bugün

ilköğretimden başlayıp, üniversite seçme sınavlarına uzanan bir maratonu, adına "test" denen garabetle koşturan türk eğitim sisteminin eseri. düşünebiliyor musunuz; türk dili ve edebiyatı bölümü'ne girmek için yapılan sınavda, bir kelime türkçe yazılmıyor. aday, adını bile kutucuk karalayarak yazıyor. bırakın eklerin ayrı yazılmasını, noktalama işareti nerede nasıl konur bilmeden meslek sahibi olan milyonların ülkesi türkiye. bir düşünün, üniversiteye gelene kadar kaç paragraf yazı yazdınız? kaç kez mektup, kaç doğru dürüst elektronik posta gönderdiniz?

gazetelerde, televizyonlarda bile onlarca imlâ hatası var. kimse doğru dürüst bilmediği için, herkesin dikkatinden kaçıyor. iş hayatında olanların dikatini daha çok çekmiştir: yazılı olarak soru sormaktan, rica etmekten aciz insanlar var. okulun öğretmediğini en başta söyledik, insan kendi imkânlarıyla öğrenemez mi? bal gibi öğrenir, ancak okursa. okumakla; at gazetesi, iddaa listesi kastetmediğimi anlamışsınızdır.

buraya, uludağ sözlük'e gelelim ve önce şu bakınızı verelim: (bkz: uludağ sözlük te sıkça yapılan dil yanlışları/#1485212). şimdi de bu entry'nin yazarı hunlu'nun hakkını: bu arkadaşımız oturmuş, okullar silsilesinin yıllarca öğretemediğini bir entry'e sığdırmış.

evet, kimse buraya nobel edebiyat ödülü almaya veya doktora tezi yayımlamaya gelmiyor. niyetimiz, iki rekât geyik yapıp gün geçirmek. ancak, bu ve benzeri ortamların, bu büyük eğitim eksikliğini tamamlamak için iyi bir fırsat olduğu görmezden gelinmemelidir. buradaki koftiden nesil kavgaları iki gün sonra unutulur gider; ancak iş hayatı, akademik kariyer gibi daha ciddî ortamlarda, bu tür eksiklerin savunması ve giderilmesi çok daha zor olur.

burada, bu tür yanlışlara müdahale etme konusunda moderasyona görev düşüyor. "imla ve dil bilgisi yönünden hatalı entryler/başlıklar silinir. girilen entrynin içeriği ne olursa olsun, içinde hatalı kelimeler barındırıyor ve noktalama işaretleri kullanılmıyorsa silinmeye mahkumdur. bu yüzden başlık açmadan ve entry girmeden önce yazılanların bir kere daha gözden geçirilmesi tavsiye olunur" (bkz: #173) gibi kanunları yazmak, ancak uygulanabildiğinde güzel.

ayrıca:
(bkz: formattan bihaber troll eleştirmeni)
(bkz: yanlış açılan başlığın altına ısrarla yazmak)