bugün

1-entry-nick uyumu.
2-rap'in kelime anlamı dair bir çok rivayet vardır. bunlardan en belirgini ingilizce tam anlamı olan "ağır eleştiridir"
Diğer bir kabul edilebilir anlamı "Rhytm And Poem". Diğer bir kabul edilebilir anlamı "Rythmic African Poem"dir.(zenci müziği hesabı)
en son anlam olarak "rytmic americam poem"dir.
3-Müzik evrensel bir olgu olduğu için değişik ve farklı kültürler tarafından kendi değerlerine göre biçimlendirilebilir.Bu tabiki her müzik için geçerli değildir ama en azından rap ve rock için geçerlidir.
4-isimden yola çıkarak bir müzik türü olan Türkçe Rap bu kadar saçma eleştirilemez,filoloji ve müzik birbirinden farklı konulardır.
5-Türkçe Rap'in beslendiği köklere ve ortaya çıkış biçimine bakılırsa Anadolu'daki Aşık Atışması Geleneğiyle paralellik göstermektidir,bu konuda birçok çalışma mevcuttur,araştırmak gereklidir boş boş bok atmaktansa. Arebesk Türkçe Rap yükselişi mesela, ülkemizdeki gecekondu ve varoş bölgelerinde yükselen bir toplumsal tepkidir(Yener adlı arabeks rap'çi bu örneğe uygundur, araştırınız)
6-Ülkemizde gerçek ve salt anlamda,çıkar gözetmeksizin ele alırsak ve özenti arabeks rap'çileri istisnai tutarsak; hakkıyla yapılan,toplumsal mesaj veren,üretkenlik ve farklılık içeren tek gerçek müzik Türkçe Rap'dir.
7-Türkçe Rap hakkında konuşmak istiyorsak bu isimleri dinlemeli ve anlamalısınız,sonra eleştiri yapmalısınız;
Ceza,Sagopa,Fuat,Dapoet,Patron,Karachalı,Saian,Alaturka Mavzer,Defkhan,Pit10,No.1,Dremelodi,Abluka Alarm,Gına,Mozole Mirach,Sancak,Sansar,Sahtiyan,Mihenk Taşı,Merdiven,Raziel,Apache Squad,Paralo Nevakar)
Tarkan'ların,Sezen aksu'ların,Demet akalın'ların sözlerinden;popüler müzik dediğiniz saçmalık deryasının sözlerinden çok daha anlamlı ve derin sözler içeren müzik türü.
for example:
"parçalanmış kalpler ortasında siyah nokta
takdim etmek isterim ki ismi Süveyda
asırlardır gönül şaikasında bir benek
taşıyabilmek için onu yürek gerek"

süveydanın anlamını araştırın,Divan edebiyatından kalma unutulmuş bu derin felsefi ve anlamlı kelime müzik dünyasında ilk kez Abluka Alarm'ın Süveyda albümünde kullanılmıştır.

rap'i bilmeyenlerin rap hakkında atıp tutması,acınası ve gülünesi bir durum.
sadece sagopa için söylenirse yerinde bir başlık.adama biri rap yapmadığını söylesin yani bi zahmet.
gerçi bu adamlara rapçi demek gerçek rap müziğine hakarettir ama:

http://www.youtube.com/watch?v=kGu2AKQk-1o

http://www.youtube.com/watch?v=Ri1XGX3DO-A

--spoiler--
gece gece gülmekten geberdim *
--spoiler--
`http://www.youtube.com/wa...v=1KVAhspHCi0&ob=av2e
`
bana göre değil kaldırım,
içimdeki ölü çocukları kürtaj yapıp aldırdım.
diğer dillerde de benzeri olan saçmalıktır. her dilde rap, aklı başında yetişkin bir homo sapiens'e saçma gelecektir. zaten çok çok büyük çoğunlukla, çocuklar ve ergenler dinliyor. ona hitap eden bir tür ritimli şiir. basit... demagojik... keskin... çizgi film gibi bir şey. çoğu çizgi film, yetişkin bir bireye saçma gelir. türkçe veya amerikanca (burada "amerikanca diye bir dil yoktur" diye zıplayan kişi potansiyel rap dinleyicisidir mesela. heyecanlı, keskin ve çocuksu.) diye bir ayrım yok. türkiye'de de, dünyanın başka yerinde de rap denen şiir türünü, çocuklar veya yeni gençler dinler, büyük çoğunlukla. arada bir kaç yetişkin de çıkar (çizgi film izleyen yetişkin de var)... buna böyle bakmak lazım. çizgi filmler ne kadar saçmaysa, rap de o kadar saçmadır. ne kadar saçma değilse, o kadar değildir.

rap dinleyen genç kardeşlerimiz varsa; gaza gelebilirler. onlar için ayrıntılandıralım. çizgi film; nasıl sinema için bir "giriş" sayılırsa; rap de, müzik dediğimiz olgu için bir "giriş" sayılır. çizgi filmlerde, kötüler çok kötü olur... tipinden kötü olduğu bellidir. sinemaya geçtikçe, roller karmaşıklaşır. çizgi filmde karakterin canının yandığı anlatılırken üzerinden kamyon geçer. sinemada, karakterin canını yakmak için üzerinden kamyon geçirilmeye ihtiyaç yoktur. rapde de her şey bir tür gazlama, bir tür sertlik, bir tür netlik üzerine kuruludur. her şey "basit" ve "kesin" bir hal alır. şiir veya müziğin kendisindeyse; işler biraz karmaşıklaşır. anlaşılması daha güç hale bile gelebilir.

sonuçta hepsi bir zevk meselesi ama fazla bilgi göz çıkarmaz...
rap in çoğunun yanlış tanıtılmasından kaynaklanan durumdur. şöyle ki her rap i arabesk rap sanan yurdum insanı. tabi ki olaya böyle bakabilmektedir. ve önüne gelenin mikrofonu alıp stayla saçmalığını katarsak iyice kötülenir. daha anlatacaklarım var ama neyse.
rap müziğin felsefesni anlamayan yazarın açtığı başlıktır... rap müziğe bok atıpta serdar ortaç murat boz gibi popüler müzik adı altında müzik bile denilemeyecek şeyleri dinleyenlere sagopa kajmer'in bir sözüyle cevap verilebilir ''anlatsam anlar mısın rapten?''
murat boz'un aşk tanımı : sana aşkım minimum minimum minimum
sana öfkem maksimum maksimum maksimum..
sagopa kajmer'in aşk tanımı : aşk denen illet çorak arazide tilki misali kurnaz bekçi...
(nokta!!)
rap, Türkiye'de 15 dakikada söyleceğin şeyi 15 saniyede söylemek.
rap'i genelde ergen ve orta yaşın altında insanların dinlemesi gayet normaldir,rap varoluş ve ortaya çıkış amacıya eleştiri-tepki eksenli bir müziktir.bir müzik türünün hitap ettiği yaş grubuna göre o müzik türü müzikten men edilemez,bu gayet saçma bir düşün gücüdür.yaşlıinsanlar da türk sanat musikisi dinliyor diye bunak müziği mi diyeceğiz bu müziğe?
rap hakkında hiçbirşey bilmeyen insanların neden bol pantolon giydiğimizi bile bilmeyen insanların bu denli cesur eleştirilerde bulunması oldukça komik.
kardeşim gidin 2pac'ın hayatını okuyun gelin öyle eleştirin.
edit:çizgi filmle rapi bir tutanı da ilk defa gördüm ibretlik.
amerikan kültürü modernize edilmiş bir karmadır. isimleri her döneme göre değişen bir çok müzik akımı bu karmadan çıkar. birisi bir şeye müzik, sanat diyorsa yapılabilecek bir şey yoktur. müzik diyenler için müziktir. amerika da müzik endüstrisine para kazandıran her şey müziktir. biz beğenelim beğenmeyelim her arz kendi talebini yaratmaktadır. rap, underground filan değildir. sisteme ilişkin hiçbir şey söylemez. özellikle tembel ruhlu zenci mahalleleriinde başlamıştır. köle ataları pamuk tarlalarında çalışırken ağıt tarzı blues ortaya çıkmış, bizdeki arabeske benzer bir melodi ve rhyme yapısı doğmuştur. köle olanların torunları artık köle değildir. pamuk tarlaları modernize olmuş ve 3.dünyadan ve meksika dan kaçak göçmenler gönüllü ucuz iş gücü kaynağı oluşturmaktadır artık. bu arada rap, hip hop türü müziğin baş temsicisi olan zenci mahallesi gençlerinin kendine güvenleri artmıştır. en azından 6 ay çalışıp diğer 6 ay sistemden ciddi işsizlik maaşı almaktadır. sisteme yan gel yat osman türü entegre olanların müziği tabii ki fazla eleştirel olamıyor satır aralarına konan küfürleri saymazsak. burada dikkati çeken esas husus şudur: rap ve hip hop melodisi arasına mutlaka çok popüler bir klasik müzik partisyonu yahut new age tarzı bir partisyon atarak sempati oluşturulmaktadır. bu tarz bir eklemleme çok yaygın olup müzik olup olmadığı konusunda şüpheleri arttırmaktadır.

türkçe rap olabilir mi? evet olabilir. zaten bir öykünme olan rap müzikte öykünme oranı azaltılırsa mümkündür. ama esas sempatiyi boşa doluya küfretmekten alan rap müzik bu şekliyle türkiye de tutmaz. yani eski tip bir teybi omuza alıp şapkayı ters giyince toplum amerikan kültürüne sahip bir toplum olmuyor. bu şekliyle oluyor diyenler kendilerini kandırmaya devam ederler.
rap varoluş ve ortaya çıkışıyla yeraltı'dır.
dünya'nın en büyük rap'çisi olarak kabul edilen 2pac körfez savaşından sonra baba bush'u bir sandalyeye bağlayıp sorgularken görüdğümüz şarkısı nasıl sistem karşıtı olamaz?
ülkemizde rap müzik diyince p.didy,jay-z gibi hatta yeri geldiğinde 50 cent ve eminem gibi sistemin kölesi olmuş insanlar gelir akla.
ama sisteme karşı çıkmış olan ve bütünüyle reddeden rapçilerde hayli fazladır.
rap müzik beyaz ırkçılığına ve toplumsal ötekeleştirmeye karşı ortaya çıkmış bir müzik ve eğlence sanatıdır.hiphop kültüründe neden bol giyinme geleniğinin devam etmesini araştırmak gerek.
"rap amerikan markasıysa, cep telefonunuz ve pantolonunuz, amerikanvari dizilerinizle hepiniz sex and the city desiniz"

ceza'nın önce kendine bak adlı parçasından bir bölüm okudunuz.
turkcesi kalmamis ki, (bkz: rap sacmaligi)
gerçek rap zaten 97 de bitmiştir. pac ve big in ölümünden sonra sözler bile değişmiştir. şu clupta şunları yiyorum altımda bilmem ne marka araba pırlantalarım, mücevherlerim, kol saatlerim kolyemi görüyormusun elmas falan.
saian veya karaçalı dinlememiş birinin söyleyeceği bir önermedir ve sanılanın aksine rap'in ritmik amerikan poem/poetry diye bir açılımı yoktur. rap bir fiildir.
şekil a da görüldüğü gibi rap hakkında hiçbir şey bilmeyen kişilerin acımasızca eleştirmesiyle yok edilmeye çalışılan bir kültür(kültür olduğu kabul edilmese de).
Ceza, kralını yapıyor ...
Türkçe rap Oluyor yani...
Hem de oldukça iyi oluyor...
bahsi geçen arabesk rap ise katılacağım görüş.
http://www.youtube.com/watch?v=ao3qMb5d7As&feature=related

abi bu ne ya... gülmekten öldüm...
orospu çocuğu yılmaz... amına koduğumun sarhoşu...
hangi zekanın ürünü olduğunu merak ettiğim safsatadır.

türkçe pop, türkçe rock, arabesk nedir o zaman?
türkiye' deki bazı şehirleri göz ardı ettiğimde katıldığım başlık. neden saçma bulduğumu şöyle sıralayabilirim;
* çevresindeki herkes rapçi ve bu yüzden birini mi örnek almış?
* yaşadığı çevrenin çok eski bir kültürü mü? annesi babası rap yapması gerektiğini mi söylemiş?
* doğduğundan beri rapçiler arasında yetiştiği için bu müzik içine işlemiş olabilir mi?
* bulunduğu toplumda en iyi geliri rap yaparak sağlayacağını, rap yaptığı sürece maddi sıkıntı çekmeyeceğini mi düşünmüş?
rap kişisel gelişimini tamamlayamamış, kişiliğini koymaya bir yer arayan insanların dinlediği ve kendilerine tarz olarak benimsedikleri, ritmler üzerine söylenen bir çok zaman anlamsız, zaman zaman anlamlı sözler bütünüdür. bu müziği dinleyenler azınlıkta olduğu için, kendilerini diğer insanlardan farklı yani ayrıcalıklı olarak görürler. buda kısa yoldan, kişilik sahibi olmak gibi algılanır. ve kendilerine rapin bir yaşam biçimi olduğuna inandırırlar, o şekilde giyinip o şekilde konuşup, bu konuda çok bilgiliyim diye hava atarlar. ama en yalın anlamıyla rap denilen şey, çalıntı melodilerin kesilip birleştirildikten sonra üzerine ritm eklenerek, anlamlı veya anlamsız sözler eşliğinde kayıt edilmesi işlemidir. rapin açılımı filan yoktur, ancak popüler müziğin kısaltması pop olduğu gibi o kelimede bir kısaltma olabilir. eğer türkçe sözlü rap müziğe, türkçe rap denilemeyecekse, popüler olan müziklerede türkçe pop denilemez. yani başlıktaki önerme saçmalığın daniskasıdır.
buna arabesk rap saçmalığı desek daha doğru olur.