bugün

üc beş zengin, beş on dengesiz, sekiz oniki provokator tarafından yonetilen milyonlar icin bu kişiler tarafından verilen onerme. *
topluluk içgüdüsü, bir insanlık özelliği. *
(bkz: balık hafızalı toplum)*
ben %95 i eşşek biliyordum evrim mi geçirdik...

(bkz: hani evrim yoktu)
(bkz: aziz nesin)
belki bu koyunlaşma da, nietzsche' nin ' yeni düşüncelerin doğum sancısı' gibi bir etken yaratır. sosyalizme geçişte söz konusu olan, halkın ezilip ezilip ayaklanması olayı, sosyalizme geçmesek bile, bir uyanış olarak kendini bulabilir. bu ayaklanmadan korkup da yapılmayanlar nelerdir ülkemizde?
atatürk heykeli yıkmaktır mesela, yani bunu kimse yapmaz. neden? çünkü, halk o zaman uyanır, kabe' yi de bombalamaz amerika. neden? çünkü müslümanlar o zaman uyanırlar. sözde ermeni soykırımını kolay kolay tanımaz amerikan temsilciler konseyi neden? çünkü, biz o zaman uyanırız.
bunların yerine, kimsenin dikkatini çekmeden sermayedarlar yaparlar asıl işi, sosyal adalet sağlanmaz, bunu da millet;
- devlet bize sahip çıkmıyor, demekten başka yola başvurmadan geçiştirmek durumunda bırakırlar.
yok mu şöyle bir uyandırıcı eylem, balık hafızamız gene unutturdu mu yoksa bizi?
(bkz: bir millet uyanıyor)
totaliter rejimleri detekleyen zihniyetlerin savunduğu görüş. bunlara göre toplum kendi kendini yönetemez, bu yüzden de güdülmelidir. kimin güdeceği anarşi ve terörün sonunda ortaya çıkar. buna da devrim derler.

toplumu koyun kabul etseniz de etmeseniz de seçimlerine saygılı olmak zorundasınız. siz kimsiniz ki kimin hangi seçimini mantığıyla, hangi seçimini sürü psikolojisiyle yaptığına karar vereceksiniz? insanların kendilerini koyun yerine koymalarına, bir çoban bulup arkalarından gitmeye dahi hakları vardır. ama kimsenin bir başkasını koyun görüp ona çobanlık yapmaya çalışmasına hakkı yoktur. ya birileri de sizin koyun olduğunuzu söyleyip sizi değneklerle ve itlerle gütmeye kalkarlarsa koyun olmadığınızı nasıl ispat edersiniz?

para sahiplerinin propagandasıymış... buna gülünür. siz de yapın propagandanızı, doğru bildiklerinizi söyleyin. yanlış olan bir görüşün propagandası, doğru olan bir görüşün yalın ifadesinden daha mı güçlüdür?

bütün bunlar bir yana, toplumun sağduyusu vardır. manipülasyonlar, dezenformasyonlar kısa vadeler için etkili olabilir. uzun dönemde toplum hatasını düzeltir. eğer senelerce anlatılan, propagandası yapılan bir görüş toplum tarafından tınlanmıyorsa, bu görüş sahipleri problemi kendi görüşlerinde aramalıdır.
yayalar kırmızı ışıkta beklerken aralarından birinin yeşil ışık yanmadan karşıya geçmesi ve diğerlerinin de sanki ilk onun geçmesini bekliyormuş gibi peşinden gitmesidir.
(bkz: çobanımız çoban olsa toplum koyun olmaya razı)
(bkz: öğrenilmiş zevksizlik)