bugün

yazın sıcak olması

Dünya yörüngesi kusursuz çember değildir. Hafifçe basıktır (elips). Yani, Güneş’e olan uzaklık değişir. Bununsa mevsimlerle ilgisi yoktur!
Olsa, Dünya’nın her yerinde mevsimler aynı olurdu. Oysa kuzey yarımkürede mevsim yazken, güneyde kıştır ve bunun tersi de geçerlidir.
Mevsimlerin asıl nedeni yerkürenin dönme eksenindeki eğikliktir. Sınıflardaki Dünya maketlerinde olduğu gibi, yerküre 23,5 derece yatıktır.

Haziran’da kuzey yarımküre Güneş’e doğru eğilir, güney yarımküre Güneş’ten uzağa. Altı ay sonra (Aralık) bunun tersi olur.

Yazın günler gecelerden uzundur. Güneş de gökte daha çok yükselerek, yeri daha fazla ısıtır. Net sonuç: Daha yüksek sıcaklık.

Kışın geceler günlerden uzundur. Güneş ufkun üstünde fazla yükselmez ve yerküre yüzeyini önemli ölçüde ısıtmaya yetecek kadar gücü olmaz.

Kuzey yarımküre gün ışığını en çok 21 Haziran, yaz ortası gününde (yaz gündönümü); en az 21 Aralık, kış ortası gününde (kış gündönümü) alır.

Okyanus ve atmosfer gün ışığı değişikliğine daha yavaş tepki verdiğinde, en sıcak / en soğuk aylar aslında yaz / kış gündönümleri sonrasıdır.

20 Mart ve 22 Eylül civarında Güneş ekvatorun tam üstündedir. Bahar / sonbahar ekinoksu. Gece ve gündüzün uzunluğu her yerde aynıdır.

Ekseni eğik olan her gezegenin mevsimleri vardır. Mars mevsimleri bizimki gibi (benzeri bir eğim) ama daha uzundur (uzun yörünge periyodu).

Ama Güneş’e uzaklıktaki değişim Mars’ta daha büyük bir rol oynar çünkü Mars yörüngesi Dünya’dan eliptiktir. Mevsimleri de daha şiddetli.