bugün

ateist bilim adamlarına göre mükemmel bir düzen içinde işleyen kainat'ın bir yaratıcı tarafından değil de tesadüfen bu mükemmelliğe ulaşmasıdır.

insanın oluşması tesadüf, hayvanların çeşitliliği tesadüf, big bang tesadüf, gaz bulutu tesadüf, yaşamak için gerekli oranda oksijen oluşması tesadüf, dünyanın güneşe olan yakınlığı tesadüf, mevsimlerin oluşması tesadüf ve dahası kendi kendine oluyor.

peki kendi yaşamımıza baktığımızda tesadüfen kendiliğinden oluşan yaşadığımız dünya kadar mükemmel olmasa bile mükemmel bir tesadüf gördük mü? ben görmedim.

yani allah vardır tesadüf değildir.
(bkz: herşeyi allah yaptı)
"Bir köy muhtarsız olmaz, bir iğne ustasız olmaz, sahipsiz olamaz, bir harf kâtipsiz olamaz; biliyorsun.

Nasıl oluyor ki, nihayet derecede muntazam (son derece düzenli) şu memleket hâkimsiz olur?"

(10. Söz’den)
olasılığı olan ve bu nedenle gerçekleşmek zorunda olan bir şeyin sadece olasılığı düşük olduğu için "tesadüf" olarak isimlendirilip bunu algılayamayacak kadar sığ kapasiteli insanlar tarafından akıllarınca dalga geçme amaçlı olarak kurulmuş olan cümle.

kelime kullanımının yetersiz seçimi, daha doğrusu "tesadüf" kelimesinin anlatılmak isteneni tam karşılamaması dışında aslında bir yanlışlık yoktur, doğrudur.

edit: yapılan bir hata da şu anki oluşumlara bakıp "tesadüfen olamaz" demektir. oysa bunların hepsi küçük adımlarla, çok küçük adımlarla gerçekleşmiştir. birbiri ile düzen oluşturamayan oluşumlar yok olmuştur ve bu düzen ve mükemmellik bir sonuç veya mucize değil, olmak zorunda olandır. sorun bakış açısındadır. bunlar gerçekten karışık şeyler değil, kimsenin anlamadığını veya aklının yatmadığını da zannetmiyorum. sadece çoğu kişi anlamamazlıktan gelmeyi yeğliyor bana kalırsa. yoksa hala "tesadüfen oluşmuşuz, maymundan gelmişiz" gibi dalga geçmeye çalışan insanların varlığının başka bir açıklaması olamaz.
(bkz: hadi ateistler bunu da açıklayın)
atomun büyük bir kısmı boşluktur. bir hücrede 500.000 atom vardır. insan vücudunda ise 100 triliyon hücre vardır. insan beyninin %80'i sudur. bu muhteşemliği düşünüpte inkar eden akıl hastasıdır.
(bkz: her şey mükemmel demek ki allah var diyen insan)
(bkz: tesadüfen maymundan gelmek)
(bkz: mantık namazı)
(bkz: bu ahmakları aşağılamayım da ne yapayım)
mevlana felsefesiyle davranmak gerekirse düşünmeye üşenen insan sözüdür. her şeyi geçtim insan gibi mükemmel bir organizmanın tesadüfen oluştuğuna inanmak büyük bir gaflettir, inanmamak için bütün gücünle direnmektir. bu insanlara göre insanın oluşum süreci çok komiktir şöyle ki; bin bir çeşit amino asit birleşmiş mükemmel bir dizilim göstermiş ve proteinler oluşmuştur (her protein oluşumu için özel bir dizilim gerekir), oluşan bu milyonlarca protein nasıl oluyorsa her organ her yapı için farklı bir dizilim göstermiş, bazıları nasıl yapacağını bilir gibi farklılaşmış ve organizma oluşmuştur.işin bir başka yönü ise hücrenin canlı, yani hayat sahibi oluşudur. Onun bu hayat yönünü tesadüfle açıklamak asla mümkün değildir. Yani hayat özelliği canlıları teşkil eden atomlarda ve onların teşkil ettiği moleküllerde mevcut değildir. şimdi sözü bir bilime ve bilim adamlarına bırakıyor saygıyla ve tebessümle selamlıyoruz;

400 amino asitli bir proteinin sadece sol el amino asitlerinden meydana geldiği göz önüne alınırsa, böyle bir yapının, 2400 = 10-120 izomeri vardır. Yani, burada işe yarar bir proteinin meydana gelme şansı, 1 rakamının önünde 120 sıfırlı bir sayının içinde sadece bir ihtimaldir. Bu kadar hassas yapıdaki bir proteinin laboratuar şartlarında bile sun’i olarak elde edilememektedir.Bu rakamın matematik ifadesi, bir sayısının 120 sıfırlı bir sayıya bölümü ile elde edilen değeridir ve bunun istatistik sonucu sıfırdır. Yani, bir proteinin tesadüfen meydana gelmesi bilimsel olarak mümkün değildir.

dünyaca ünlü biyokimyacı Michael Behe, 100 amino asit uzunluğundaki bir proteinde uygun bir dizilim elde etme ihtimalinin, gözleri kapalı birinin 8.600.000 kilometrekare büyüklüğündeki Sahra çölündeki işaretlenmiş tek bir kum parçasını bulma ihtimalinden bile çok daha az olduğunu ifade etmiştir.

edit: eksileyen özürlü ben rakamlarla konuşurum sen kuyruğunu bacaklarının arasına sıkıştıran korkak itler gibi eksilersin. düşünceler önemlidir karma eksi sonsuza gitse ne olur... ben seni göt etmişim gerisi yalan...
tesadüf olmadığı ile ilgili o kadar çok verilebilen örnek ve bilimsel gerçek var ki anlamayana verilecek cevap bulamıyorum.
ancak allah benim gibi düşünen insanlara bu ayette cevap vermiş.

--spoiler--
Andolsun ki, cinlerden ve insanlardan birçoğunu cehennem için yarattık. Onların kalbleri vardır, fakat onunla gerçeği anlamazlar. Gözleri vardır, fakat onlarla görmezler. Kulakları vardır, fakat onlarla işitmezler. işte bunlar hayvanlar gibidirler. Hatta daha da aşağıdırlar. Bunlar da gafillerin ta kendileridir.
Arâf / 179
--spoiler--
tesadüf kelimesinin anlam karşılığı ile evren ve hayat kelimelerinin anlam karşılıklarını karşılaştırınca bile sekteye uğrayan önermedir.
Bilim adamlarının ispat edemedikleri bir durum karşısında kendilerini temize çıkarma yolu. Hem bilim adamı olarak herşeyin sebebini ve sonucunu bulma, iddialarını kanıtlamak görevin olacak hemde kanıt bulamayınca iddiaların boşa çıkınca tesadüf olacak.
benim anlamadığım nokta şudur ki; sen evrenin tesadüfen oluşabileceğine inanmıyorsunda, sadece "ol" diyerek her şeyi yaratabilecek olan, sonsuz olan, zamandan bağımsız olan, doğmamış ve yaratılmamış olan bir allahın varlığına mı inanıyorsun? bu nasıl bir mantıktır?

umarım bir gun butun insanlar din denilen şeyin sadece toplumu yönetmek için ortaya çıkarıldığını anlarlar.

bir arkadaşımızda insan mükemmeldir demiş. insan mükemmel falan değildir.
iyide kardeşim şu an entry yazdığın pc'nin tesadüfen oluşması mantıklı mı? yani plastik, metal, iletken, cam, vb bir çok parça ve değişik yapılı madde, anlamlı, kararında, doğru şekilde ve miktarlarda, doğru yerde ve kararlı bir şekilde tesadüfen bir araya gelecek ve buna bir de elektrik eklenecek ve bunlar bi irade ve tasarlayıcının elinden veya iradesinden çıkmamış olacak. veya sen hiç bir uzay mekiğinin tesadüfen oluşabileceğine gerçekten inanabiliyor musun?
(#25494694)
Tesadüfen lamborghini oluşmazsa, iphone oluşmazsa evren de oluşmamalı. Bir sanatçısı, üreticisi olmalı bu evrenin.
Bazılarının zoruna gider.
felsefe insani tanritanimazliga goturur. cok fazla felsefe insani tanriya goturur.

demem oki dusunuyosunuz bari iyice sınırları zorlayin. yarim birakmayin.
dindarların anlamadığı bir konu da budur. dindarlar olasılığın sonucuna bakarak bu sonuçtan yola çıkıyor ve bu sonuç içinde uyumu olasılığın olamamasına delil olarak gösteriyor.

zaten olasılık sonucu bir şey ortaya çıkmışsa o durumun ortaya çıkması için gerekli şartlar denenmiştir. ve oluşması gereken şartlar oluşmuş böylece bir şeyler ortaya çıkmıştır.

çok ince bir çizgi var yani burada.

mesela bin tane yol var ve siz bir tane yolun sonunda bir kapının arkasında bekliyorsunuz. bir kişi geliyor kapıyı açıyor ve siz o geldiği yoldan gelmesi gerektiği aksi taktirde bu kapıyı açamayacağını söylüyorsunuz.

bu doğrudur, ama o yol tek denenmiş yoldur, bir defada öyle olmuştur denemez.

buna kanıt olasılığın denenme safhası elimizde olmadığı için sonuca bakılarak yapılır.

bu gün bile trilyonlarca olasılık denemektedir, bir kısımı yok olmakta bir kısımı ise var olmaktadır. ( yani bir takım şeyler gerçekleşmekte bir takım şeyler gerçekleşmemektedir)

siz ise sadece gerçekleşen şeye bakarak akıllı tasarım diyorsunuz.

gerçekleşen bir şey zaten belli bir şartlar oluşmadan gerçekleşemez ama bu sürecin uyumluluğu bir akıllı tasarımı gösteremez. yani iki ayaklı olmamız bir sonuçtur ve bu size kendi olasılık sonuçlarına göre mantıklı gelir. eğer 4 ayaklı olsaydık da siz bu sonuca göre olabildiğiniz için başlangıçla bu uyumlu olacak ve size bu da mümkün görünecekti ve o zaman 4 ayaklı olduğunuzu mantıklı görecektiniz.

olay tamamen biraz öncesini görmekle alakalı.
güncel Önemli Başlıklar