bugün

sağ partiler gibi din üzerinden siyaset gütmemeleridir.
(bkz: islam)
(bkz: tükürdüklerini yalamaları)
Halka yakın olamamaları, yeteri kadar güven verememeleri, dine uzak olmaları. Kısacası bu adamlar "sol" oldukları için kaybediyorlar.
o değil de, sağda chp bayrağı çıkmış. çok güldüm.

chp'yi hala sol mu sayıyorsunuz la?

iktidar olmamalarının tek nedenleri sağ iktidarların yıllar boyu abd güdümlü kurdukları sömürü düzenidir.
ülkede iktidarı belirleyen kesimin, ideolojik olarak değil, günü kurtarma amacıyla oy kullanması en önde gelen nedendir.

ecevit'i iktidara taşıyan kesimin yüzde 30'undan fazlası mevcut iktidara oy verdiği düşüncesindeyim, ki son seçimlerde yüzde elli civarı oyla bir parti iktidara geliyor ise düz mantıkla bu sonuca ulaşılabilir.

dsp'ye oy veren kesimin partisinden memnun olmayıp başka bir partiye oy vermesini anlarım, fakat bu bir diğer sol partiye oy vermesini gerektirir. bir zamanlar sol görüşlü bir partiyi iktidara taşıyan toplum, bir kaç yıl sonra sağ görüşlü bir partiye iktidar sağlıyor ise, burada sorun, ülkede ki sol partilerde değil, toplumda aranmalıdır.

not: bu entry "sağ partilerin iktidar olamama nedenleri" altına da kişi ve parti isimleri değiştirilerek aynen yazılabilir. siyasi görüşümü değil düşüncelerimi içerir. nokta.
kim ne derse desin bu ülkenin %70'i sağ görüşlü veya milliyetçidir.(BDP'yi de malesef bu milliyetçi kelimesinin içine alıyorum her ne kadar ırkçı ve terör yanlısı olsalarda) işte bu yüzden sol görüşlü partilerin iktidar olması çok zordur günümüz koşullarında artık Türkiye'de.. çünkü siyasi görüş malesef babadan oğula geçer gibi geçmekte gününümüzde..
çünkü gerçekten sol değildirler. şu bir gerçektir, içinde bulunduğumuz yüzyıl buna müsait değildir. emperyalizmin, kapitalizmin artık dayatılmadığı, aksine özendirildiği bir yüzyıldan bunu beklemek saçmalık olurdu. rusya'da bile sol, iktidarın çıkarları için kullandığı bir aracı olmuştur. ben görmem ama bir gün tüm dünyada eşitlik hakim olacak.
-türkiye'deki yalancı müslümanların dindar psikolojisine girip sağ partilere oy vermesi.*
-sol partilerin gerçek solcu olmaması.
-türkiye'de fakirin, işçinin, köylünün liberal sağ partilerine; zengin kesimin devletçi geçinen partilere oy vermesi.* *
peşin edit: solcuyum.
din sümürücülüğü yapmıyor diyen partililere sahip oldıklarından ötürüdür.

not: dini karşı yönde en çok kullanan tabi ki sol partilerdir. o yüzden türkiye gibi ülkelerde asla iktidar olamazlar. tabi darbe sonrası hariç.
gerçek sol parti olamamaktan kaynaklanır. bugün yaşadığım şehrin en zengin insanları solcuyum diyorsa, ben de onlara; "afedersiniz, taşak mı geçiyorsunuz" diye sorarım. bu soruyu artık halk da sandıkta soruyor.
kendilerini halka anlatamamaları. anlatamadınız kardeşim hiç öyle bu halk bilmez, cahildir yea çirkefliğine yatmayın. türkiyede sol var veya yok, iyisiyle kötüsüyle, hak, emek, eşitlik edebiyatı yaptınız ama bi bok anlatamadınız.
70'li ve 80'li yıllarda sol ve sol düşünceyi öcü gibi gösteren zihniyetin bir ürünüdür kanımca bunun nedeni. tabi nedeni sadece buna bağlamak da hatadır. 60'lı yıllarda yükselişe geçen sol hareketin yönünü daha da yükseklere çevirecek iken 70'li yıllardaki kaosa uyarak bu görüşteki insanlardan bir takımının silahlı eylemlere baş vurması sola karşı bir ön yargı oluşmasına sebep olmuştur.
hasta milliyetçiliğin ve dogmatik dinlerin halkın ruhuna şırıngayla verilmiş olması en büyüğüdür.
Türk halkının kökeninde muhafazakarlık ve milliyetçilik olduğu için türkiyede sol parti ve partilerin iktidara gelme olasılığı çok düşüktür. Ancak sağ partilerin oyları bölünür ve bütün solcular tek bir sol partiye oy verirse ancak o zaman (ki en fazla %25 30)dür
(bkz: iktidarsızlık)*
halkın imanlı bir lider istemesinden dolayıdır. ama ne yazık ki dini kullananlarla gerçekten yaşayanı ayıramaz halkım.
ideolojilerini tam anlatamadiklari icin halk onyargili davranmakta.
halkın yokluktan dinsizlikten bıkmış olmasıdır.
türk milletinin dindar kimliğe önem vermesinden kaynaklanır. dünden bugüne mevcut sol parti başkanlarının dine, başörtüsüne karşı tutumları ortadayken sonucun bu olması doğaldır. dindar bir kimliğe bürünseler bu sefer kendi tabanlarını kaybetmeleri beklenir. bu sebeple türkiyede solun bundan sonra da iktidar olması beklenmemelidir.
chp'ye "sol" denen bir ülkede tartışmak salaklıktır...

amerikan demokratları yada ingiliz işçi partisi bile chp'den solcudur.

marksist yönelimli partilerse etnik gruplara ilişerek siyaset yapmaya çalıştıkça marjinal olmaktan kurtulamazlar.

zaten türkiyenin ihtiyacı olan da enternasyonal sosyalizm değil ulusalcı sosyalizmdir..
çok uç görüşlü olmaları ve bu yüzden güven vermemeleri.
halkın, dini ikinci plana atmak istememesinden dolayıdır. hele birde chpnin tek başına demokratik olarak iktidar olması her zaman hayalden fazla birşey değildir.
Türkiyede sol, ulusal solcular ve olmayanlar olarak 2ye ayrılıyor. Bunun içine din faktörünüde sokarsak 3-4 diye gider. Kürt solu komunizme daha yakın olup kemalist düşünceden uzaktır. Türk solu ise kemalist akım ile beslenip milliyetçiliğe kaymıştır ve yanlış yolda olan kesim bunlardır. Tabi komunizm ekseninde söylüyorum bunu ama şuda var komunist biri kemalist akımı destekleyemez. Bakınız en büyük örnek ibrahim kaypakkaya, kendisi türk asıllıdır ve komunizmi savunur, kemalist düşünceden uzaktır. Bu iki grup her zaman çatışma halinde bulunduğu için türkiyede sol bir yere varamamaktadır. Ortak bir paydada buluşmadığımız sürece Solun iktidara gelmesi imkansız denilecek kadar azdır.
Türkiye de ki insanlarin zeka seviyesi sol bi partiyi iktidara getirmeye yetmiyor.