bugün

marion zimmer bradley tarafından kaleme alınan ve daha sonradan da beyaz perdeye aktarımış kral arthur efsanesinin müthiş bir aktarımıdır.büyü ustası, yüce kraliçe, geyik kral, meşe ağacındaki tutsak adlı dört ciltten meydana gelen eser kral arthur'un üvey ablası morgainein tintageldeki çocukluğundan (hatta annesinin zorla evlendirilmesinden) kral arthur'un ölümünü konu almaktadır.genellikle siyaset ve daha çok da din üzeri,ne yoğunlaşılan kitapta ortaçağda kadının yeri, toplumun içindeki kadınlar ve tanrıçayı sorgulamaktadır.hristiyanlığın britanyaya yayılmaya başladığı dönemlere tekabül eden konu bolca tanrıça ikonlar ve meryemi sorgular.britanyanın işgalden kurtuluşuyla roma kültürünü ve tek tanrı inancını yaşayan anglosaksonların tanrıça inancına sahip keltlerin ve norse pantheon adanmış inançlarıyla saksonların çatışmaları bolca yer alır.ayrıca saltanatın ne kadar önemli olduğunu ve saltanat uğruna neler yapabileceğini irdeleyen kitapta anarerkil toplumdan ataerkile geçişi işaret etmektedir.meşhur excalibur uğruna verilen sözlerin ve mevkii kaygısıyla bir çırpıda bu sözlerin nasıl çiğnendiğini anlatır.
zira filmde çok büyük yanlışıklıklar vardır.arthur, boynuz yiyen koca olarak işaret edilmektedir.gwenhwyfar ise kötü kadın ama ensest ilişkiyi teklif eden de arthurun kendisidir.morgainein arthurdan olma oğlu mordred öcü gibi gösterilmiş ama senaryo kırpıla kırpıla kuşa dönmeseydi onu öcüleştiren şeyler gösterilseydi belki imajı biraz yumuşardı.morgaine kötü cadı gibi işaret edilmeye çalışılmış ama tersine sevdiği adamın mutluluğu için uzak diyarlara kaçan iyi bir rahibedir o.ayrıca filmde gösterildiği gibi güçsüz bir insan değil, gölün leydisine meydan okuyabilecek kadar güçlü ve cesurdur.
hikayenin özgün halini tam olarak içermese de, arthurian legends ile ilgili güzel bir film. 2001 yılında, tv filmi olarak çıkmıştır.
masalsı atmosferi ile izleyiciyi büyüleyen film.
arthur efsaneleri ile ilgili şimdiye kadar bildiklerinizi unutun, gerçekleri şimdi öğreneceksiniz gibi bir cümle ile başlayan ve oldukça farklı bir bakış açısıyla işlenmiş güzel filmdir. özellikle anjelica huston'ın vivianne performansı çok iyidir.
görsel olarak da, zevkle izlenebilecek güzel film.
kitap olarak şahane, film olarak da 'eh işte' biçiminde yorumlanabilir.
pagan kültürü'nün tek tanrılı hristiyanlar tarafından yerle bir edilişini gözler önüne serer. fantastik edebiyat meraklılarına önerilir
marion zimmer bradley'in romanından uli edel imzası ile beyazperdeye taşınmış fantastik film. filmde mitsel yoğunluk hakimdir. arthur efsanesi bir farklı dillendirilir.