bugün

böyle devam ederse türkiye her zaman gelişmekte olan ülke statüsünde kalacaktır dedirten salakça olaydır.
işi gücü sadece sabahtan akşama kadar ülke gündemine dair sorgulama yapmak olan insanlarımızın türkiye'de hala daha bir çok köy, kasaba ve gelişmemiş doğu bölgelerinde doktor eksikliğinin yaşandığından bir haberdir.

sadece eleştiri yaparak yaşamını sürdürenlerin ve bunu ülkeye bir yararı olduğunu düşünenlerin doktorluk gibi aziz bir mesleği tercih etmenin gereksiz olduğunu söylemesi son derece doğaldır. sanki kendi ülkemiz bitti birde dünya dışına doktor ihraç ediyormuşcasına bir düşünce yapısı içine girmek ne kadar doğrudur?
zeka çeşitleri farklıdır, çoklu zeka kuramı diye bir kuram vardır, öncelikle olaya buradan yaklaşmalıyız, bir insan yalnızca fizik matematik bilince zeki olmaz. tıp fakültesi genellikle biyoloji ve kimya ağırlıklı bir bölümdür, girmesi zor kabul ancak okuması yalnızca ezberden ibarettir.
en büyük hatamızdır
içeriden biri olarak söylüyorum doktor olmak için zeki olmaya gerek yoktur dediydim ama var be yaratıcı olmaya düşünmeye gerek yok ama ezberlemek de zeka gerektirir sonuçta
düşünmeye
yeniliğe gerek yoktur
stres yönetimi iyi
ezberi kuvvetli, bundan ne gocunacak ne sıkılacak
insanları seven ve onlara yardım etmek isteyen insanlar doktor olabilirler
ama nihayetinde doktorluk da bir amelelik türüdür
zihinsel bir işlevden çok
fiziksel bir işlev yürütür.*
tıp okumak ezber işidir belki ama doktorluk yapmak ezber işi değildir.

şu hastalığın belirtileri şunlar şunlardır diye ezberlersin(ki tıp okumak bu değildir, bu kadar yüzeysel değildir.). ama doktor olup da karşına hasta geldiğinde 'o belirti bu hastalıktır' diyemezsin. zira o belirti birden çok hastalığın nedeni olabilir.

doktor olmak için en zeki olmak gerekmez. hiç bir meslek için en zeki olmak gerekmez. mühendis zekiyse iyi mühendis olur, mimar zekiyse iyi mimar olur, öğretmen zekiyse iyi öğretmen olur. tıpkı bunlar gibi, doktor zekiyse iyi doktor olur.

tıp, mühendislik, mimarlık, öğretmenlik vs. okumak zeki olmayı gerektirmez. bunlarda nitelikli olabilmek zeki olmayı gerektirir.
malum baskılar *, yıkan geçen stres, komşunun zeki oğlu, koca popolu öss birincisi kız ve benzerlerinin verdikleri süper gazın ardından tıp fakültesine giren, sene aksatmadan bitiren ama sonrasında mursuzluktan kafayı kırarak hukuk da * okuyan bir neslin varlığına yol açacaktır, açmaktadır.

--spoiler--
ben ettim siz etmeyin amk! *
--spoiler--
puanına yazık olmasın diye zorlanan çocuklardır.
ancak kimisi uzaysal zekaya sahiptir mühendis olmak için doğmuştur.
ne yazık ki bilinçsiz türk ailesinin sırf "bizimki de işte tıp okuyor" "doktor olacak okuldan çıkınca" "yaa sizin oğlan kazanamadı mı, bizimki tıpa girdi bu sene" diye övünmek için işlenmeye hazır bir cevheri bataklığa * sürüklemesidir.
yine ne yazık ki lisede aile zoruyla sayısal alan seçen, sonra da üniversite tercihlerini yine aile baskısıyla yapan öğrencinin yüksek ihtimalle başına gelmesi olası durumdur.
devlet eliyle ortaya konan "iş garantasi" baskısından ötürüdür. binlerce mühendis boşta kalıyorken biz arabayı yabancılardan alıyorsak ortada bir sıkıntı vardır. el kol nakliyle ve akabindeki başarısızlıklarla tıbbı, yaptığı matematik sorularıyla yapan amcalarımızın suçu günahı ne... günah varsa o da yönetemeyen devlettir.
hekimlik sadece analitik zeka gerektirir, gerisi öğrenmek, bilmek ya da ezberlemektir. yaratıcı olmaya gerek yoktur mesela, soyut düşünebilir olmaya da gerek yoktur. bu açıdan başlığın saptaması yanlış.

öte yandan ülkemizde meslek seçimi öncesi bu çocuğun yetenekleri nelerdir, düşünme biçimi nedir, ilgisi nereyedir türünde çözümlemeler yapılamadığından ve alınacak meslek eğitimi "benim oğlum doktor olacak amcası", "bu eşşeğin alacağı puan anca bilmemne teknikerliğine yeter", "kızımız pek güzel, güzel sanatlar yazsın" tarzında seçildiğinden nice zekalar, yetenekler heba olmaktadır.

mevcut eğitim sistemi aslında öğütüm sistemidir. insanların gençliklerini tüketmek, zekalarını ve becerilerini törpülemek, böylece vatana, millete pek bir faydalı, oyunu 4 yılda bir muhafazakar, sağ partilere vermek dışındaki icraatleri çok da önemli olmayan nesiller yetiştirmek amaçlıdır. arada sırada sesini çıkarmaya kalkan, sisteme karşı duranlar olursa evinde normal ötesi sayıda çakmak bulundurmak, yumurtayı beslenme amacı dışında kullanmak gibi bahanelerle susturulur.

sistemin zekaya ihtiyacı yoktur, kullara ihtiyacı vardır.
iş garantisi sonucu ortaya çıkan olaydır.
meslek sevgisinin yok olmasına neden olur, garanti meslek adı altında o meslekle uzaktan yakından ilgisi olmayan kişilerin önce kendine sonrada topluma zararlı olmasına neden olur.
başka bir örnek vermek gerekirse içinde insan sevgisi olmayan kişilerin sözde meslek garantisinden dolayı polis olup bizlere pat küt girmeleri verilebilir.
zeki insanların yapacağı iş değildir. hatta durun, bunu yapan maldır.
(bkz: şevket çavdar)