bugün

* *

Bir subay çocuğu olarak Bandırma'da doğan besteci, müziğe Kemal Eroğlu'dan aldığı mandolin dersleriyle başlamış, lise öğrenimi sırasında pop ve rock müziğiyle ilgilenmiştir. 1962 yılında Ankara Devlet Konservatuarı kompozisyon bölümüne giren sanatçı, Necil Kazım Akses ile armoni, kontrpuan, füg, orkestrasyon ve kompozisyon, ilhan Usmanbaş'la müzik formları ve müzik tarihi, Metin Öğüt'le solfej, Adnan Saygun'la modal müzik, Selçuk Gündemir, Tulga Cetiz ve Gülay Uğurata ile piyano çalışmış, ayrıca kemal ilerici'den iki yıl Türk Müziği makamları, dil örgüsü, ölçüleri, biçimleri ve armonileme dizgesi dersleri almıştır. 1967'de TRT'in düzenlediği halk müziği derleme çalışmalarında Burdur yöresinde derlemeler yapan Özsan, 1969'da konservatuarın kompozisyon bölümünü bitirmiştir. 1970'den başlayarak TRT'de birkaç yıl müzik uzmanlığı görevinde bulunan besteci, bu yıllarda TRT televizyonunun ve radyolarının müzik yayın planını hazırlamıştır. 1971'de siyasal nedenlerle tutuklanan besteci, 20 ay süren tutukluluk döneminde müzik çalışmalarını kuramsal olarak sürdürmüş, Türk müziğine ilişkin bilgilerini derinleştirerek bağlamada klasik üçlü ve Kemal ilerici'nin dörtlü akorlarını basma olanaklarını araştırmıştır. 1973'te cezaevinden çıkan bestecimiz, istanbul Devlet Konservatuarı öğretim üyeliğine atanmış, 1977-80 arasında işçi, köylü ve öğrencilerden oluşan "Aydınlık Korosu"nu çalıştırmış ve bu toplulukla çok sayıda konserler vermiştir. 1978-81 yılları arasında çok sesli müzik kurumlarının temsilcisi olarak TRT Yönetim Kurulu üyeliği görevinden 1982’de alımış, sekiz yıl sonra Danıştay kararıyla görevine dönmüştür.

Besteci, öğrencilik yıllarından beri sürdürdüğü çeşitli çalışmaların yanı sıra, çalgı müzikleri, çocuk müzikleri, devrimci şarkı ve marşlar, şan ve piyano için lied'ler, koro için düzenlenmiş türkü çokseslemeleri, multivizyon gösterileri ve TBMM kuruluş yıldönümleri için yazılmış şenlik müzikleri ile çok sayıda tiyatro ve film müzikleri bestelemiş; eğitim, kültür, estetik ve müzik konularında konferanslar vermiş, çeşitli gazete ve dergilerde yazılar yayınlanmıştır.

1983'te "Ulusal Gitar Müziği Beste Yarışması"nda birincilik ödülü, 1989'da 2. Ankara Film Şenliği'nde "Av Zamanı" filmi için yaptığı çalışmasıyla "En iyi müzik ödülü"nü almıştır.

Sarper Özsan, temelde halk müziğinden yararlanmıştır. Bu çalışmalar genellikle somut, anlaşılması zor olmayan yapıtlardır. Ritmik, ezgisel, armonik ve biçimsel olarak karmaşık yapılardan uzak, açık, yalın ve halk müziğinin özünü bozmayan bir yazıyı yeğlemiştir. Armoni dili olarak bazı yapıtlarında Kemal ilerici'nin dörtlü armoni dizgesini, bazılarında ise klasik üçlü armoniyi, ancak kendince organize edilen disonansları kullanmıştır.

Besteci, üçlü armoniyi yalın bir biçimde uyguladığı çalışmalarında "modal" yaklaşıma yönelmiştir. Kontrpuansal yazıya yakınlığı vardır; ayrıca poliritmik ve pilimodal teknikleri sıkça değerlendirir. içeriğin yanı sıra, biçime de önem verdiği görülür. ~http://www.beethovenlives.net alıntıdır~
kızımın msü'den hocası olan çok iyi müzisyen.
derslerinde çok disiplinli olmakla birlikte, bilginin de mülkiyetinin olamayacağını açıkça söylen büyük öğretmen. anlatmaktan büyük zevk alır. bütün sene ecel terleri döktürse de, dersinden kıl payı geçilmişse de -ki yine de büyük bir olay gibi görünür- bir ay içinde özlenen kişidir.

(bkz: 1 mayıs marşı)'nın bestecisidir.
32 sene sonra bestelediği devrim marşı, yine 32 sene sonra taksim meydanı'nda bu özgürlük meydanında dalga dalga yankılanacak!