bugün

sigara mutluluk hormonu diye bilinen endorfini baskılayarak sahte bir rahatama hissi sağlar. sigarayı bıraktıktan yaklaşık bir hafta sonra beyin yeniden doğal olarak endorfin salgılamaya başlar böylece kişi ben sigarasız yaşayamam zannının yanlış olduğu farkeder. aslında onsuz duygular düşünceler daha güzel.
sigara bırakılmaz, bırakır.
kalmadı dememe rağmen var sanılması.
dertlenip bir sigara daha yakılmasına sebep olmak.
onlarca zehirli madde içerdiği yanlıştır, aslında binlerce zehirli madde içermektedir.
sigara, içen kişi tarafından fizyolojik bağımlılık olarak algılansa dahi aslında bağımlılığın % 90'ı psikolojik bağımlılıktır. %10 fizyolojik bağımlılıktır. psikolojik bağımlılığın da büyük kısmını görsel bağımlılık oluşturmaktadır. benim diyen sigara tiryakisine sorduğumda "aaa hakkaten lan" dediği şey şudur. aydınlık bir odada sigara içen bir şahıs, duyu organlarını kullanarak elinde tuttuğu sigarayı görür, onun ağzına doğru yaklaşmasını görür. dumanı çektikten sonra üflediğinde havada yayılmasını görür. hele loş bir odada perde arasından giren güneş ışığında sigara dumanının süzülüşünü görmek ona doğru üflemek ayrı bir keyif.

ama zifiri karanlık bir ortamda sigara içerkenbu görsel şölen olmadığı için aydınlıkta içildiğinde verdiği keyfin çeyreğini bile vermez o sigara. deneyin şaşıracaksınız.

sigaranın zararına dair bir diğer yanlış bilinen şey ise light sigaraların daha az zararlı olduğu zannı. yine eczane ve marketlerde satılan süzen filtrelerin kullanımının sigaranın zararını azalttığı zannı.

burada asıl yanlıl bilinen şey, sigaranın zararlı bileşeninin nikotin olduğu. nikotin sigara içindeki zehirli bileşikler arasında en masumlarından birisi olarak kalır. ama en meşhuru olmasının adının 9'a çıkmasının ve 8'e inmemesinin sebebi bağımlılık yapan maddesi olmasıdır. sigaradaki asıl zarar veren madde katranıdır. bildiğimiz asfalt. akciğerlerin gözeneklerini tıkayan, sigara bırakıldıktan sonra 10 sene sonra dahi temizlenmeyen yapışkan zift. light sigaralarda ve filtre kullanımında nikotinin büyük kısmı süzülmesine karşın, katranın yarısından çoğu süzülmeden geçmektedir. nikotin ihtiyacını karşılayamayan kişi aynı miktarda nikotini alabilmek için daha fazla sigara içerek vücuda giren katran, pah, benzo a ve b piren türevi bileşikleri, siyanürü vs. yüzlerce zehiri vücuduna daha fazla miktarda almakta, zarar katlanmaktadır.

illa sigara tüketilmeye devam edilecekse, hafif sigara kullanımı veya filtre kullanımı yerine nikotin oranı yüksek sigara içerek tüketilen sigara sayısı azaltılır ve diğer zehirlerden görece az alınmış olunur.

alıntı değil el emeği göz nuru.