bugün

ülkeden memnun olmayan varsa kafasını kullansın da başa geçsin bi zahmet ya .

noldu geçemiyor musunuz ? kafa mı yok ?

ay kıyamam ben size ya bebişlerim benim .
cehape buna da karşı çıktı haydi .

cehape neye karşı değil .

dur tahmin edeyim .

kesin kendisine karşı değil dir .

o kadar da eşşek değil tabi .

ama adayı bir de böyle bir durum söz konusu .
Logar kapaklarını bile asfaltla aynı hizaya denk getiremeyen bir millet olarak nükleer santral yapmamız ne kadar mantıklı bilemiyorum.
yararlı ama bir o kadar da tehlikeli olacağını düşündüğüm projedir hoş Türkiye kadar enerji israf eden ülkeler olduğu sürece bu işin çözülmesi zor...
Bence ilaca ihtiyacı olmayan birinin ağzına ilacı tıkmak gibidir kötü sonuçları olabilir örnek olarak fukuşima yada Çernobil faciaları gösterilebilir. Üzücü sonuçlar kaçınılmazdır hele ki bizimki gibi cennet misali bir vatanı bu biçim bir felakete sürüklemek saçmalık olur. Hele ki zamanında etimesguttaki yerli uçak imal eden fabrikayı kapatan güçler bu denli bir girişimi fırsata çevirerek pimi çekilmiş bir el bombası gibi elimizde patlatmaktan çekinmeyecektir. (bkz: nükleer santral açıp başına ilahiyat mezunu koymak)
Belli bir aşamadan sonra kaynaklar yetmez uzaya okyanusların ötesine barajlardan rüzgar santrallerinden sağladığın enerjiyle mi geçebileceğimizi sanıyorsunuz bu santrallerin tek amacı kıytırık 2 odalı evinizdeki ampulünüz yansın diye değil olağanüstü enerji kaynakları lazım ve tüm gelişmiş ülkelerde var yapmak zorundasın onlarla yarışmak istiyor devir nükleer devri.
nükleer isteyene önce doğalgaz santralleri nedeniyle devletin ne kadar zarar ettiğini, hesler nedeniyle anadolu'nun doğasını nasıl siktiklerini sorun.

bu ülke cennet. anadolu'nun kendisi santral. rüzgar enerjisi istesen de var, güneş enerjisi istesen de.

hes işinde olduğu gibi iti köpeği zengin etme derdine düşüp doğanın içine sıçmazlarsa bu ülkenin doğası bu ülkenin ihtiyacını her zaman verir. falzasını söyleyen kendi cebine para istiyordur ya da ağır maldır.
nükleer enerji için alt yapısı olmayan bir ülkede at şeyi konmuş kelebek gibi olacak.
senelerdir akp'nin türklere sattığı bir hayaldir.

hani baboş ? yıl 2017 oldu, bu santral nerede ?
genel müdürlüğüne ilahiyat mezunu bir vaiz atanacaktır.
Sanayi icin elektriğe, elektrik için doğalgaza, doğalgaz icin de rusya'ya ihtiyacımız olduğu düşünülduğünde ülkenin bekası icin mutlaka gerçekleşmesi gereken durum.
Çok derin irdelenmesi , hatta işin uzmanlarının cevaplaması gereken bir olay. Artıları olacağı gibi eksilerinin de olabileceği aşikar.
insanın kafasında bir çok soru işareti var , atıklar nereye dökülecek , devre kapalı olsa da denizden soğutma yapmak ne kadar güvenli , bu santralin çevreye uzun vadede etkisi ne olacak , daha önce 2 defa sabıkası olan wwer tipi dediğimiz nükleer tipi ne kadar güvenli , deprem riski çok az olmasına rağmen olası bir deprem ve ya savaş durumunda bu santrallere ne olacak gibi. Ayrıca daha önce yaşadığımız kazalardan dolayı haklı endişelerimiz de yok değil. Avrupa ülkelerinden üç katı güneşli gün sayısına sahipken neden güneş enerjisi ilk plana atılmıyor ?

Diğer bir taraftan baktığımızda görsel nükleer santral kurulan ülkeler bunlar. Yani ABD , Rusya Ukrayna, Ermenistan, Kore, Japonya, Pakistan, Almanya, ingiltere Fransa, Romanya, Slovakya, Slovenya, Kanada ve daha bir çok ülke nükleer santral kurarak yanlış mı etti? Başta greenpeace olmak üzere bir çok doğruluktan uzak kuruluşun yapmayın etmeyin demeleri beni ayrıca huylandırıyor . en zengin yardım kuruluşu olan greenpeace ancak eylem yapıyor , hiç bir zaman bir öneride bulunmuyor , türkiye de santral kurulmasın diye gösterdikleri çabanın yüzde birini hali hazırda 10larca santralı olan 10larcası da inşaat halinde olan ülkelere yapmıyor olması. Doğru şekilde yönetebilirsek kurulan santralleri ne mutlu bize.

Açıkçası en başta dediğim gibi bende dahil burada işin teknik detaylarını bilmeyen insanların yaptığı yorumların ne kadar realist olduğu aşikar. Ben pas geçiyorum bu sorunu.
o büyük elektrik kesintisiyle arasında bağlantı kurduğum vahim olaydır. 'bakın elektriklerimiz kesilebiliyor' algısı nükleer santral kurulması için bir alt yapı oluşturdu. o elektrik kesintisi ile ilgili net birşey halen yok ortada!
en büyük mesele bilelim ki atıklardır. bunun sancıları ortalama 200 yıl sonra görülecektir. ama umurlarında mı!
bir toplum nasıl kendi ayağına sıkar ? işte bu şekilde. Nükleer atıkların saklanması sorundur. 200 ila 300 yıl sonra zararlı etkileri ortadan kalkmaktadır. 300 yıl boyunca kapalı beton depolarda saklanmalıdır. bu depolardan Türkiye' de olmadığından, atıklar iç anadolu da bir geçici depoda tutulacaklar ve daha sonra muhtemelen rusya'ya kalıcı olarak tren ile gönderilecekler. ayrıca rusya bu konuda bizden para talep edecektir. Ayrıca meydana gelme ihtimali korkutucu olan nükleer bir kaza halinde 10 km çapındaki arazi tamamen insandan arındırılacak ve bölgede ki tüm "canlılar" genetik zarara uğrayacaklardır. uğradıkları bu genetik zarar çevresel felaket olarak nitelendirilen durumdur ve genetik olduğu için nesiller boyu etkilerini bu coğrafya da görebileceğimiz bir sıkıntıdır. ayrıca hiç kaza olmasa bile bazı reaktörlerin yakınlarında kanser risklerinin arttığına dair raporlar bulunmaktadır. hepsini geçtim bizim dangalakların yapmayı düşündükleri reaktörün neslide düşük. dünya 5. nesil nükleer reaktör peşindeyken türkiye ye 3. nesil kuruluyor yanlış hatırlamıyorsam. üstelik işletme problemleri de mevcut. burayı yapan adamlar yıllarca işletecekler. kendi personellerini getirip, kendi mühendislerini çalıştıracaklar. bizim vatandaş temizliğe gidecek sadece.

Neresinden tutsam elimde kalıyor bu saçmalık.
kaçınılmaz olandır. e tabi biz almanya değiliz... enerjiye ihtiyacımız var. en iyisi parayı bas, kısa vadeyi kurtar. yenilenebilir enerji daha fazla emek ve daha fazla bilgi istiyor. kim uğraşacak? nükleere karşı çıkanlar bu realitenin farkında olması lazım. biz gelişmiş bir ülke değiliz. sabrımız yok öyle yenilikleri öğrenmeye... garanti gördüğümüzü yaparız!
kömür madeni işletemeyen insanların gerçekleştirmek istediği olay.
olması gereken şeydir. gelişmiş ülkelerin hemen hepsinde vardır. bu dünya kirlenmesin diyorsanız dünyada ki 438 tane santral için harekete geçin. onlara bazı yaptırımlar uygulayın ki bende bu ülkede kurulmaması için eylemlerimi yapayım. geç şimdi çevreci ayaklarını falan bu ülke de bir şeyler yapılacaksa hemen bit şeyler hortluyor.

--spoiler--
yapılsın tabiki de ucuzlamasa bile elektrik fiyatları pahalılaşmazda.
--spoiler--
(bkz: akkuyu faciası)
yönetebilirsek süper ama yönetemezsek başımıza bela olur, yok eder, öldürür.
elektirik faturasında gene düşme olmayacak gene halkı soyup soğana çevirecekler.
Kesinlikle desteklediğim olaydır. ermenistan, macaristan, slovakya, pakistan, hindistan gibi ülkelerde birden fazla reaktor, santraller bulunurken türkiye de hala kurulsun mu? Patlar mı? Biz türküz 2 elimizle 1 şeyimizi doğrultamayız.. gibi aptalca soru ve düşüncelere kapılmadan bir değil birden fazla kurmamız gerekir. Ekonominin büyümesini, dışa bağımlılığı sona erdirmemizi amaçlıyorsak bunu yapmalıyız. Yeni dünyadaki tek sıkıntı enerji ve beslenmedir. Beslenmemizi fazlasıyla karşılayacak verimli topraklarımız mevcut. Tek sıkıntımız enerji..

Ekonomide zirveyi oynayan ülkelerde reaktör, santraller dudak uçuklatacak düzeyde. Bizde iddaalı olmak istiyorsak, dünya ülkelerinin arasına girmek istiyorsak yapmalıyız.

Bazı ülkelerdeki toplam reaktör ve santral sayıları:

Abd: 140-150 arası
Kanada: 25
Çin: 15
Güney kore: 24
Hindistan: 24
Japonya: 60.
ermenistan ın bile nükleer santral e sahip olduğunu düşününce olması gerekendir.
bir taraftan isteyip bir taraftan istemediğimdir.

karşı da değilim destekçi de hangisi iyiyse o olsun.

aşağıdaki listeye bakınca kıllanmıyor değilim ama güçlü ülkelerin hepsinde var ama biz güçlümüyüz o ayrı bir tartışma.

(bkz: bir kereden bir şey olmaz)

*** Nükleer santrale sahip ülkeler
ABD
Almanya
Arjantin
Belçika
Birleşik Krallık
Brezilya
Bulgaristan
Çek Cumhuriyeti
Çin Halk Cumhuriyeti
Ermenistan
Fransa
Finlandiya
Güney Afrika
Güney Kore
Hindistan
Hollanda
isveç
isviçre
ispanya
Kanada
Litvanya
Macaristan
Meksika
israil
Japonya
Romanya
Rusya
Slovakya
Slovenya
Çin Cumhuriyeti
Ukrayna
iran

*** ilk kez veya yeni nükleer santral kurmayı düşünen ülkeler
Azerbaycan
Birleşik Arap Emirlikleri
Cezayir
Çek Cumhuriyeti
Ermenistan
Fas
Güney Afrika
Endonezya
israil
isveç
isviçre
Kanada
Kazakistan
Libya
Litvanya
Meksika
Mısır
Polonya
Slovakya
Suudi Arabistan
Şili
Türkiye**
Umman
Vietnam
Yüce milletimizi muasır medeniyetler seviyesine çıkaracak(!) hükümet atağıdır.
Fakat ne var ki; kısmi erimeler, radyoaktif sızıntılar, atık sorunu ve uranyum madenciliği gibi muhteşem ve bir o kadar da mübarek kavramlardan, cahilliğim sayesinde, gelecek nesiller adına endişe duymaktayım.
Ortaya çıkacak doğal ya da beşeri kaynaklı herhangi bir sorunun, telafi edilemez sonuçları beraberinde getireceğinin bilincindeki dinsiz, cahil, türk düşmanı, geri kafalı muhaliflerden biri olarak, gelişen türkiye(!) karşıtı olmanın utancını yaşıyorum.
ihaleyi üstlenen, Rus sivil nükleer sanayi şirketi mühendisleri nezdinde sizleri Allah'a emanet ediyorum.
zira kesin bir gerçek var ki, işimiz allah'a kaldı.
götü yiyorsa kursun dediğim santraldir. Eğer o santral götünde patlarsa olacakları kendisi düşünmeli *