sarfedşilen bu cümleden sonra öğrencinin tek avuntusu bu olur.. gerek arkadaslarının yanında gerekse hane içinde konu açıldıgında hemen bu laf gündeme getirilir
"ya ne çalıscam herkes benim zekamın farkında çalışsam daha ii yaparım ama böyle de geçiyorum zati ne gereeeğiii vaaar amaaaan.."

işte öğretmenler bi çocugun hayatıyla bu şekilde oynayabilir.. bu çocuk 35 yasına geldiğinde hala bu lafı söylüo olcaktır..
"yaa amaaan arasam iş mi yook bulurum da şimdi bu kahvede okey oynamak varkeeen ne gereği var.. ben zati zekamla şuan sizden alıom parayı, hade bu parti 10ytl oldu"

bakın 35'te geçti bu adam hala zekasına güvenio

"yaa amaan ben istesem bi ev bulurum yaz-kış sokakta yatmam ama böylesi daha iyi hem havadar hem pratik hem ben bu üstün zekamla istanbul'u karış karış öğrendim, nerde nasıl yatılır, kimden nassı para istenir, şarabı içerken kaç fondipte sarhoş oluunurda seni 3gün tok tutar hepsini biliom bee sen diosuun"

kişinin adı "zeki" olsaydı çok gülünç olurdu belki ama deil..*
kısaca bundan bi bokolmaz demektir.
veli toplantılarında öğretmenlerin velileri teselli etmek için söylediği, tembel olan her öğrencinin öğrenim hayatı boyunca duymak zorunda olduğu söz.
her ebeveynin kendi evladı hakkındaki hissi yorumudur. kendi yavrusu için başka ne diyebilir ki?
öğretmen- veli görüşmesi sırasında, dersleri iç açıcı olmayan öğrencinin velisine, öğretmen tarafından söylenen söz. tembel öğrencimiz bu sayede evde tartaklanmaktan kurtulmuş olur.
başka bir versiyonu için (bkz: zeki ama tembel)
"bu güzel insanlardan bu çocuk nasıl çıkmış." diye şaşırıp veliyi çok sevme durumunda öğretmenin anne- babayı teselli cümlesi. velinin yüzü suyu hürmetine çocuk hakkındaki her türlü olumsuz yargı yutulur genelde, evlattır atsan atılmaz, satsan satılmazdeyip acı duyan öğretmenin çaresizlik anıdır.
üç kuruşa talim edeceğime çükerem işini diyen kişiye yapılan yakıştırma
klasik başarısız öğrenci ebeveyninin konu komşuya karşı vermiş olduğu savunmadır.''aslında çalışsa başaracak ,çok zeki çocuğum; ama zekasını başka yerlerde kullanıyor işte''....
özellikle anne babaların notları düşük olan çocukları için yarattıkları savunma...
Bu arada çalışkan ve başarılı olan kardeşler aşağılanır...
Örnek;-Aaaa benim kız çok çalıştı o okula girebilmek için,oğlan hiç kılını kıpırdatmıyor,15 gün çalıştı yine fena puan almadı,azıcık daha çalışsaydı....-saydı ama...(Ablanın zekasına ve başarısına gölge düşürülmemelidir...)
(bkz: zeki ama calismiyor)
eti senin kemiği benimci ebeveyn repliği.
(bkz: arızalı)