bugün

çarpım tablosu ile başlayan matematik hayatına yaş problemleri, havuz problemleri de eklenince zevk alırsın, ne zaman ki x ve y köşeyi dönüp omuzomuza karşında durur o an artık matematikten soğumak için aslanlar gibi nedenin vardır, yerine sayı koysan olmaz, her sayı x'i tutmaz y desen kendi kafasına göre takılır kötüdür, haklısındır artık aslanlar gibi sözelcisindir.
x ve y ile yeteri kadar soğutamazlarsa bi de z koyarlar matematik öğretmenleri..
- hocam deme bana, x ve y deme bana! anlamıyorum! girmiyor kafama..
x ve y yerine a ve b yi kullanılmasıyla belki değiştirilebilecek bir durum.
psikolojik bir olay olduğunu rehberlik öğretmenleri söylemektedir.

örnek olarak kendimden biliyorum, 6.sınıfa kadar mükemmel olan matematik o noktada işin içine x ve y denen şeyler girince o matematik sevgisi ve kabiliyeti yok olmuştur, liseden mezuniyete kadar hep ikmaller yaşanmıştır. *
matematikle hiç barışmadığımdan bendeki tarihi çok eski olan durumdur.
(bkz: john ile jack karşılaşınca ingilizceden soğumak)
sözel bölüm seçme zamanının geldiği durumdur. zira ilerde eğer mühendislik seçme gafletinde bulursanız bu x ve y nin yanında diğer kardeşleri de gelcek ve yok benim integralimi al yok benim türevimi veya beni al öyle bir beni al ki böyle bişiy olsun diye olay sapıtmaya başlıyacak. yol yakınken dönün siz.

ayrıca kaçınılmaz olarak

(bkz: işin içine x girdi ben anlamamaya başladım)
her zaman yaşanan durumdur.

eskiden x mi vardı y mi vardı? kutu çizmez miydik tahtaya, çatır çatır yapardık o problemleri. 8.sınıfta biraz xy ile tökezleyen matematik lise 2 deki trigonometriyle lise 3 teki logaritma ve lise sondaki türev-integralle bütünlemelere ulaşacaktır.

edit: bir de sayısal seçmek var ki, eğer aranız x y ile hoş değilse kesinlikle uzak durulmalı bu bölümden. matematikten kurtulamasanız bile fizikten kimyadan kurtulursunuz. az şey değildir o da. hem o periyodik tablo bulmaca dışında bi işinize de yaramaz. bulmacanızdaki 2 kare de boş olsun.