bugün

bu hukuk sisteminde kisilerin özel hukuk işleri ve menfaatlerinden cok toplumun menfaatleri önem kazanır. özellikle üretim aracları üzerindeki mülkiyet ve miras hakkını kaldırmak ve onları topluma mal etmek amacı güder. bu hukuk sistemi, marksist ekonomik modeli uygulamak amacıyla yöneticilerin elinde toplumun deger yargılarını degistirmek icin bir arac olarak kullanılmıstır.
genellikle dogu bloku ülkelerinde (eski sovyetler birligi ve diger sosyalist ülkeler) uygulanmıstır. bugün icin dogu bloku ülkelerindeki ekonomikve siyasi gelisme ve degismelere paralel olarak sosyalist hukuk sistemi terk edilmeye , eski anlam ve önemini kaybetmeye baslamıs bulunuyor.
marksist, leninist ideolojiye dayanan sistemdir. 1917 bolşevik devrimiyle rusya'da bir hukuk sistemi olarak uygulanmıştır.
bu görüşe göre toplumsal yaşamda birtakım önemli yapılar vardır. bir kısmı alt yapı, bir kısmı üst yapıdır. din, hukuk, ahlak üst yapı(hayali yapılar); toprak, emek, ekonomi alt yapıdır.
burjuvazi üretim faktörleri üzerinde tekel kurmuştur. kapital sistem sayesinde bu değerleri kaybetmemek için asıl sahiplerine karşı korumak için(emekçiler) birtakım kavramlar üretmişlerdir.(din, hukuk, ahlak)
kapitalist sistemde gerçek anlamda adalet yok, eşitlik yok. bütün bunlar sınıfsız toplum aşamasına ulaşıldığı zaman oluşur.
komünizm bu ideallerin alt yapısını sağlamak için geçici olarak transizasyon dönemidir.
ne zaman sınıfsız toplum olacak, devlet kendini yok edecek, kendi kendini yönetecektir.
bu bir ütopyadır.
bütün insanların kendini yönetmesi için herkesin melek olması lazımdır.
olmuş olsaydı zaten ahlak kuralı vs. olmazdı.
Marksizmin Leninist yorumudur.
Sosyalist hukuk teorisyeni Pashukanis'e göre bu sistemde hukuk kendiliğinden sönümlenerek mühendislik gibi bir teknik bilim dalı haline alacaktır.
20. yy' ın ilk yarısında gerçekleşen komünist ihtilalden sonra, rusya' da uygulama bulmuş bir hukuk sistemidir.

bu hukuk sistemi roma hukuku ve ortak hukuk (common law) sistemlerinden özü itibariyle ayrıdır. amacı, sosyalizmi gerçekleştirmek olan bu sistem, hukuki olmaktan çok ekonomik bir nitelik taşır.

buna göre, üretim araçları üzerindeki mülkiyet hakkı toplumun olup, kişiler arasındaki özel hukuka giren ilişkiler geri plana atılmıştır ve toplumun menfaatleri ön plana alınmıştır.
--spoiler--
hani sevgi barış kardeşlik
--spoiler--