bugün

amerikan futbolundan çok daha hafif, çoğu zaman pek az koruma önlemiyle oynanan, daha yumuşak kurallara sahip oyun.
dünyanın en zevkli sporu. süper oynarım.*
fr. rugby
(le)
Rugby, 1823'te ingiltere'de Rugby Kenti'nin aynı isimli okulunda doğmuştur. Okulda öğrenci olan William Webb Ellis'in futbol oynarken topu eline alıp sayı yapması ve diğer oyuncuların da bu oyun şeklini benimsemesiyle, Rugby'nin tüm dünyayı saran macerası başlar.

ilerleyen yıllarda Rugby o kadar popüler hale gelirki 20 yıl içinde Kuzey ingiltere Kulüpleri başta olmak üzere 119 tane kulüp kurulur. Artan kulüp sayısı Rugby Union adında bir birliğin kurulmasını gerekli kılmıştır. 1879 yılına kadar Rugby'nin temel kuralları yavaş yavaş şekillenmeye başlar oyuncu sayısının 20'den 15'e indirilmesi gibi.

Yine bu yıllarda Rugby Union'dan ayrılan bir grup Rugby Leauge adı altında farklı kurallarla Rugby oynatan bir birlik daha kurar. Dünyada Rugby halen bu iki ayrı birliğin meydana getirdiği kurallarla oynanmaktadır.

Önceleri Britanya'ya yayılan Rugby, sonrasında Avustralya, Yeni Zellanda, Güney Afrika ve Pasifik Adalarının aralarında yer aldığı Commonwealth (ingiltere Kolonileri) ülkelerine yayılmıştır. Bu ülkelerde Rugby o kadar popülerdir ki milli spor ilan edilmiştir. Sonrasında da Avrupa Ana Karasına yayılan Rugby müteakip yıllarda popülaritesinden hiçbir şey kaybetmemiş bilakis tüm Dünya'ya yayılarak bu günlere gelmiştir. Şu anda altı kıtada ve 100'ün üstünde ülkede oynanmaktadır.

Rugby de Futbol gibi 19.yy. sonlarında Osmanlı Devleti'nde bulunan yabancı uyruklular tarafından oynanmaya başlanmıştır.

O devirlerde Rugby ve Futbol ayırımı tam olmadığından takımlar "Rugby Football Club" ismini alıyorlardı. Bu tanımlama Rugby kulüpleri için hala geçerlidir.

Daha sonraları Türkler'in de takımlar kurup maçlar yaptıkları bilinmektedir. Ancak işgal ve savaş sırasında Rugby kendini geliştirecek şansı bulamamıştır.

Bundan yaklaşık bir asır sonra 1999 yılında, Marc MERCIER, Dennis PONDS de VIER ve Chrıs SKIRROW isimli üç yabancının, Türkiye'nin ilk gayri resmi Rugby Kulübü olan "Istanbul Ottomans RFC." yi kurmasıyla Rugby bu topraklarda tekrar oynanmaya başlanmıştır... *
tam bir erkek sporu, müthiş zevkli bir oyun.

türkiye'de de yeni yeni oynanmaya başlamıştır.
dünyaca ünlü bir spor, güce ve hıza dayalı bir spordur. elle, ayakla ve eliptik bir topla oynanan takım oyunudur.

Yanlış bilgi düzeltilmiştir.
Amerikan futbolundan tamamen farkli olan spordur..
cogu insan 2 sini karistirir..
Herhangi bir pad olmaksizin yapilir..(shoulder pad etc..)
Guc ve hiz onemlidir..Ancak tamamen taktige dayali bir spordur..
(bkz: Futbolun birbirine vurup kosmak oldugunu sananlar)
Sayı kazanmanın yolları "try yapmak" ya da "gol atmak" tır.
Try, topu kale sahası (ing: in-goal) zeminine dokundurmaktır ve 5 puan değerindedir.
Gol atmak için ise, topun kale direkleri arasındaki çıtanın üzerinden aşırtılması gerekir.

Ragbi birliği maçında değişik puan değerlerine sahip üç çeşit gol vardır:

Açık alanda top yere çarptıktan hemen sonra şut çekerek atılan "drop gol". Bu tür gol 3 puan değerindedir.
Faul sonucu verilen penaltı sayesinde atılan gol. Penaltı atışı, sabit bir noktadan şut çekilerek veya drop gol şeklinde gerçekleştirilebilir. 3 puan değerindedir.
Try yapan takıma verilen şut hakkı. Top sabit halde iken veya yere çarptıktan sonra yapılabilir. 2 puan değerindedir.
amerikan futbolunun 10 kat daha serti, kasksızı, ve korunmasızı olan oyun.

amerikan futboluyla benzerlikleri; kale direği, touchdown olayı, topu sürmek, birbirinin üzerine atlayıp durdurmak ve topun şeklidir.

farkları ise, çok çok fazladır. en başta, rugby'de omuzluk olmaz (hani şu top kadar olanlar). kask olmaz. top taşıyıcısı yere düştüğünde oyun öyle hemen durmaz, ve de bazen karşı takımlardan yedişer adam sumo güreşi yaparcasına birbirine dalar.

ingilizlerin çok sevdiği bir spordur. bayan taraftarları çok fazladır. sky sports'da çıkmaktadır.

hatta 2 saat önce leicester, cardiff blues isimli takıma penaltı atışlarıyla koymuştur, pub'daki cardiffliler bunun üzerine üzgün bir biçimde soğuk bir bardak bira çekmiştir.
ingiltere den çıkma ama futbol gibi tutulmayan harika spor. izleyene çok zevk aldırır. ama ingilterede de fazla tutulmaz futbola göre. en çok hindistan, avustralya, yeni zellenda gibi eski ingiliz sömürü ülkelerinde tutulur.
zevkle icra ettiğim spordur. türkiyede yaygınlaşmamıştır fakat eğer türk halkına canlı ve kaliteli bir rugby maçı izletilebilseydi çok sevileceğinden eminim. oldukça tempolu ve sert bir spordur. oynaması arada can yakabilse de izlemesi keyiflidir.
Oval bir topla 15'er kişilik bir takım arasında el ve ayakla oynanan bir çeşit spor. Bazı yönleri futbol ve Amerikan futboluna benzerse de, kesintisiz oynanır ve oyunda oyuncu değişikliği yapılmaz. Rugby'de top, ayak vuruşuyla, elden ele atma ve elde taşınma suretiyle... oyuncular arasında dolaştırılır. Oyun 40'ar dakikalık iki devreden meydana gelir.

Karşılaşmada gaye topu elle taşıyarak kale çizgisinden geçirmek veya ayak vuruşuyla iki kale direği arasındaki yatay direğin üstünden aşırarak puan kazanmaktır. 12 m yükseklikteki kale direklerinin uçları serbesttir. Futbol kalelerinden farklı olarak, yerden 3 m yükseklikte yatay birer direkle bağlanmışlardır. Görünüşleri H; harfi şeklindedir. Top, ayak vuruşuyla yatay direk üstünden geçirilince puan kazanılır. Maçta topu taşıyan sporcuyu durdurmak için yere düşürmek serbesttir.

Rugby sporu, 1823'te ingiltere'deki Rugby Kolejinde bir futbol maçı esnasında bir oyuncunun atılan topu elle yakalayıp göğsüne sıkıca bastırarak rakip kaleye koşmaya başlamasıyla ortaya çıktı. Önce Oxford sonra da Cambridge üniversitelerinde oynandı. Oyun kuralları 1871 yılına kadar belirsiz kaldı. Bu sporu benimseyen kulüplerin bir araya gelmesiyle kurulan Rugby Union, oyun kurallarını belirledi. iskoçya, Galler, irlanda ve Fransa gibi ülkelerde yaygınlaştı. 1934'te Uluslararası Amatör Rugby Federasyonu (FIRA) kuruldu.

*Kaynak: Rehber Ansiklopedisi 17

edit:imla
delikanlı işidir. amerikan futbolundaki gibi koruma kask falan yoktur. Irish barlara gittiğinizde (tabi old school olanlara) milletin heycanla izleyip biralarını yudumladıklarını görebilirsiniz.
denenmesi gereken eğlenceli spor.

fakat bu sporda manyaklar gibi koşturmanız, rakiplerinize kafa göz dalmanız(mücadele etmek anlamında diyorum. "olm sertmiş bu oyun!" deyip salak salak millete vurmayın) ve her an üzerinize çullanacak gibi görünen 10 küsür adama alışmanız lazım. profesyonel deneyimim olmadı ama çayırda çimende deneyebildiğimiz bir oyundu; çocukluğumuzda, 5 saat futbol oynamaktan sıkıldığımızda, akşam serinliğinde manyak gibi rugby oynardık.

kurallarını o zaman bilmezdim, hala da bilmem. kendi kendimize kural koyup oynardık. şimdi cardiff blues - connacht rugby maçını izliyorum. kalenin sağından ya da solundan, yere uzanarak attığınız gol 3 puan değerinde oluyor. yani topu alıp böyle o çizgiyi fiyuvvv diye yerde kayarak geçiyorsunuz, hehe. sanırım yatmaya da gerek yok. gidin efendi gibi koyun çizginin gerisine. öyle de olur.

"gol" olarak kabul edilen olay da şey, o kale var ya... onun çıtasının üstünden geçirmek gerekiyor topu. yani üst üste kaleler olduğunu düşünün. üsttekini vurmanız gerekiyor. sabri sarıoğlu için mükemmel bir spor bence. çok rahat 15-20 sayı kazandırır takımına bir maçta.

genel bilgi: 40 dakikalık iki periyottan oluşur bu oyun. 15 kişiyle oynanır. falan filan.
Yumurtamsı bir topu, karşı kaleye sokmak ya da kaledeki yatay direğin üstünden aşırmak ve böylece sayı alma temeline dayanan oyun. 1820'lerde ilk kez ingiltere'de Rugby adlı bir okulda oynandığı için bu adla anılır. Kural olarak on beşer kişilik iki takım arasında kırkar dakikalık iki devre oynanır. Oyuna ayak vuruşuyla başlanır, ondan sonra topu elle tutmak, atmak, taşımak ya da ayak vuruşu serbesttir. Elle yalnızca geriye doğru pas verilebilir. Rugby, uzunluğu 95 - 100 m. , genişliği 68, 40 m. olan dikdörtgen biçiminde bir çim sahada oynanır.
(bkz: ragbi)
çok hareketli oyun değildir, topu alan tam iki adım koşar ki adamın üstüne elli kişi yığılır; sonra top karambolden tekrar çıkar, topu tutan iki adım daha koşar ve yine aynı şey olur. zevk meselesi tabi ama izlerken sıkılıyorum. "siz sayı yapınca haber verin" diyesim geliyo. iki sayı arasında ilgi çekici bi şey olmuyor.
turkiye rugby ligi yakın zamanda baslamistir. ilgilinenler için : http://www.trf.org.tr/alt...rik.forajax.asp&ID=52
2016 Olimpiyatlarına dahil edilen spor türüdür, Türkiye'de de yatırımlar sayesinde on yıl içerisinde çağ atlaması bekleniyor.
ilginç bir spordur. geçen bir maç denk geldi izleyeyim dedim. bir adam topu alıp sürmeye başladı. bir kaç metre ilerledikten sonra üstüne bir anda yirmi tane adam atladı. oyun falan durmadı. sonra bir baktım insan yığının altında kalan adamlardan birisinin şortu çıkmış, şortunu toplamaya çalışıyor. tabi insan içinden düşünmeden edemiyor "artuurr! neler oluyor burda?" diye.
An itibariyle sports tv'de rastladığım, canlı yayınlanan bir rugby maçını izlemekteyim. Bu ne amk sürekli kavga ediyorlar lan! Ne oynaması ne de izlemesi zevkli.

Tanım: bok gibi oyun.
(bkz: kim kime dum duma) karambol anlarında seç beğen beleş pozisyonlar bulunabilir. Abazanlara duyurulur.
görsel

şeklindeki stadlarda oynanan futbol türüdür.

not: olsa da yesek!
maçtan çıkan rakip sporcuların birlikte pub'a içmeye gitme adeti olan spor.
Kısaca, amerikan futbolunun erkekler için olanı.