bugün

18 takımdan 15'inin dahil olduğu grup. teknik direktörleri ya da başkanlarıyla yapılan sezon öncesi ropörtajlarda kendilerini belli ederler.

1. "amacımız ligde kalıcı olmak" grubu:

genelde asansör takımlar bu gruba dahildir. her sene kalıcı olmak için lige çıkar, sonra tekrar düşerler. ligde kalıcı olunca madalya verecekler sanki.

2. "amacımız ilk 10'a girmek" grubu:

süper lig çok süper bir lig olduğundan ilk 10'a giren bütün takımlar avrupa'da envai çeşit kupalara katılır. bu takımlar da onun için kendilerine bu amacı edinirler. premiere lig'de oynuyor sanki.

3. "amacımız ilk 5'e girmek" grubu:

bunlar en vahim durumda olanlar. neden ilk 5 de, ilk 3 değil? şampiyonluk değil? ilk 5'e girince kupa mı veriyorlar? avrupa ligi'ne bile 30 tane eleme maçı yaparak gidebiliyorsun bu durumda, eğer gidebilirsen.

ondan sonra süper lig niye süper değil diye adıyla dalga geçiliyor. e 14 tane takımın siktir boktan şeyler peşinde koştuğu bir ligin neresi süper olacak? bunların en az altısı düşmemeyi garantilediğinde son 5 bilemedin 6 hafta formalite maçına çıkıyorlar. bir ligin en büyük heyecanı kimin düşüp kimin kalacağıysa ben ne anladım o ligden? ispanya'da, italya'da, ingiltere'de ilk dörde girebilen takımlar bayram yapıyor neden? çünkü o liglerde en az 6 takım şampiyonluk mücadelesi veriyor. onun için kalite var.
galibiyet başına asgari ücret x 20-30 falan alırlar en aşağı bu kulüpler.
(bkz: ibb)
amacsiz hicbir kulup yoktur superligde.

amacsiz olarak lanse edilen kulupler ligde kaldiklari muddetce federasyondan bircok gelir elde ederek kulubu ayakta tutacak finansal destegi saglamaktadir.

lig maclari araciligiyla temsil ettikleri sehirlerin tanitimini ve bircok anlamda kalkinmalarini saglarlar.

ornegin sivasspor un gectigimiz yillardaki cikisi sivas sehrinin prestiji, tanitimi ve iktisadi yapisi uzerinde ciddi etkiler birakmistir, hala da devam ediyor bu etkiler.

diyarbakirspor sehirlerinin sorunlarini maclar araciligiyla dile getirebiliyor mesela, desteklenebiir veya karsi cikilabilir bu duruma. ama sonuc olarak seslerini bu sekilde de duyurabiliyor bu insanlar, kendi amaclarina hizmet edebiliyor futbol kulupleri.

bursaspor ornegi de cok onemli, taraftar gruplarinin ciddi destegiyle bursa sehri diger bircok sehire gore avantaj elde ediyor mesela.

kisacasi, hicbir kulup ligde amacsiz olarak cirit atmamaktadir. yukarida saydigim amaclarin ve islevlerin yanina sehirlerdeki taraftarlarin sosyal hayatlarina olan futbol ve taraftarlik etkisi de yadsinamazdir tabii ki.
kümeden düşme ihtimali veya herhangi bir avrupa kupasına katılma hedefi olmayan bazı anadolu takımlarıdır. orta sıralarda gezinip dururlar yıllarca.
(bkz: ankaragücü)
yöneticiler, futbolcular ve kulüp bünyesinde çalışanların toplamı taraftar sayısından fazla olan takımdır.

(bkz: ibb)
(bkz: trabzonspor)
(bkz: galatasaray)
(bkz: fenerbahçe)
(bkz: bursaspor)
(bkz: ankaragücü)
Amaçlarını sezonun bitmesine yakın belirleyen futbol klüpleridir
(bkz: Kümede kalmaya çalışacağız)
(bkz: avrupa kupalarına gitmek için çalışacağız)
hiç bir şeyin amaçsız olmadığına inanan ben bununda bir amacı olduğunu düşünüp hiç yoktan siyah parayı beyaza çeviriyordur diye düşünmekteyim.
kesinlikle denizlispor`dur. ligde kalmak amaçsa bu tepiti siktir edin.
ankaraspor
1. OSMANLISPOR FK
2. BAŞAKŞEHiR FK
3. AKHiSAR BLD.SPR.
4. KASIMPAŞA

NE TARAFTAR VAR NE BiŞEY. TRiBÜNLERDEKi TARAFTARLARI iSE YA MAÇA ZORLA GETiRiLEN BELEDiYE ÇALIŞANLARI YA DA BAŞKANLARIN YÖNETiMiNDE OLDUĞU TAŞERON ŞiRKETLERiN MAÇA ZORLA GEiTRiLEN ÇALIŞANLARIDIR. YANi KURU GÜRÜLTÜDÜR. DÖNEM TAKIMLARIDIR. KASIMPAŞA Bi NEBZE SEMT TAKIMI AMA ONUNDA NEDEN SÜPER LiG DE OLDUĞU BELLi.