bugün

altay mitolojisi'nde hâlâ var olması elbette bu varlığın daha sonradan onların inançlarında ortaya çıktığını göstermiyor. yukarıda defalarca zikredilmiş. orhun yazıtları'nda bilge kağan annesini umay'a benzettiği gibi, tonyukuk umay üzerimize mi çöktü diyerek kök tengri'nin yanında bu varlığa değiniyor. türklerde "yir sub" denen yer ve suları simgeleyen tanrılar, gökyüzünü simgeleyen bir tanrı "kök tengri" görebildiğimiz ve bulabildiğimiz kadarıyla dişiliği ve bereketi simgeleyen bir de kadın tanrıça "umay" vardır. tengricilikle islamiyet birbirine diğer dinlerin birbirine benzediği kadar benzer. tam aksine onlarca zıt tarafı vardır. cengiz han devrinde islamiyet ve tengriciliğin(şamanizm deniyor ancak şamanizm'i bugünün bazı türklerinin dini için kullanmak daha doğru) çelişmesi ve orta bir yol bulamamaları bunu kanıtlar. tengricilik'te "ongun" denen putlar da vardır ki ibn fadlan türkler üzerine yaptığı seyahatinde erkek cinsel organı şeklindeki bir puttan bile bahsediyor. dolayısıyla bu islamiyetle tengriciliği bağdaştırıp bilim dışı konuşmalar gayet yersizdir.
Kendisini çağırmak için Ankara seğmenlerdeki, eymirdeki ağaçlara bez bağlarım.
türk mitolojisinde doğurganlık ve bakeret tanrıçası.
Allah nasip eder de kızım olursa ismi olacak.
türk mitolojisinde yer alan kutsal ana. yer yer bazı kaynaklarda "ötüken" olarak da anılır. yıllarca türklerin ana yurdu, kaynağı, çıkış noktası, kutsal yurdu olarak bilinen, orhun yazıtlarında da bahsolunan ötüken şehrinin kutsaliyeti ile doğrudan bağlantılıdır.

umay ana, türk mitolojisinde doğurganlığı, dişiliği, yardımseverliği, iyiliği temsil eder, bunları öğütler.

örneğin (#37266594) numaralı girdime göz gezdirince mevzuya biraz daha hakim olacaksınız. eğer ki bir kadın, evlenip çocuk sahibi olana dek namusuna halel getirmezse, insanlara büyük kötülük etmezse, iyi bir insan olmak için çalışırsa, umay ona yardımcı olacak, hamilelik döneminde, doğum sırasında ve doğum sonrasında anneyi ve yavrusunu kötü ruhlardan koruyacaktır. ancak kadın ahlak ve namus konusunda gevşek davranırsa, iyi bir insan olmak için çabalamazsa umay kesinlikle yardımcı olmayacaktır.

ayrıca islam dininde fatıma(r.a)'nın eli dediğimiz mevzuunun da umay ile bağlantısı vardır.
görsel
görsel
görsel
görsel
görsel

TÜRK MiTOLOJiSi'NDE UMAY ANA ..

Türk Mitolojisi'nde doğum ve bereketin tanrıçası olan Umay Ana çocukları koruyup kollayan, yeryüzüne bereket saçan tanrı olarak bilinmektedir. Umay Ana her zaman çocuklarladır. Umay ne zaman çocukları bıraksa hastalanır hatta ölebilirler. Umay Ana; beyaz elbiseli, yere kadar uzanan beyaz uzun saçlı ve üç boynuzu olarak tasvir edilir. Kuş bedenine girip uçabilen Umay, hamile canlıları ve onların yavrularını da korumaktadır.

Umay adı ilk olarak Orhun Kitabeleri'nde karşımıza çıkmaktadır. Kül Tigin Anıtı'nın doğu cephesinde: “Babam kagan öldüğünde küçük erkek kardeşim Köl Tigin yedi yaşındaydı…Umay’a benzeyen annem katunun devleti (kutu) sayesinde, küçük erkek kardeşim Köl Tigin er adını aldı”, Tonyukuk Anıtı 2. dikilitaşın batı cephesinde ise “ Buralara kadar gelenler geliş zordu dediler, ama zorluk hissetmediler. Tanrı Umay, Kutsal Yer ve Su ruhları bize yardım etti.” yazmaktadır. Orhun Kitabeleri'nde Umay dişi bir ruhsal tanrıça olarak belirtilirken Yenisey Yazıtları'ndan “Altın Köl” yazıtında: “Bu bizim adımız Umay beğdir.” denilerek Umay erkek adı olarak kullanılmıştır.

Büyük Türk Sözlüğü Divanü Lûgat-it-Türk’te Umay: "Kadın doğurduktan sonra karnından çıkan hokka gibi nesnedir (anne karnından son çıkan plesenta). Buna çocuğun ana karnında eşi denir. Birisi buna hizmet ederse çocuk doğar (Umayka tapınsa ogul bolur). Kadınlar sonu uğur sayarlar” denmektedir. Ayrıca Manas Destanı’nda, Er Manas doğmadan evvel sancılar çeken anası Çıyırdı’nın rahatlaması için kadın kamların Umay’dan yardım isteğinden bahdedilir. Uygurlarda Umay iki manaya gelir: ilki doğum sonunu, diğeri ise çocukları himaye eden ruhu temsil eder. Altay bölgesi Türklerine göre de Umay, çocukları ve hayvan yavrularını koruyan dişi bir varlıktır.

https://www.facebook.com/...3/posts/1618694598518585/
gelecekteki kızımın adı.
Güzel ve anlamlı bir isimdir.

Kızım olsa adını Umay koyabilirim. Buna 30 saniye önce karar verdim.
(bkz: emeri)
gök tanrı'nın kızı demekmiş.