bugün

rapor, kanundaki tanımı işe geçici iş göremezlik belgesidir. rapor ücreti ise, geçici iş göremezlik belgesine sahip kişinin çalışmadığı günlerine dair ücrettir. bu ücretler SGK tarafından hak sahiplerine daha öncesinden PTT aracılığıyla ödenirken 09.07.2012 tarihinden itibaren artık ziraat bankasının herhangi bir şubesinden online ödeme olarak ödenmektedir.
Rapor parası alabilmek için raporun alındığı tarihten geriye doğru 1 yıl için en az 90 gün SSK primi yatırılmış olmalıdır.
SGK rapor ödemesini raporun 3. gününden itibaren ödemeye başlar. ilk iki günlük raporun ücretinin işveren tarafından ödeyeceğine dair de bir kanun maddesi yoktur. 1 veya 2 gün rapor alanlara iki defa geçmiş olsun demek gerekir. 10 günlük rapor almış bir kişinin ise 2günlük rapor ücretinin üzerine soğuk su içmesi gerekmektedir. Ya da soğuk değil de ılık içilsin ki rapor parası verilmiyor çünkü.
Rapor ödemelerinde bir istisna vardır ki o istisna da iş kazası olması durumudur. iş kazası sebebiyle alınan raporlar için SGK her günü öder. Ayrıca iş kazası geçirmiş bir kişinin sağlık aktivasyonunun yapılması için 30 gün ssk primi yatırma şartı aranmaz. ayrıca iş kazası raporlarında geriye doğru 90 günün olup olmadığına da bakılmaz.
Rapor ücreti rapor alınan tarihten önceki 3aylık prime göre hesaplanır. Geriye doğru 3aylık primin ortalaması alınır, tedavi ayakta olunmuşsa bu miktarın 3te 2si tedavi yatarak olmuşsa yarısı ödenir. evet, farkedildiği üzere hastanede yatarsan daha az rapor ücreti alıyorsun. Çünkü hastanede yattığında oda parası, yemek parası v.s. da raporu alandan tahsil ediliyor.
Rapor için çalışan hiç bir işlem yapmaz. Çalışan aldığı raporu işverene vermekle mükelleftir. işveren raporun bitiş tarihinden itibaren 5 iş günü içinde SGK' ya internet üzerinden bildirimini yapar. Aynı şekilde hastanede SGK' ya bildirimi internet üzerinden yapar. bu bildirimler karşılaştırılarak ödemeler, genelde rapor bitim tarihini takip eden 1 ay sonra herhangi bir ziraat bankası aracılığıyla ödenir.

rapor alınca dikkat edilmesi gerekenler:
1. Rapor ortapediden alınmışsa, raporun sebebi kesik v.s. ise rapor paramı 1ay sonra alacağım diye hiç boşuna beklememek gerekir. Raporun alınma sebebi iş kazası değilse bağlı olunan SGK' ya sahsen gidilerek durumun iş kazasından kaynaklanmadığına dair taahhütname imzalanması gereklidir.
2. Raporda teşhis yoksa rapor ücreti alınmaz.
3. geriye dönük son 1 yıl içinde 90 gün SSK primi yoksa hiç boşuna ziraat bankasına kadar yorulmaya gerek yoktur.
4. Rapor ücretim 15 gün sonra yatacak diye beklenmesi beyhudedir. Rapor bitim tarihinden itibaren en erken 1ay sonra ödeme yapılır.
5. Raporun alındığı hastane rapor bildirimini bağlı olunan SGK' ya değil de kendine yakın herhangi bir SGK ya yaparsa o rapor ücreti yılan hikayesine dönecek demektir. Rapor alan kişi takip edecem derken 2. defa raporluk olabilir. Bu nedenle rapor alınan hastaneye hangi SGK ya bağlı olunduğunun bildirilmesi gereklidir. Eğer hangi SGK ya bağlı olunduğu bilinmiyorsa işyeri muhasebecisine sorulabilir.
6. 20 günü aşan raporlar mutlaka heyet onaylı olmalıdır. (10gün sonunda 10 gün kontrolle uzasa bile)
7. Doktor kontrollü rapor vermişse ve kontrol muayenesi olunacak tarihte ben iyileştim diyerek doktora tekrar gidilmezse o rapor ücreti ödenmez. Kontrol verilmiş raporların işbaşı tarihi verilerek kapatılması şarttır.
8. doğum öncesi raporlarda doğumun 32. haftasında 37. haftasına kadar çalışma kararı alınmışsa bunun bir zahmet kuruma bildirilmesi gerekir. Doğum öncesi raporlar da 32. haftada 37. haftaya kadar çalışılabilir raporu işveren tarafından SGK ya elden bildirilmemişse kişi doğum öncesi rapor ücretini alamaz.

diğer notlar:
1. doğum öncesi raporlar doğumdan önce 8 doğumdan sonra 8 olmak üzere 16 haftadır. Eğer çift gebelik varsa doğum öncesi rapora 2 hafta daha eklenir. Eğer kişi isterse 32. haftada 33,34,35,36,37. haftaya kadar çalışabilir raporunu kuruma ulaştırdıktan sonra bu çalışarak geçirdiği süreleri doğumdan sonraki raporuna ekletebilir. bu çalışabilirlik en fazla 37. haftaya kadar olabilir. Bir bayan hamileliğinin 38. ve 39. haftasında çalışamaz.
Eğer erken doğum olmuşsa erken olan doğum süresi doğumdan sonraki rapor süresine eklenir.
8. işyeri hekimi en fazla 2 gün rapor verebilir.
9. bir doktor en fazla 10 gün rapor verelebilir.
Geçici iş Göremezlik Ödemesi olarak da bilinen rapor parası, 2017 yılı itibarı ile artık PTT şubeleri aracılı ile ödenmektedir. e devletten sorgulama yaparak gelişmeleri öğrenebiliyorsunuz. e devletten sorgulama yaptığınızda "bankaya gönderildi" yazıyorsa size en yakın PTT şubelerinden birine kimliğinizle giderek adınıza yatan parayı çekebiliyorsunuz
Trafik kazası Geçirdikten Sonra Alamadığım ücret.

Benden Trafik kazası tespit tutanağının Aslını isteyen (bkz: SGK) Bunu Rapor bitiminden 1 ay sonra Söylüyor.
asgari ücretli için 3 günlük rapor ücreti 39 tl olan ve yemekle bitmeyecek ücret.