bugün

(bkz: la ilahe illallah)
(bkz: tanrı ile allah arasındaki büyük fark)

hayır şuraya girerken bile hepimizin rumuzu var, buradan bile özel isim denen kavramın manasını kavramanız gerekiyor.
artık art niyet arıcam ama, ayıp oluyo.
(bkz: there is no god only allah)
ayrıca, ben şimdi önümdeki soda şişesine tapsam, o benim tanrım olur.
yani taptığın şey otomatikman tanrı oluyor. bu bağlamda tanrıdan başka zaten neye tapılabilir ki?

la ilahe illallah, allahtan başka ilah yoktur demekken; sen taptığım herşeyi bu kategoriye sokuyosun yanlış ediyosun. soda şişesine tapsam beni camiye almazlar ki. dimi?
(bkz: yalan)
(bkz: allah tan başka ilah yoktur)
binlerce yılın yabancısı bir ses
değdi minarelere:tanrı uludur tanrı uludur

(bkz: amentü)
(bkz: ismet özel)
ismet'in ezanın ayarlarıyla oynama girişiminden sonra ortaya çıkan kelimeler topluluğudur. tutmamıştır. bu millet diktaya her zaman baş kaldırmıştır.

peşin edit: " büyük şef'e ismet dedi ipne " diyenler için dervişten gelsin;

(bkz: ne diyem mahmut mu diyem)
13.yy dan itibaren osmanlıda türkçe ezan okunduğunu bilmeyen, amerikan köpeklerinin getirdiği arapça ezana tamah eden; eline "ananı avradını tersten sinkaf edeyim" yazılı arapça tabela versen gidip evinin en baş köşesine asacak zır cahil bünyelerin asla anlamayacakları laftır.

onlar ki; tanrının 99 sıfatını da isim zannederler, aynen el-ilah tan gelen allah kelamını özel isim zannettikleri gibi.

ek : türkçe ezan; 1932 de atatürk tarafından tartışmaya açılmış, caiz olduğu hükmüne varıldıktan sonra diyanet işleri tarafından türkçeleştirilmiştir. cumhuriyet döneminde ilk türkçe kuran, ve ezan gene bu tarihte okunmuştur.

hatta bursa da türkçe ezan karşıtı gösterinin akabinde meşhur bursa nutku gelmiştir. ezanı türkçeleştiren ismet paşa değil, atatürk'tür.
(bkz: osmanlı da türkçe ezan)
ahah ehehehhöhöhöhöhöhö öhö öhhhö öhhhmm..

onlar ki, kutsal diyince küçük harfle yazılır cins isimdir bilmezler. ama sen kalk bu ismi kuçuna koy, evladına koy, özel isim olur bilmezler. hani büyük harfle yazılan.

el ilahtan gelse de allah kur'an-ı kerim'de allah zülcelalin kendisi için en çok kullandığı sıfatıdır, ismidir. bundandır ki biz ona allah deriz. el ilah da olsa, senin soda şişesi tanrından değildir. türk sodası.
Macar halk edebiyatı bilgini Ignaz Kunoş, 1885'te istanbul'u ziyaret eder ve Şehzadebaşı'nda dolaşır. Onun 1926 yılında istanbul Üniversitesi'nde verdiği konferansinda assagidaki betimlemeyle Osmanli Istanbul'unu anlatmistir.

"Gel Şehzadebaşı'ndaki sakin kahveler. Direklerarasındaki kıraathaneler... Biri söylerse öbürü dinler. Akşam da oldu ikindi, mumlar şamdanlara dikildi. Şerefeye çıkmış müezzinler, Kıble tarafına dönüp ellerini yüzlerine örtüp ince ince ezan okumaya başladılar: Yoktur tapacak / Çalabdır"
*
insanların doğadan ve bilinmeyenlerden korkması sonucu oluşturduğu ilkel tanrı kültünden gelen, 21. Yuzyilın modern insanı için komik gelebilecek bir sözdür. Moden insanı derdi artık ay tanrısı ya da gök tanrısı degil bizzati tanrinın varlığı ya da yokluğu netekim.
kimse kusura bakmasin ama 2018 e dogru gittigimiz bu gunlerde neden ezan okunuyor , ezana ihtiyac var mi ki, hepimizin kolunda saat elinde telefon var demesin.

ezan bir yonuyle dini inanci yeniden ve yeniden yaratiyor ya da besliyor diyelim.

arapca olmazsa turkce olursa o ruh olmuyor. mesela kotu bir ornek olacak biliyorum ama birine fahise evladi desen olmuyor agza oturmuyor cunku o kufur orospu cocugu.

fahiseye seks iscisi ya da hayat kadini diyen kisi zaten kufur etmiyor.

teolojik bakan allah tanri yehova rab vs hepsi ayni diyen bir halk yok. adamin genetik ve kultur kodu bu.