bugün

saatin icat edildiği anda kaç oldugu sorunsalıdır. Güzel sorudur ayrıca. Tahminimce öğle 12olmalı çünkü tahmin edilen en kesin sonuç güneş ışıklarının dik düştüğü öğle saatleridir.
(bkz: 12 buçuk falan)
yine bu saatlerdi.
durmuştu.
aslında kaçmamıştı.*
niye 12 tane rakam koydun akıl küpü!
gerçekten mAntıklı bir soru. merak konusu...
(bkz: yaran başlıklar)
saat icad edildiğinde kaçı gösteriyordu bilinemez. ama icattan hemen sonra oradaki hanzolar tarafından saat dört yönünde dehşet hatun olduğu bildirilmiştir.
Saat, ilk defa MÖ 4000'lerde Mısır'da kullanılmaya başlanmıştır. Mısırlılar, Güneş'in her gün belirli bir düzende doğup battığını keşfetmişti. Bundan yararlanarak güneş saatini icat etmeyi başardılar. Bu saat çeşidinde dik duran bir cismin güneşin geliş açısına göre oluşturduğu gölge boyuna bakılarak saat hesaplanıyordu. Ancak güneş saatinin bir eksikliği vardı. Geceleri güneş olmadığından dolayı çalışamıyordu. Bunun üzerine Antik Mısırlılar kum saati ve su saatini icat ettiler.

Einstein was here.
kaçmamış efendim, dedikoduymuş.
19: 07 ydi.
20:45 idi.
Bulan adamın keyfine kalmış durumdur . Başka saat yokki bakıp ayarlasın .
- saati buldum lan,ben mucidim, ha ha haa
+ iyi aferin, kaç şu an?
- ne kaç???
+ saat oğlum saat, buldum dedin ya
- hım şeyy, evet de, ben daha rakamları yerleştirmedim, biz bu ana 00:00 diyelim...
+ ne sıfırsıfır ı lan, baksana güneş tepemizde, senin bulacağın saatin teaaa..
- tamam 2 diyelim o zaman
+ bi siktir git....
akşam ezanı okunduğunda 0 kabul edilirdi.

edit: gelen uyarı üzerine bilgilendirme;

1-) Saat, ilk defa MÖ 4000'lerde Mısır'da kullanılmaya başlanmıştır. Mısırlılar, Güneş'in her gün belirli bir düzende doğup battığını keşfetmişti. Bundan yararlanarak güneş saatini icat etmeyi başardılar. Bu saat çeşidinde dik duran bir cismin güneşin geliş açısına göre oluşturduğu gölge boyuna bakılarak saat hesaplanıyordu. Ancak güneş saatinin bir eksikliği vardı. Geceleri güneş olmadığından dolayı çalışamıyordu. Bunun üzerine Antik Mısırlılar kum saati ve su saatini icat ettiler.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Saat

not: başlıkta bahsedilen saat; icat edilmiş mekanik saat olduğu için konumuz bu değil.

2-) 24 saat esaslı saatler en az 15. yüzyıldan bu yana kullanıla gelmiştir.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Saat_(zaman)

3-) Mekanik saat (esas konu) :

Mekanik saatler için bulunan mekanizma, ağırlığın asılı olduğu ipi ya da zinciri kısa aralıklarla tutan ve bırakan bir vargel düzenidir ve tüm modern saatlerin de ortak özelliğidir.

Tarihi:
Zamanın mekanik olarak ölçülmesi yönündeki ilk adımlar din adamlarından gelmiştir. Keşişler dua etmek için kesin saati bilmek zorundaydılar. ilk mekanik saatler, saati göstermek değil duyurmak üzere yapılmışlardı. Bu saatler birer ağırlığa bağlı olarak çalışıyorlardı ve belirli zaman aralıkları ile gonga vuran tokmaklarla donatılmışlardı. Daha önceki yüzyıllarda, eski saat sistemlerinin sesli birer uyarı vermesini sağlama çabaları olumlu sonuçlanmamıştı. Geçen süreyi ufak taş parçacıkları atarak ya da düdük öttürerek belirten karmaşık mekanizmalar üretilmişti.

Güneş saati, su saati ve kum saati, değişik şekillerde süreyi göstermek amacına yönelikti. Mekanik saat ise manastır hayatında belli bir mekanik işlevi yerine getirmek, bir çekiç aracılığıyla ses üretmek ve böylece belirli zaman aralıklarını belirtmek amacını gütmekteydi. O dönemlerde saatlerin çan çalması gerektiğine inanılıyordu.

Mekanik saatlerin içinde en ünlülerinden olan Giovanni di Dondi’nin tasarımı, ağırlıkla işleyen mekanizmaya bağlı sarkaç ve sekteli rakkas dişlisinden oluşuyordu ve saatte kadran bulunmuyordu.

Gündüz saatlerinin gece saatlerine uymayan saat sistemi, 14. yüzyılda mekanik saatlerin yapılmasına kadar devam etmiştir. Günü eşit saatler halinde bölen ilk saat, Milano’daki Saint Gottard kilisesi saatidir. Yüzyılın ortasına doğru büyük Avrupa şehirlerinin kulelerinde mekanik saatler görülmeye başlanmış ve gittikçe yayılmıştır. Vargel düzeniyle çalışan bu saatler 300 yıl boyunca devam etmiştir.

1500’lerde Nürnberg’de Peter Heinlein’ın zembereği bulmasıyla, büyük ağırlıklar kalkarak taşınabilir küçük saatler olanaklı kılınmıştır. ilk saatlerde kadran, akrep ve yelkovan bulunmuyordu. Okuma yazma oranının düşük olması, saatlere insanların bakıp anlayacağı yazılar koymak yerine çan sesleri konmasını gerektiriyordu. Süreyi görsel olarak göstermek için saatlere kadranı ilk olarak kullanan ve 1344’te 24 dilimlik saati yapan Dondi’dir.

Saat gelişiminde atılan başka bir büyük adım da sarkacın bulunmasıdır. Kilisede papazı dinlerken kürsünün üzerinde sallanan lambanın salınım zamanının sabit olduğunu farkeden Galileo, sarkacın salınım periyodunun, ağırlığına ya da genişliğine değil, uzunluğuna bağlı olduğunu bulmuştur. Galileo, ölümüne yakın, sarkaçla çalışan bir saat tasarlasa da bunu gerçekleştirememiştir. ilk çalışan sarkaçlı saati 1656’da, Galileo’nun ölümünden 14 yıl sonra, Alman astronom Christian Huygens yapmıştır. Huygens’in saati önceleri günde bir dakikadan az hata veriyordu. ilk olarak sağlanan bu hassaslığı, Huygens çalışmalarıyla hatayı günde 10 saniyeye düşürerek, artırmıştır.

Sarkacın bulunmasıyla ilk defa olarak saatlere dakika ve saniye kolları eklenmiştir.1670’lerin ortalarında Huygens’in balans yayını geliştirmesi taşınabilir saatlerin gerçek bir cep saati haline getirilebilmesini sağlamıştır. Yay mekanizmasının bulunması, zamanın hem karada hem de denizde aynı doğrulukta ölçülebilmesini sağlamıştır. Balans yayının geliştirilmesi ile gittikçe küçülen saatler cepte ya da kolda taşınabilmeye başlamış, ilk ucuz cep saatleri ABD’de üretilmiş, kol saatleri ise 1890’larda ortaya çıkmıştır. Başlangıçta sadece kadınların kullandığı kol saatleri, I. Dünya Savaşı sırasında erkekler arasında da yaygınlaşmıştır.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Mekanik_saat

4-) islam dünyasında saat:

islam dünyasında yeni gün güneşin batışıyla başlar. Güneş ufukta kaybolunca saat 12 ya da 0'dır. Bir sonraki güneş batışına kadar geçen süre 2x12 saate ayrılır. Ezani saat adı verilen bu saat tanımında, günün başlangıcı değişmekte ancak gün boyunca bir saatlik süre aynı kalmaktadır.

http://www.akat.org/ast_t...den/osmanli_zamani/zaman/

ayrıca;

http://www2.diyanet.gov.t...%BC%C5%9F%C3%BCmleri.aspx

bütün bu bilgiler, başlığa kesin cevap veriyor mu, hayır. troll başlığa bilgi içerikli entry de budur.
Saat ilk bulunduğunda zaten saat vardı. Güneş saati. Ona bakıp ayarladılar. Saatin en üst kısmının öğlene gelmesi rastlantı değil.
Terket bu sözlüğü .
herşeyi kendisine sunulduğu gibi kabul etmeyen,araştıran,öğrenmek isteyen kişinin haklı sorusudur.güldüm ve takdir ettim.
19:05 dir elbette.
üçtü beşti, kızlar hoştu coştu coştu.. O değil de saati üretip kola takmayı kim akıl etti ?