bugün

Bu hayatı boşa yaşayan insandır.
Roman okumak hayal dünyanızı, okuma kalitenizi ve betimleme yeteneğinizi arttırabilir ama kültürel gelişim katmaz.

Descartes, herakleitos, Aristo falan okuyun biraz.
doğru bir önerme eskiden çok roman okurdum pek bir faydası yok ama insanı başka dünyalara götürüyor.
Olur illa ki bir kültürlenme ama sanıldığı kadar değil olsa olsa kitap kültürünüzü geliştirir. Zaten kültürlenmek için kitap okunmaz. Hobidir en fazla benim için.
bir şey zannetmeyen, zaten öyle olduğunu bilen insandır.

dostoyevski'nin suç ve ceza romanındaki raskolnikov ve içinde bulunduğu psikolojik durum hakkında yorum yap deseler "ya ben roman okumuyom" dersiniz artık.

her kitap, her roman, mutlaka bir şey katar. kötü yazılmış olabilir, zevkinize hitap etmiyor olabilir, sıkıcı vs. olabilir. ama onu okumak size sadece zaman kaybettirir. "ben o kitabı okumuştum beş para etmez" demeniz bile bir başkasına fayda sağlayabilir. o yüzden roman, deneme, fikir yazısı ayırt etmeden okuyun. bol bol okuyun.

yoksa sığır gelir sığır gidersiniz.
Roman okumak hayal gücünüzü geliştirir. Ama kültürünüzü geliştirmek istiyorsan türlü türlü roman var. Yani o birazda romanına bağlı.
hakli insan. roman okursan yazar ogrenirsin, donem ogrenirsin, edebiyat akimi ogrenirsin, tür ogrenirsin. genel kulturlenirsin.
kültür konusu çok çeşitli olduğundan, roman okumak da insana kültür gelişimi sağlayabilir. zannettiği şey doğru olandır.
Edebiyat kültür katar fakat mal gibi kitaplar okumamak kaydıyla...
Her tür kitabı okumak gerekir.
hele bide yeni başladıysa havasından yenmez.
kültürlenmek. söylenişinde bile bir kinaye, bir alay yok mu bunun. kültürlenmek, hani böyle bir kemik gözlük, bir çalakalem yazılan notlar sağa sola, biraz kahve, biraz bohem bir eda. entelektüel bir duruşdan bile rahatsız olma hali, salt hallerden çıkarım yaparak birilerini aşağılama. hani eskiden okuyup ta ne yapacaksın derlerdi ya bazı büyükler okuma hevesinde olanlara, deyiverirlerdi gözlerindeki hayalleri bile göremeden: tamirci çırağı ol boşver, boş iş bunlar diye. çağımızın modern alay biçimi de bu olmuş: iki kitap okuyunca adam oldular başımıza

keşke herkes iki kitap okusa da, öyle adam olsalar ya başımıza. memleket okumamış ukaladan geçilmiyor ona ne yapacağız gerçekten hiç bilmiyorum.
sadece martin eden okuyup bile hayatına bir şey katmayan insan yoktur.
okumak zaten kültür işidir. okuyan kültür sahibi olmaz, kültürlü insan okur. okur ki hayata bakış açısını, geliştirir, genişletir belki değiştirir vs.

ve sen okuma zaten bebeğim, kültür sahibi olmak herkesin işi değildir.
iyi bir okur roman da okur hikaye de düz yazı da şiir de anı da. Ha belki seçer. O bile zamanla ve okudukça..
Yanılan insandır.

Nitekim, daha önce de tartıştığım kişilere şu hikayeyi anlatırım.

Bir gün hocamın yanına gittim ve dedim ki, "Bir kitap okudum ama zihnimde hiç bir şey kalmadı"
Hoca ise bana bir meyve uzattı ve al bunu ye dedi. Yedikten sonra bana dönüp,
"Şimdi sen büyüdün mü?" diye sordu.
Hayır dedim.
Ardından, "Sen büyümedin ama o meyve, vücuduna dağıldı, et oldu, kemik oldu, tırnak oldu, sinir oldu, deri oldu..." diyerek devam etti.

Okuduğumuz kitaplar da aslında böyledir, bir kısmı kelime darağacını genişletir, bir kısmı bilgini artırır, bir kısmı ahlakını güzelleştirir, bir kısmı yazı ve konuşma üslubuna incelik katar, bir kısmı özgüvenini artırır ve bir kısmı da hayatı farklı boyutlarda düşünmemizi sağlar. Bunların her ne kadar farkında olmasak da...

Kitap okumak bir şeye yaramaz, çünkü kitap okumak çok şeye yarar.