bugün

vücuda radyoaktif maddeler verilerek organların durumu ve fonksiyonları hakkında bilgi veren tanı yöntemidir. pek çok üst düzey hastanede verilebilen hizmet nükleer tıp ünitesince gerçekleştirilir.

en sık kullanılan maddeler teknesyum99m, iyot 131, galyum ve stronsiyum gibi maddelerdir.

klinikte en çok faydalanılan tetkiklerden bazıları şunlardır;

tiroid sintigrafisi
ventilasyon-perfüzyon sintigrafisi
böbrek sintigrafileri (DMSA, DTPA)
kemik sintigrafisi
* *
radyasyondan ötürü test sonrasında en az 2 gün ortalama bir hafta kimseyle yakınlaşmanın olmaması gereken bir tahlil.
kişiye damar yoluyla radyoaktif madde verilip, sen git 4 saat sonra gel denilir. bu sürede 2 litre su tüketilmesi istenir. 4 saatin bitiminde tomografimsi bir makineye yatarsınız. yaklaşık 30 dk da bu makinede kalırsınız.

akabinde ev halkından ayrı tuvaletler kullanılır, bolca sıvı, yoğurt, süt ayran vb. tüketilir, radyoaktif maddelerden kurtulunulur.
Sintigrafi Nedir?

Nükleer Tıp bölümünde yapılan görüntüleme işlemine verilen isimdir. Bu işlem için, hastalara çeşitli yollarla (enjeksiyon veya ağızdan) çok düşük miktarda radyoaktif (radyasyon yayan) ilaç verilir ve daha sonra gama kamera denilen cihaz ile organların 2 veya 3 boyutlu görüntüleri alınır. Görüntüler, özel bilgisayar programları yardımıyla işlenerek organların kanlanması, işlevi, yapısı hem görsel hem de rakamsal olarak değerlendirilir. Böylelikle, hastalıkların erken dönemde tanısı, süreci ve tedaviye yanıtının değerlendirilmesi kolayca, güvenilir, ağrısız olarak gerçekleştirilmiş olur.

Sintigrafi işlemi için hastalara verilen radyoaktif ilaç dozu çok düşüktür ve bu dozlardaki radyasyonun insanda herhangi bir hastalık veya radyasyona bağlı bir hasar oluşturmadığı bilinmektedir.

https://ankara.baskenthas...saglik-rehberi/sintigrafi
An itibariyle, Elinde küçük boy süt ve küçük boy patates cipsiyle bekleyen 20 tane insanın sessiz sedasız ve gayet gergin bir biçimde sıra beklediği işlem.
güncel Önemli Başlıklar