bugün

Hatalı ayakkabı kullanımı, yanlış tırnak kesilmesi veya genetik olarak tırnak yatağının bozulup deforme olması sonucunda, tırnağın çıkış biçimi bozulmakta ve yumuşak dokuya batarak, kişinin şiddetli ağrı çekmesine ve yaranın iltihaplanması sonucunda önemli enfeksiyonlara bile neden olarak ayak ve vücut sağlığını ciddi biçimde bozmaktadır.tırnak çekme veya batan kısmın kesilmesi gibi geçici çözümlerle tedavi edilmekte fakat tırnağın yumuşak dokuya batmasındaki temel neden olan tırnak yatağındaki deformasyon düzeltilemediği için tırnak batması tekrarlamaktadır. Bu hastalar defalarca tırnaklarını çektirmekte fakat tekrar tekrar batmalar devam etmektedir
futbolcularda yüksek oranda gözüken ve bellibir raddeden sonra yürümene bile izin vermeyen acımasız rahatsızlık.ayrıca kadınlarda oldumu ıyıce çirkinbir görüntüğe sahip olmasının yanında açık ayakkabıda giydirmez.
yara iltihap kapmadan doktora gidilmesi gereken rahatsızlık.eğer iltihap kaparsa tedavide ayak parmağına yapılan uyuşturucu iğnelerin etkisi azalır ve doktor tırnağınızın bir kısmının ya da tamamının ya da varsa tırnaktan dışarı fırlamış et parçasının kesimini siz yarı hisli iken gerçekleştirmek zorunda karlır.
Küçükken hijyen hastası bir aileye sahip olmanın getirisidir. Tırnakların köküne kadar kesilmesi * sonucu oluşabilir. Parmak ucuna ufak bir temasta hissedilen sızı iğrençtir.
Tırnak batması

Tırnak batması pek çok insanda görülen,kişinin yürümesini,iş görmesini engelleyecek derecede rahatsızlık ve ağrı verebilen bir patolojidir.

Tırnak batması tüm ayak parmaklarında olabilmekle beraber genellikle baş parmakta oluşur. Tırnak büyürken bir veya iki taraftan derinin içine doğru batma eğilimi gösterir,bu esnada oluşan enflamasyon sonucu tırnak kenarındaki doku da tırnağın üzerine doğru ilerler.

Tırnaklar normalde tırnak kökünde,deri altında bulunan germinal matriks denen kısımda oluşturulur,tırnak yatağı dediğimiz parmağın üst kısmında ileriye doğru büyürler. Uzamış tırnaklar mümkün olduğunca düz olarak kesilmelidirler.

Bazen tırnak uç kısımları yan taraflardan deriye batar ve bir yabancı cisim gibi reaksiyon başlatırlar, bazen ise tırnak yalnızca köşelerde değil, tümüyle tırnak yatağına batık hale gelebilir. Her iki durumda da ilk bulgular ağrı ve şişmedir. Batma bölgesinde kanama olabilir veya enfeksiyon gelişip iltahap gelebilir. Tedavi edilmediğinde ise iltahabın kemiğe ilerlemesi (osteomyelit) ve sistemik enfeksiyonlar oluşabilir. Ayakkabı giymek ve yürümek çok zor olabilir.

Tırnak Batmasının Sebepleri
Tırnak batması birçok sebepten oluşabilir, en sık neden yanlış tırnak kesimidir, tırnağı çok derin kesmek, tırnak uçlarını içeriye doğru çok kıvrık kesmek en sık yapılan yanlışlardır; bu durumda yeniden büyüyen tırnak batarak büyüyecektir. Diğer tırnak batma sebepleri ise :
-tırnağın dış kısım yerine direkt içeriye büyümesi
-çok dar veya sivri burunlu ayakkabı giymek
-tırnağın kalınlaşması
-parmağa veya direkt olarak tırnağa oluşan travmalar (çarpma,üzerine ağırlık düşmesi gibi)
-mantar enfeksiyonları
-şişmanlık
-aşırı ayak terlemesi
-bazı doğumsal anomaliler
-hipertiroidizm,şeker hastalığı,akromegali,romatoid artrit,gut gibi bazı başka hastalıklar
-yatalak hastalarda yorgan,battaniye gibi örtülerin çok sıkı sarılması gibi sebeplerdir.

Sayılan bu sebeplerden pek çoğundan sakınılarak tırnak batmasının önüne geçilebilir.

Tırnak Batmasının Semptomları
En sık görülen semptomlar aşırı ağrı,enfeksiyon,şişme,kızarıklık,bazen iltahap gelmesidir. Tanı normalde sadece muayene ile konur.Bazı özel durumlarda iltahabın kemiğe kadar ilerlediğinden şüphe ediliyorsa rontgen filmi gerekebilir. Aşırı iltahap varlığında uygun antibiotik seçimi için yara kültürü almak gerekebilir.

Tırnak Batmasını Tedavisi
Kanama, iltahap olan, şişme yapmış bir tırnak batmasının mutlaka bir doktora gösterilmesi gerekir. Tırnak batması olan kişiler çoğunlukla doktora gitmekte gecikir ve daha ilerlemiş, ağrılı bir halde doktora başvururlar. Tırnak batması ilk oluştuğunda bunu kendi kendine tedavi etmeye çalışma sonucu giderek artan ağrı yanında, tırnak çekimini gerektirecek düzeyde batmanın ilerlemesi ve enfeksiyon oluşması, özellikle dolaşım bozukluğu, damar sertliği ve şeker hastalığı olanlarda enfeksiyon ilerleyerek kemik iltahabı, gangren, parmağın ve hatta ayağın kesilmesine yol açabilecek komplikasyonlar oluşabilir.

Cerrahi müdahale gerektirmeyen tırnak batması tedavisinde:
-Tırnağın sıcak tuzlu su banyosutyla yumuşatılması
-Ufak bir gazlı bez parçasının antibiyotikli kremle birlikte batık kısmın altına yerleştirilmesi
-Ayakkabı giymekten kaçınılarak, sandalet veya açık terlikle tırnak üzerine olan baskının azaltılması
-Fazla enfeksiyon varsa antibiyotik kullanılması
-Ayak temizlik ve bakımı gibi yöntemler uygulanır.

Doktor hastaya steril bir gazlı bez parçasına antibiyotik kremle birlikte yerleştirmeyi ve bunun ne sıklıkla değiştirilmesi gerektiğini hastaya öğretecektir. Erken başvuran vakalarda cerrahi dışı tedavi yeterli olmaktadır. Tırnakların düz olarak kesilmesi, köşelerinin içe kıvrık olmaması önemlidir. Tırnak batması tedavisindeki ana ilke tırnağın bir kez batmadan parmak boyunu geçecek şekilde uzamasının sağlanmasıdır,bunun için tırnak kenarıyla parmak arasındaki doğal oluğun oluşturulması ve tırnağın düzgün büyümesi için "yol verilmesi" önemlidir.

Tırnak Batmasının Cerrahi Tedavisi

Aşırı tırnak batması, doku ilerlemesi ve enfeksyion varlığında tedavi için cerrahi müdahale gerekecektir. Cerrahi tedavi yöntemi tırnak batması derece ve şekline göre kişiden kişiye değişiklik gösterir. Tırnak batmasında batan tarafta parsiyel çekim, yani tırnağın bir kısmının çekilmesi veya tüm tırnağın çekilmesi gerekebilir. Tırnağın çekilmesi yanında ilerlemiş dokunun da alınması, tırnak yatağının revizyonu çok önemlidir. Çok dönük tırnaklarda tırnağın yapıldığı germinal matriksin kenar kısımları bazı ilaçlarla, koterle veya lazerle tahrip edilerek o kısımlardan tırnağın yeniden büyümesi engellenebilir. Çok ileri vakalarda tüm germinal matriks tahrip edilerek tırnak tümüyle iptal edilebilir.(Tırnak ablasyonu)

Tırnak çekilmesi lokal anesteziyle acısız ve ağrısız olarak yapılan bir işlemdir. Hastalar işlem sonucu yürüyerek evlerine gidebilirler. Tırnak çekiminden çok daha önemli olan nokta yeni büyüyen tırnağın bakımı ve normal büyümesinin sağlanmasıdır. Bu nedenle yeniden normal tırnak oluşana kadar doktor takibi önemlidir. Eğer tırnak batması yanında mantar hastalığı da varsa bu da mutlaka tedavi edilmelidir. Yanlış ayakkabı seçimi varsa bu da doktor tavsiyesine göre düzeltilmelidir.

Tırnak Batmasından Nasıl Korunabiliriz?
Tırnak batmasından korunmanın ilk yolu doğru tırnak kesimi yapmaktır. Ayak tırnakları düz olarak kesilmelidir, köşelerde çok hafif kıvrım yapılmalıdır. Tırnak köşelerini deriye çok yakın kesmekten kaçınmalıdır. Doğru ayakkabı giymek te çok önemlidir. Çok dar veya geniş ayakkabılar, her ikisi de tırnak batmasına yol açabilir. Taban düşüklüğü varsa tabanlık kullanarak ayak dinamiğinin düzeltilmesi gereklidir.

Tırnakta mantar, kalınlaşma, deformasyon saptanırsa hemen doktora başvurulmalıdır. Aşırı ayak terlemesi tedavi edilmelidir.

Tüm bu tedbirlere rağmen tırnak batması olursa fazla vakit geçirip olay ilerlemeden doktora başvurmak, erken tanı ve tedaviyle cerrahi müdahale yapılmaksızın batmanın düzeltilmesini sağlayabileceği için çok önemlidir. * *
yanlış tırnak kesme neticesinde uzayan tırnağın ete batmasıyla iltihap tutması durumu. acısı bir diş ağrısı kadar lanettir.
eğer yanlış kesmeden kaynaklanıyorsa o tırnak her battığında insanın kendine küfür etmesine sebep olan lanet olay. acısını çeken bilir.
eli bilemem de, ayakta olanın tedavisi doktor değil pedikürcüdür. doktora gidersiniz sökelim der, kuaföre gidersiniz bi pedikür yaparlar bütün dertler son bulur. bu kadar.
yaklaşık olarak 2 haftadır iki ayağımda oluşan illet. sağ ayağımı kaldırıma geçirmemle baş parmağın iki tarafındaki tırnak içeri batmıştır. sol ayağımada yanlış tırnak kesimi yüzünden uğramıştır. tarif etmem gerekirse insanoğlunun çektiği en gereksiz ve en beter acı diyebilirim. yürüyemezsiniz, futbol oynayamazsınız, çorap giyerken kıvranır pantolon giyerken bayılırsınız. öyle boktan birşeydir bu tırnak batması. eğer işe gidiliyorsa ve birazcık yürünmek zorunda kalınıyorsa 1 numara büyük ayakkabı işe yarayacaktır. bir diğer boktan ağrı için (bkz: böbrek taşı)
üniversitede hazırlık okurken bir yıl boyunca yanımda ayrılmayan şerefsiz tırnak sorunudur. bir an bile gün yüzü göstermedi bana bu meret, krem sürmek fayda etmedi, doktor tırnağı kaldırıp altına gazlı bez koydu* yine kar etmedi tam olarak bir yıl sonra tatilde tuzlu su iyileştirdi. nasıl oldu kim bilir.
bunun ameliyati hic de kolay degilmis, ya da benim canim pek kiymetliymis. yok bu zamana kadar cektigin acidan daha az olacak diyenlere inanmayin. dikis atilincaya kadar kestin torpuledin acittin diye doktorun beynine tecavuz etmekle mesgul oldugum icin bakamadim. keske dikis atilirken de bakmasaymisim, dikis atilan her bir noktanin acisi icimde sakli simdi. *
ayakkabi giymeye baslayayim 8 yil boyunca sigil teshisi koyan dermatologlarin pesinden elimde kotek yanimda hipokrat kosucam. ayrica teshisi koyan son gittigim dermatologun yillardir doktorum olmasi ve umudu kestigim icin 3 yildir ona gostermemis olmam bizzat kendi salakligim. onun ortopediste git demesi ilk gittigim ortopedistin bunun icin cerrahi mudahaleye gerek yok diyerek duz taban olmadigim halde duz taban tedavisi uygulamaya calismasi da ayrica sinirimi bozmadi degil.

bu zamana kadar sigil yayilir mikrop kaparim diye gitmedigim pedikurculerden ve yaz kis ayakkabi icine hapsettigim ayaklarimdan ozur diliyorum.

kuaforumun tam hastaneye gitmeden once, niye gostermedin ki bu zamana kadar ben bundan daha kotulerini iyilestirdim demesine cevap olarak kompleks yaptim ben onu yillardir ayagimi kimselere gosteremedim terlik de giymedim demedim, diyemedim.
6 kere kendisine sahip olduğum nalet hastalık, orta 1 den beri allah belasını veresice hastalık bırakmadı peşimi. futbol oynamadan dursa idim, olmayacaktı ama sabredemiyor insan. 7.'ye gidiyorum şu sıralar hemde ygsye 1 ay kala... yürümekte güçlük çektirir bazen tırnağın batma şekline göre. çok zorlu bi hastalıktır. doktorum bakalım 7. kez çekecekmi tırnağımı küfretmez umarım. allah belasını versin böyle şeyin.

anında gelen edit; azönce tırnakla uğraşayım dedim bı kısmını aldım tırnağın şu an batmıyor hadi bakalım. bu konu da master degree olduğumu iddaa edebilirim.

not; çok dağınık entry oldu ya.
hayatımda yaşadığım en belalı hastalıktır.yanlış tırnak kesiminden kaynaklanır genelde.bazen de ayakkabı çeşidinden.farklı sebepleri de var ama en çok bunlar çıkar karşınıza.
yürürken oturuken her daim o acı beyninizi oyar.doktora gidersiniz ortopedi cildiyeye gönderir.cildiyeye gidersiniz gümüş nitrat çubuğu mudur nedir tam o acının ortasına tırnağınızın altından salıverir.herkes güzelleşmek için giderken siz çığlık çığlığa acıdan gözler nemlenmiş çıkarsınız tedavi süresince o kapıdan.bir türlü kurutmaz yarayı,aksine iğrenç bir görüntü oluşturur daha da çok.başka doktora gidersiniz tırnağı çekicez der.tırnak iyi bir cildiyeci tarafından yakılır bu sefer de Allahım al canımı da bu acıyı çekmiyeyim dayanamıyorum günleri başlar.
en güzeli iyi bir ortopedistin sadece batan taraftaki tırnak yatağını temizlemesidir.küçük bir operasyondur ama her tarafınız kan içinde kalır.iyi doktorluk gerektirir bu yüzden de herkes yapamaz,yapmak da istemez.
düzenli olarak her akşam bir cam parçasıyla tırnağınızın tam ortasını bir şerit biçiminde dipten uca doğru 2- 3 kere kazımak suretiyle yaklaşık bir ay sonrasında sonuç alınılacak durumdur. batan tırnak kenarlardan havalanır, tırnakta az biraz şekil değişikliği olur ama bi hafta sonra rahatlamaya başlarsınız, denenmiştir, tavsiye edilir.
--spoiler--
tüm gücünüzle kazımayın hafif soyun tırnağı cam parçasıyla
--spoiler--
dünyanın en büyük ızdıraplarından biridir. kesin sonuç ameliyattır, hele 3. dereceye gelmişse 1 dakika durmamak gerekmektedir.
Kişiye her türlü küfürü söylettirecek hastalıktır.
çektiklerimi anlatsam roman olur dediğim, 5-6 kez tırnağı çektirdiğim, 3 kez de cerrahi müdahele geçirdiğim illet lanet bir hastalık.
tırnak batması çoğu zaman yanlış kesimden kaynaklanan bir rahatsızlık olsa da genetik olarak yamuk çıkan tırnaktan da kaynaklanabilmektedir *. baba tarafımda her üç kişiden birinde görülen bu rahatsızlığın hepimiz kendimize göre çarelerini bulmuş durumdayız.

bizim gibi tırnağı yamuklar için tırnak çektirmek kesinlikle bir çözüm değil, hatta ızdırabı arttırıcı bir şeydir. ben kendi tırnağımı iyileştirdim. şöyle oldu: hiç ellemedim. o bütün acısı, iltihabı ile iğrenç yeşil bir şekilde bana bakıyordu, ben ise sadece her gün antibiyotik bir krem sürüp gazlı bez ile sarıyordum. böylelikle her temas ettiği yüzeyde acımıyordu hem de iltihap bir nevi kontrol altında duruyordu. bu bir sene falan böyle devam etti, daha sonra tırnak uzadıktan sonra et bölgesinden kendini azat etti ve işkenceden kurtuldum. birkaç kuzenim ise iki ayda bir süren "tırnak kökü kazıma" adı verdikleri eylemi yapıyorlar. banyo esnasında sıcak suda tırnaklarını yumuşatıp sağ ve sol köklerinin dibine kadar kesiyorlarmış.

yanlış kesimden olduysa tırnak çektirmek bir çözüm olabilir, birkaç arkadaşım da böyle kurtulmuştur bu illetten.

çekmeyen bilemez efendim. umarım yardımcı olur.
çok çok fazla ilerlememişse alternatif kurtuluş yolu vardır : tırnağın batan kısmı kökünden kesilir çok fazla acır keserken fakat direnmek lazımdır .daha sonra kesilen yere törpü yordamıyla pamuk tıkanır ve bu pamuk bir hafta süreyle yenilenir.

not:banyo yaparken çıkartmayın pamuğu banyodan sonra tıkayın tırnağı ise banyodan önce kesin çünkü enfeksiyon riski fazla.
yeniden nüksendir. *****
1 aydır falan var bende bu çirkin şey. önceleri uyduruk bir mikrop kapması sanıyodum, bi gün dayımın görmesi ve ''tırnak batması olmuş boku yedin ehe mehe'' demesiyle durumun sikikliğini farkına varmam bir oldu.

bugün evde olan malzemelerle tedavi ettim kendimi. evet aldım tırnak makasını, oksijen suyunu efendime söyliyeyim batikonu, pamuğu falan deştim batığı. baya tırnak makasıyla falan kopardım. sürekli ve hayvani bi şekilde kanaması verimli çalışmamı engellemiş olsa da mikrobu temizlediğime inanıyorum.

tedavi bitiminde oksijenli suyla yıkadığım parmağımı kolonyayla temizledim. üstüne bepanten sürdüm (ne alaka ben de bilmiyorum evde vardı, değerlendirmek istedim) onun üstüne peçetenin arasına koyup taşla ezdiğim antibiyotiği sürdüm, en üste ise batikonlu pamuk kapatıp parmağı sardım.

eğer google görsellerdeki gibi insan tırnağı olmaktan çıkmamışsa doktora gitmeye gerek olmayan şey. dalın hacı hem macera oluyor falan ne bileyim güzel işte.
allah kimsenin başına vermesin dediğim acı dolu deneyimimdir.
medikal ayak bakimiyla da gecen illet deformasyon. topuklu giyemezsiniz.

istanbuldakilere isvec ayak sagligi ni tavsiye edebilirim, benim batigimi cikarmislardi ve canim da yanmadi. bir de tel takiliyormus, ayak tirnaginin iki ucuna ve o tirnagin iki kenarini da kaldirarak batik cikmasini engelliyormus. ayak parmaklarim etli oldugu icin sanirim bu yontemi deneyecegim, haber veririm.
çözümü olmayan acıdır. çektirdikçe tekrarlanır.
genellikle yanlış tırnak kesimi neticesinde vuku bulur. son dönemde değişik tedavi yöntemleri çıkmıştır.