bugün

Gündüze alisan renkler,
Her gece perisan renkler.
Esyada bakis misiniz,
Zamanda akis misiniz,
Gözümde hatiralar mi?
Yekpare varligimi
Siz misiniz parçalayan,
Farksiz kirik aynalardan?
Sizde mi yasamaktayim,
Gülmekte,aglamaktayim,
Gündüze alisan renkler,
Her gece perisan renkler? *
her insanın kendini mutlu hissettiği bir rengi vardır. renkler ruhumuzla bütünleşir. onların bize anlatmak istediği cok şey vardır.
kırmızı; canlı, tahrik edici ve dolayısıyla aktif bir etkiye sahiptir. Heyecan verir ve bazen doktorlara göre de insanın tansiyonunun artmasına sebep olur.
Sarı renk; güneşi, ışığı temsil eden sıcak ve zengin bir renktir. insana cesaret ilham eder, yatıştırır.
yeşil renk, içten bir huzur ve ümit temin eder, nefse itimadı artırır. Dini kitaplarda da ifade edildiği gibi, yeşil renk gözler için gayet iyidir.
Mavi renk, insana rahatlık ve huzur verir. Dinlendirici bir fonksiyona sahiptir: Düşüncelere bir ahenk verir, sinirleri telkin eder, gözleri rahatlatarak dinlendirir.
turuncu, şatafatlı, gösterişli bir etki ve hava yaratır. Bunda, kırmızının fazlaca olan canlı ve tahrik edici özelliği hafiflemiş durumdadır.
Beyaz renk masumiyeti, temizliği ve asaleti temsil eder.
Siyah renk, yalnızlık sembolü olup, insana ciddiyet ve sükunet verir. Dertlerini, sıkıntılarını ve endişelerini hatırlatır.
renkleri çaldın benden,
bana renklerin renkliliğini geri ver,
içinde renklere dair bir demet sun bana,
senin donattığın renklerden olan...
senden önce ne tam sarı ne tam mavi olmadı. ışın karacanın hoş şarkısında olduğu gibi. özledim ama..
çağırdım renkleri bir akşamüstü
çağırdım yanıma sevindim
bazen sarı bir çiçek
masmavi bir deniz
kahkahalar yolladım küskün sevgilere
renkler ne güzel serin
renkler ne de güzel
renkler deli eder sev yeter
renkler deli eder renkler ne de güzel sev yeter
bir güneş batımı gibi suskun
bir ay doğuşu kadar sade
bazen sarı bi'çiçek
masmavi bir deniz
kahkahalar yolladım küskün sevgilere
renkler
renkler ne de güzel
renkler deli eder sev yeter
renkler deli eder renkler ne de güzel sev yeter.
renk;Cisimler tarafından yansılanan ışığın gözde oluşturduğu duyum.
hep merak etmiştim, renkleri görme engellilere nasıl anlatabiliriz yada hissettirebiliriz diye.. ve sonunda bir flim buldum.. adam kör olan sevgilisinin eline pamuk koyuyor ve onun beyaz oldğunu sölüyor.. daha sonra eline sıcak bir taş koyuyor bu kırmızı diyor.. daha sonra buz koyuyor bu mavi diyor..bilmiyorum ama bence çok duygusal bir sahneydi.. renklerin bütünü için yeterli olmasa bile .. kız için yeterli bir emek sarfediliyo.
KIRMIZI : Bu renk canlılık ve dinamizmle ilgili bir renktir. Mutluluğu temsil eder. Kırmızı renk, fiziksel olarak; ataklığı, canlılığı ve duygusal bağlamda; bir işi sonuna kadar götüren azmi ve kararlılığı gösterir.

iştah açar. O yüzden dünyadaki gıda firmalarının çoğu logosunda kırmızıyı kullanır. Kırmızı tansiyonu yükseltir, kan akışını hızlandırır. Yanlış bir inanış vardır; boğaların kırmızıya saldırdığı sanılır. Oysa boğalar renk körüdür. Kırmızıya değil, kendilerine sallanan koyu renkli beze saldırır.

YEŞiL : Duygusal olarak bizi en çok etkileyen bir organımız olan kalp organının , bu rengin yaydığı enerji alanında olduğu düşünülür. Doğanın ve baharın rengidir. Güven veren renktir. O yüzden bankaların logolarında hakim renktir. Yeşil yaratıcılığı körükler. Bu yüzden büyük lokanta mutfaklarında yeşil tercih edilir. Hastanelerde de yeşil rahatlatıcı özelliği nedeniyle kullanılır. Yeşil alanda insanların daha az mide rahatsızlığı çektiği saptanmıştır.

SiYAH : Duygusallığı ve hüznü simgeler. Gücü ve tutkuyu temsil eder. Bizde ve batıda siyah matemi temsil ederken, Japonya'da siyah mutluluktur. Siyah fonda kullanılırsa karamsarlığı çağrıştırır. Einstein konsantre olabilmek için perdeleri siyah, gün ışığı olmayan odaları tercih ederdi.

MAVi : Vücudumuzda boğaz bölgesini yansıtan bir renktir. Mavi renk gökyüzünün ve geniş ufukların, denizin simgesidir. Sınırsızlığı ve uzak bakışlılığı simgeler. Huzuru temsil eder ve sakinleştirir. Araplar mavinin kan akışını yavaşlattığına inanır, nazar boncuğu o yüzden mavidir. Batıda intiharları azaltmak için köprü ayaklarını maviye boyarlar. Duvarları mavi olan okullarda çocukların daha az yaramazlık yaptığı saptanmıştır.

LACiVERT : Kozmik renk olarak kabul edilir; sonsuzluğu, otoriteyi, verimliliği simgeler. O yüzden dünyadaki firmaların yarıdan fazlası logolarında laciverdi kullanır. Lacivert giyen kişiler kendilerini çok daha karizmatik ve inandırıcı hissederler. insanların üzerinde başarılı ve güçlü imajı bırakır.

MOR : Eskiden beri ihtişam ve lüksün son basamağı olarak düşünülür. Tarih , yüksek sınıfların, saray mensuplarının daima morla bezendiklerini kaydeder. Nevrotik duyguları açığa çıkardığından, insanların bilinçaltını korkuttuğu saptanmıştır. intihar edenlerin beğendiği renktir.

PEMBE : Uyum ,neşe , şirinliğin ve sevginin simgesi. Rahat hissettiren ve dinlendiren bir renktir. Bu yüzden bazı büyük mağazalar tezgahtarlarına pembe üniforma giydirir ki, müşteriler kendilerini rahat hissetsin diye. Pembe aynı zamanda çocuk rengidir.

SARI : Sarı zeka , incelik ve pratiklikle ilgilidir. Toplumsal yaşamı ve birlikte çalışmayı yansıtan bir anlamı vardır. Geçiciliğin ve dikkat çekiciliğin sembolüdür. Dikkat çekiciliğinden dolayı dünyada taksiler sarıdır. Sarı ayrıca hüzün ve özlemin rengidir. Sonbaharın tüm hüzünlü güzelliğinde onun her rengini izlemek mümkündür.

BEYAZ: Temizliği ve saflığı temsil eder. istikrarı, devamlılığı simgeler. Politikacılar beyazı pek severler, çünkü temiz, dürüst izlenimi vermek isterler...

KAHVERENGi : Gerçekçiliğin, plan ve sistemin rengidir. Kansas Ünv.’de bir sergide, duvarların rengi değiştirilebilir hale getirilmiş. Fonda beyaz kullanıldığında insanlar sergide yavaş hareket etmiş. Fon kahverengiye döndüğünde ise insanlar müzede daha çok yeri daha az zamanda gezmişler. Kahverengi insanı hızlandırır. Bu yüzden fastfoodlar iç mekanda kahverengi kullanır. Kahverengi toprak rengidir. Kıyafetlerde pek tercih edilmez, çünkü kahverengi giyen insanlar kalabalıkta dikkat çekmezler.
herşeyin bir rengi vardır.hatta insanların bile renkleri vardır.yaptıkları hareketlere göre alırlar renkleri.siyah her nekadar kötü insanlar içinde kullanılsada aslında kusursuz bır renktir siyah.herşeyin bi rengi vardır evet

istanbulun rengi

kişiliğin rengi

hayatın yaşadıgımıza göre rengi...
RENKLER

Gündüze alışan renkler,
Her gece perişan renkler.
Eşyada bakış mısınız,
Zamanda akış mısınız,
Gözümde hatıralar mı?
Yekpare varlığımı
Siz misiniz parçalayan,
Farksız kırık aynalardan?
Sizde mi yaşamaktayım,
Gülmekte,ağlamaktayım,
Gündüze alışan renkler,
Her gece perişan renkler

CAHiT SITKI TARANCI
orospu pembesi adında, milli oyuncumuz arda turan tarafından, renk literatüründeki yerini yeni alan bir rengimiz daha vardır.
böyle de güzeldir. [http://www.youtube.com/watch?v=8Wm2AnhfZtg]
"herkes renkleri aynı mı alıgılıyor?"

"eğer evrimsel geçmişinizle alakalı bir renkse onu çoğumuz aynı, ancak kişisel deneyimlerimiz (sevinçli, üzgün olduğumuz anlarda seçtiğimiz ve kullandığımız renkler gibi) ile ilgili bir renk ise onu farklı algılıyoruz. burası kesin."

yıllardır kafamdaki bu soruyu birinin yanıtlamasına çok sevindim, ancak yine bir ingiliz dölünün yanıtlaması beni üzdü ...

(bkz: bbc)
Öz Türkçe Boya (Renk) Adları

Kızıl: Kırmızı
Ak: Beyaz
Kara: Siyah
Kök: Mavi
Sarı: Sarı
Yeşil: Yeşil
Konur: Kahverengi
Boz: Gri
Kumral: Açık Kahverengi
Ala: Kızıla Çalan Parlak Kahverengi
Yağız: Açık Siyah, Esmer
Al: Pembe
Kızıl Kök: Mor
Açık Kızıl Kök: Eflatun
Toksarı: Turuncu
Kara Kök: Lacivert
Doru: Kızıl Kahverengi
Çakır: Açık Mavi, Turkuaz
Alaca: Rengarenk

--spoiler--
Eski çağlardaki yazıtlar ve günümüzdeki Türk lehçelerindeki söyleyişler incelenmiş, Türkiye Türkçesine uygun duruma getirilerek Yakup Çetin tarafından hazırlanmıştır...

--spoiler--
hayata en büyük anlam katan şeylerdir. insanı duygulardan duygulara sürekler.
mavi, sarı, yeşil, siyah, kahverengi, mor, lacivert.
psikolojiyi değiştirirler.

misal mutlu olayım isterseniz, pembeyi benden almayın yeter.

sarı, yeşil, mavi, mor... hepsi çok güzeller!
mavi, turuncu, sarı, kahverengi, siyah, mor renkleri söyledim.
Renklerin insan üzerindeki etkisi kadim zamanlardan beri bilinen bir gerçektir. “Tıbbın Babası” olarak kabul edilen Hipokrat rahatsızlık tanısı yaparken, hastaların saç ve ten renklerine, gözlerine, kulak yapısına, hatta idrar rengine bakarmış. Ünlü filozof ve bilim adamı ibn Sina; mavinin teskin edici etkisine, kırmızı rengin cinselliğe, üremeyi ve cinselliği arttırıcı etkisine değinmiştir. Kadim uygarlıklarda (Yunan, Mısır, Çin, Hint) Şamanizim’de rahatsızlıkların giderilmesinde renklerden yararlanılmıştır. Osmanlı imparatorluğu’nda Edirne’de (Selimiye Şifahanesi’nde) hastaların; renkli odalarda, müzik ve su sesi eşliğinde tedavi edildiği bilinmektedir.

organ olarak sadece kırmızı ve mor arasındaki renkleri görebilecek şekilde yaratılmıştır. Bu, kuşkusuz bu iki rengin ötesinde de renkler olmadığı anlamına gelmez. Beşeri algılama alanımız dışında bulunanlar, bizim algılayabildiklerimizden çok çok fazladır. insan bedenindeki 7 (yedi) temel çakranın, gök kuşağında 7 rengine karşılık rengi vardır. Bu renklerden her biri, bağlantılı olduğu ( örneğin, kök çakra kırmızı) çakranın bölgesindeki organlarla ilgili rahatsızlıkların tedavisinde kadim zamanlardan beri kullanılagelmiştir. Sağlıklı bir insan elektromanyetik bir enerji alanı içindedir. Bu alanın renkli fotoğrafları yıllardan beri (Kirlian’dan beri) çekilmektedir. Bedenimizi saran enerji alanı içinde (kişinin sağlık durumuna ve psikolojik haline göre) 7 rengin yedisi ya da bir kısmı görülebilir. Sağlıksız vücutta bu renkler genellikle lekeli ya da bulanıktır.

   Bu gibi terapilerde süjeye (hedef şahısa) şifa verirken, ışınlarla (enerjiyle) birlikte renkler de gönderilir. Gönderilen renk rahatsızlığın türüne (ve çakraya) göre değişmesine rağmen; sarı, yeşil, mavi ve mor renklerin daha etkili olduğu görünmüştür. Renk terapisi için en uygun durum, terapistin kalbinden ve alın çakrasından gelen enerjiyi birleştirebildiği zamandır. Burada da işin içine sevgi enerjisi katıldığında daha etkili olduğu görülüyor.

   Renk terapisinin değerli taşlarla (kristal enerjisiyle) birlikte yapılan uygulamaları da literatürde (örneğin, YAŞAM ENERJiSi, Prof. Dr. Ahmet Elmas Maranki, baskı:44) Değerli taşların ve onların renklerinin insan bedenine etkileri daima olmuş ve tedavi edici olarak kadim zamanlarda (ve günümüzde de) kullanılagelmiştir. Bu konudaki kayıtlara göre;

-Şeker hastaları için zümrütün;

-  Yaralarda doğal kuartz kristallerinin

-  Boğaz rahatsızlıklarında mavi turkuazın,

-  Baş, beyin ve daha birçok rahatsızlıkta amatistin, mavi akikin, lacivert taşının, doğal (işlenmemiş) kaya kristallerinin iyileştirici etkilerinden her zaman yararlananlar olmuştur.

Kaynak: http://www.astroset.com
Zamanla solmakta olan bir hayalden ibarettir çoğu zaman..
Böyle binbir çeşit içinde tüm dünyayı barındıracak kadar güzel olan hayaller gibi tıpkı..
renklerin anlamları , insanlar üzerindeki etkileri ve şirketlerin bunu kullanma yöntemleri
görsel
Aleyna Tilki'nin exxen'de yayınlanan işte bu benim masalım dizisinde seslendirdiği şarkı. Yakında piyasaya da resmi olarak düşecektir. Şarkı ismi konusu biraz karışık. Renkler diyen var, nehir diyen var.
https://www.youtube.com/watch?v=z8GWt1fT8Jo

Sözleri şöyle:

insanların yönü haritasını bilmem
Diğerleri nasıl ulaşır düşlerine
Benim kalbim karanlıklara usulca renkler verir
Bende kapar tüm ışıkları
Kendi rengimi izlerim

Akar giderim kalbimdeki nehirle
Bir tek onun yönüne güvenirim
Akar giderim kalbimdeki nehirle
Bir tek onun yönüne güvenirim
görsel
https://youtu.be/cQZSbcApLs0