bugün

10 saniyesini düşünmeye ayıramayacak kadar gerikafalı olan kişinin, en başta hayat organı olan kalbinin ve akciğerlerinin aralıksız çalıştığını düşünemeden kendi kendine ettiği boş sorunsaldır.
uyurken insanın harcayacağı enerji bazal metabolizma seviyesindedir. yani günlük hayatta uyanıkken harcadığından çok daha düşüktür. yok denecek kadar azdır. ama yok da değildir.
(bkz: evet)
depolanan enerji harcanandan daha fazla olduğu için her türlü artıda olduğundan harcamayız cevabı verilebilir.
Tek bir bkz vererek, sorunu salabilmenin mümkün olduğu pseudosorunsal.
(bkz: bazal metabolizma)

edit:
Uyuduktan sonra dediği için, uyanık halimizden de bahsediyor olması ve bizi ters köşe yapmaya çalışabilecek bir sorunsal olması da ihtimaller dahilinde olan sorunsal.
şarj olan bir cep telefonu nasıl bir miktar enerji harcıyor fakat daha fazlasını depoluyorsa, uyuma/enerji harcama hikayesi de benzer bir kural izler.
uyuduktan sonra uyandığın için, hatta uyumadan önce ve hatta hatta uyurkene harcarsın. her daim baz istasyonu gibisin yani.

kişiye kafa(!)yı yedirtecek sorunsaldır.
nasıl pc'yi uyku moduna aldığında ekran kapanıyor, batarya ışığı yanıp sönüyorsa insanın da gözleri kapanır kalbi atar durur.
allahım yazmayayım yazmayayım diyorum ama bunca yazılan şeyin üzerine yazmasam patlarım.

zorunlu tanım:harcarız. hem de az buz değil.

uyurken yalnızca beynin korteks bölgesi çalışmaz. ya da daha doğru tabirle uyanıkken olduğu kadar aktif çalışmaz. ama diğer bir çok organımız çalışır. örneğin böbrekler, karaciğer, kalp, beynin büyük bölümü (ki bu saydığım organlar vücutta en çok atp harcayan organlardır) çalışmaktadır.

1. "yok denecek kadar az çalışır": yanlış. baya baya çalışır.
2. "vücut bazal metabolizmadadır": yanlış. insanda bazal metabolizma yemekten 12 saat sonra, oda sıcaklığında ve tam dinlenme halindeyken(uyurken değil) harcanan enerjidir.
3. "harcanan enerjiden bir sikim olmaz": nah olmaz.
4. "uyurken enerji depolanır": uyurken enerji menerji depolanmaz. götünüzden element uydurmayın. çünkü enerji(yani atp) asla depolanmaz.
5. "depolanan enerji harcanandan çok olduğundan harcamayız": yania adam yemek yemeden sürekli uyursa şişmanlar diyorsunuz yani yok lan böyle bir şey.
6. "şarj olan telefon analojisi": yanlış yanlış yanlışş bknz.5 nolu açıklama.

şimdi dağılın!
--spoiler--
"uyurken enerji depolanır": uyurken enerji menerji depolanmaz. götünüzden element uydurmayın. çünkü enerji(yani atp) asla depolanmaz.
--spoiler--

"depolamak" saklamak anlamında da kullanılan bir kelimedir. yani "harca-ma-mak"; tdk sözlüğü orda.

--spoiler--
"depolanan enerji harcanandan çok olduğundan harcamayız": yania adam yemek yemeden sürekli uyursa şişmanlar diyorsunuz yani yok lan böyle bir şey.
--spoiler--

evet, saklanan enerji daha çoktur. bir insan yemek yer ve uyumazsa, aynı yemeği yiyip uyuduğu zamana göre daha çok enerji harcar. kimse enerjinin yoktan varolduğunu iddia etmemiştir.

--spoiler--
"şarj olan telefon analojisi": yanlış yanlış yanlışş...
--spoiler--

sözkonusu analoji "uyurken de enerji harcandığını" göstermeye yönelik bir çabadır; bu örneği "depolamak" olarak algılamak yanlıştır.

"although the human brain represents only 2% of the body weight, it receives 15% of the cardiac output, 20% of total body oxygen consumption, and 25% of total body glucose utilization."
Kaynak: http://en.wikipedia.org/w...#brain_energy_consumption
özetle diyor ki, beyin deli enerji çeker, hele şekerin yüzde yirmibeşini çeker. sen o beyni uyutmazsan bütün denge gider.

daha da enerji tüketimi ve uyku ilişkisini anlamayanlar varsa:
(atp) üzerine: http://www.jneurosci.org/content/30/26/9007.short
ve "uyumak/enerji" ilişkisi üzerine: http://psychcentral.com/n...s-brain-energy/15240.html
Harcarsak çok az harcarız.
Uyurken enerji harcanmasaydı ölürdük çünkü kalp atarken bile enerji harcar.
Biyolojinin dalağını yarmış kişi söylemi.