bugün

Ruby on rails, j2ee gibi bir framework tür. nasıl j2ee başka yerlerde geliştirilmiş bileşenlerin XML konfigürasyon dosyaları aracılığı ile birleştirilmesi ile proje geliştirmeye dayalı bir framework ise, ve uyum işi konfigürasyon dosyalar ile sağlanıyorsa, rails ise kod içinde uyumlu bileşenlerin uyumlu şekilde isimlendirilmesini sağlıyor.

Kısaca ROR (Ruby on Rails) ile normalde satırlarca kod yazmamız gereken yerlerde, iki üç satırla işimizi halledebilecegimiz bir veritabanı kullanan uygulama dilidir.

http://www.rubyonrails.org , sitesindeki Screencast leri izleyerek 15 dakikada yapılan blogları görülebilir.
David Heinemeier Hansson (dhh) tarafından basecamp için geliştirilmiş, sonrasında da basecamp'ten ayıklanarak açık kaynak kodlu şekilde sunulmuş framework. 2007'ye kadar kendi halinde bir framework iken, mac os x lion'da apple "ruby on rails default gelecek" dedikten sonra almış başını yürümüştür.

twitter da ilk zamanlarında bu framework ile yazılmıştı ama kullanıcı kitlesi çok büyüyünce sistemin küçük bir kısmı ruby on rails'de kalırken geri kalan kısımları java / python / scala ile değiştirdiler.
öğrenmesi kolay, kullanması zevkli ruby dili ile geliştirilmiş frameworktür. şu an server sıkıntısı en büyük eksiğidir fakat bu eksiklik giderildiği taktirde gücünü aldığı(ve kendisini oluşturan) gem'leri ile bir çok yazılımcının ağzını sulandıracaktır.
en güzel tarafı da çok az kodla çok iş (sadece 155 satır kodla yazılmış blog cms'i gibi) yapılmasını sağlar.
python django ile birlikte web programcılığına hareket getirmiş dil ve frameworktür. *
nosql veritabanları üzerine uygulama geliştirmeye şimdilik pek elverişli gözükmeyen framework.

bunun yanı sıra orta düzey bir uygulamayı birkaç günde geliştirip ortaya çıkarmayı mümkün kılmasıyla pratiktir.