bugün
- emret komutanım ahmet başçavuş3
- memduh bashgan14
- aylık 440 bin lira iyi para mıdır sorunsalı2
- mohamed salah ghaly8
- trabzonspor6
- bi tavuğu kaç tokatla pişirebiliriz2
- mohamed salah'ın trabzonspor'a transferi22
- 5 ağustos 2026 fenerbahçe sturm graz maçı6
- arkadaşlar sizce ben ne kadar sapığım7
- tarhana içen kıroyla işim olmaz yürüü diyen kız2
- cem küçük8
- tuba büyüküstün7
- pop dinleyenlern başka müzik türlerini eleştirmesi3
- nihoşun ölümü16
- clemence baptista2
- zadar2
- sözlüğün ölmek üzere olduğunu gösteren işaretler3
- çağatay ulusoy2
- en iyi müzik türleri2
- ev temizleyen erkek5
- asteğmen6
- simko39
- rambo ariel ortega8
- çin'in abd'ye iha ihracatını yasaklaması11
- sibenik2
- masklavi ve mel mel gibson'un birbirini artılaması11
- dincilik2
- yılmaz güney'in sömürgecilerin kucağına oturması7
- karşısındaki yazarı kadın sanıp mesaj atan erkek12
- uyumanın en zevkli olduğu an3
- varazdin2
- sırrı süreyya önder5
- yaşar nuri öztürk5
- cakovec2
- helikopterlerin mantıksız davranması3
- özgür özel'in tutuklanması9
- karıncaların çok boş yapması2
- herkes denize pikniğe giderken sizin çalışmanız6
- ünüversite okumanın zaman kaybı olması2
- ülkücü bir babanın oğluna vereceği isim8
- kıbrısı ingilize veren padişah6
- meal kuran değildir26
- yaz sıcağında bot giyen metalci2
- starbucks'ın uludağ sözlük ten kalabalık olması3
- akşam yemeği2
- gram altındaki şiddetli yükseliş2
- levent üsteğmen ile çiğdem üstteğmen'in sevişmesi3
- emret komutanım tahir yüzbaşı4
- aptal yazarlar2
- ev temizleyen kadın2
5237 sayılı tck.nın md. 84/ 1'de düzenlenmiştir.
buna göre;
faili: herhangi bir kimse
manevi unsuru: kasıt.
maddi unsuru: başkasını intihara azmettirmek, teşvik etmek, başkasının intihar kararını kuvvetlendirmek ya da başkasının intiharına herhangi bir şekilde yardım etmek. * takibi şikayete bağlı değildir.
cezası: iki yıldan beş yıla kadar hapis.
zamanaşımı: 8 yıl.
görevli mahkeme: asliye ceza mahkemesi.
buna göre;
faili: herhangi bir kimse
manevi unsuru: kasıt.
maddi unsuru: başkasını intihara azmettirmek, teşvik etmek, başkasının intihar kararını kuvvetlendirmek ya da başkasının intiharına herhangi bir şekilde yardım etmek. * takibi şikayete bağlı değildir.
cezası: iki yıldan beş yıla kadar hapis.
zamanaşımı: 8 yıl.
görevli mahkeme: asliye ceza mahkemesi.
önemli açıklama:
1- işlediği fiilin anlam ve sonuçlarını algılama yeteneği gelişmemiş olan ya da ortadan kaldırılan kişileri intihara sevk edenlerle cebir veya tehtid kullanmak suretiyle kişileri intihara mecbur edenler, kasten öldürme suçundan sorumlu tutulur.
bu durumda kasten öldürme suçu mağdurun kendisinin araç olarak kullanılması suretiyle, yani dolaylı faillik şeklinde işlenmiş olur.
2- suç seçimlik hareketli bir suçtur.
canlı türü olarak insan, hayatını sürdürme konusunda bir içgüdüye sahiptir. ancak algılama yeteneğinin olmaması nedeniyle veya yakalandığı hastalıktan kaynaklanan acı ve ızdırabın etkisiyle kişide hayatını sona erdirmeye yönelik bir eğilim ortaya çıkabilir ve bunu bir irade açıklamasıyla ortaya koyabilir. bu iradenin hukuki bir geçerliliği olmadığı belirtilmelidir.
ahlaken onaylanmayan intihar veya intihara teşebbüs cezalandırılabilir bir davranış niteliği taşımaz ama başkasını bu yönde yönlendiren, azmettiren vb. kişiler cezalandırılır.
intihara yardım aslında icrai bir davranışla gerçekleştirilebilir ama intiharı önleme konusunda hukuki yükümlülüğü bulunan kişinin intihar girişimini engellememesi, kayıtsız kalması ihmali davranışla intihara yardım olarak nitelendirilir. ancak bu kişinin intiharı önleme konusunda hukuki bir yükümlülüğü olması gerektiği açıktır.
1- işlediği fiilin anlam ve sonuçlarını algılama yeteneği gelişmemiş olan ya da ortadan kaldırılan kişileri intihara sevk edenlerle cebir veya tehtid kullanmak suretiyle kişileri intihara mecbur edenler, kasten öldürme suçundan sorumlu tutulur.
bu durumda kasten öldürme suçu mağdurun kendisinin araç olarak kullanılması suretiyle, yani dolaylı faillik şeklinde işlenmiş olur.
2- suç seçimlik hareketli bir suçtur.
canlı türü olarak insan, hayatını sürdürme konusunda bir içgüdüye sahiptir. ancak algılama yeteneğinin olmaması nedeniyle veya yakalandığı hastalıktan kaynaklanan acı ve ızdırabın etkisiyle kişide hayatını sona erdirmeye yönelik bir eğilim ortaya çıkabilir ve bunu bir irade açıklamasıyla ortaya koyabilir. bu iradenin hukuki bir geçerliliği olmadığı belirtilmelidir.
ahlaken onaylanmayan intihar veya intihara teşebbüs cezalandırılabilir bir davranış niteliği taşımaz ama başkasını bu yönde yönlendiren, azmettiren vb. kişiler cezalandırılır.
intihara yardım aslında icrai bir davranışla gerçekleştirilebilir ama intiharı önleme konusunda hukuki yükümlülüğü bulunan kişinin intihar girişimini engellememesi, kayıtsız kalması ihmali davranışla intihara yardım olarak nitelendirilir. ancak bu kişinin intiharı önleme konusunda hukuki bir yükümlülüğü olması gerektiği açıktır.
(bkz: hayata karşı suçlar)
cep telefonunda #*4684427# tuşlarına basıp akabinde yönlendirmek istediğimiz kişinin numarasını yazıp sonuca ulaşabileceğimiz durum.
Gündemdeki Haberler
Güncel Önemli Başlıklar