bugün

insanı hafif şaşırtır. Evet.
Bunaltıcı bir durumdur.
doğa olayıdır. evet.
Kuzey yarım kürede gerçekleşen olaydır.Güney yarım kürede ise yazın soguk olmaktadır.
Çok şaşirtandir. Yaz ve sifaklik? Öfff kafayi yicem şimdi. Yaz nasil sicak olur.
daha ortada öyle bir durum yoktur. yaz bitti. evet.
1 haftada 7 gün olması kadar şaşırtıcıdır.
başlığı açan yazar yazdıklarını silmiş. muhtemelen aşırı sıcak olduğunu söylemek istemiştir. küresel ısınmadan dolayı geçmişe kıyasla daha sıcak olduğu doğrudur. yazı sevmeme nedenidir.
Gazların akışkan olması kadar şaşırtıcı bir olay.
(bkz: suyun ıslak olması)
Tövbe yarabbi dur bakalım daha neler göreceğiz. Allah bilir secimleri rte kazanacakta der bu.
Dünyanın havada nasıl durduğu kadar karışık bir durumdur.
kışın soğuk olması kadar garip bir olay.
kum sahil ve ege üçlüsünün sevilme sebebidir.
Bana bunun kafasını yaşatın yaz'a kar yağdırmayan şerefsiz.
Şaşırtan dırumdur. Evet.
Insanı şaşırtan gelişme.
yazın sıcak olması mevsimsel gerçektir. evet.
kışın soğuk olması kadar olağanüstü bir durum.
şaşırtmayan durumdur. yaz sıcaktır. evet.
gevşeme, mayalanma ve arsızca kabarmalara sebep olan bi durumdur. plajus magandus bu iklim şartlarına anında adapte olabilen, her fırsatı değerlendirebilen, ürkütücü bakışlarını avından eksik etmeyen en yaygın türüdür. diğer populasyonlarda da alevli şort takımı ve atlet staylalara denk gelinebilir.
Dünya yörüngesi kusursuz çember değildir. Hafifçe basıktır (elips). Yani, Güneş’e olan uzaklık değişir. Bununsa mevsimlerle ilgisi yoktur!
Olsa, Dünya’nın her yerinde mevsimler aynı olurdu. Oysa kuzey yarımkürede mevsim yazken, güneyde kıştır ve bunun tersi de geçerlidir.
Mevsimlerin asıl nedeni yerkürenin dönme eksenindeki eğikliktir. Sınıflardaki Dünya maketlerinde olduğu gibi, yerküre 23,5 derece yatıktır.

Haziran’da kuzey yarımküre Güneş’e doğru eğilir, güney yarımküre Güneş’ten uzağa. Altı ay sonra (Aralık) bunun tersi olur.

Yazın günler gecelerden uzundur. Güneş de gökte daha çok yükselerek, yeri daha fazla ısıtır. Net sonuç: Daha yüksek sıcaklık.

Kışın geceler günlerden uzundur. Güneş ufkun üstünde fazla yükselmez ve yerküre yüzeyini önemli ölçüde ısıtmaya yetecek kadar gücü olmaz.

Kuzey yarımküre gün ışığını en çok 21 Haziran, yaz ortası gününde (yaz gündönümü); en az 21 Aralık, kış ortası gününde (kış gündönümü) alır.

Okyanus ve atmosfer gün ışığı değişikliğine daha yavaş tepki verdiğinde, en sıcak / en soğuk aylar aslında yaz / kış gündönümleri sonrasıdır.

20 Mart ve 22 Eylül civarında Güneş ekvatorun tam üstündedir. Bahar / sonbahar ekinoksu. Gece ve gündüzün uzunluğu her yerde aynıdır.

Ekseni eğik olan her gezegenin mevsimleri vardır. Mars mevsimleri bizimki gibi (benzeri bir eğim) ama daha uzundur (uzun yörünge periyodu).

Ama Güneş’e uzaklıktaki değişim Mars’ta daha büyük bir rol oynar çünkü Mars yörüngesi Dünya’dan eliptiktir. Mevsimleri de daha şiddetli.
(bkz: çabuk terk et burayı)