bugün

işçi sınıfının ve onun marksist-leninist partisinin ideolojisinin ve politikasının uluslararası ilişkiler alanındaki temel ilkesidir; burjuva milliyetçiliğinin, şovenizmin ve kozmopolitizm in karşıtıdır.

proleterya enternasyonalizmi ilkesi, işçi sınıfının uluslararası karakterinden, onun bütün ülkelerdeki yaşam ve mücadele koşullarının ortak oluşundan,ortak sınıf düşmanının uluslararası sermayede odaklanması gerçekliğinden kaynaklanır ve işçi sınıfının ortak çıkarlarını, hedefini ve aktif dayanışmasını dile getirir.
marx'ın dolaylı olarak görev yüklediği kesimin problemlerinin tek olduğunun ve birlikle kıyama kalkılması gerektiğinin ifadesi. marx'a göre devrimi proleterya gerçekleştirecektir ve bu devrim kapitalizmin kendi kendini yiyip bitirmesine ramak kala kendiliğinden ortaya çıkacaktır. bir nevi son yumruğu işçiler vuracak denilebilir. sosyalist devrimcilerin ümidi de "dünyanın tüm işçileri birleşin" kalıbından beklentiye dönüşmüştür. emperyalizmin doyuranı kapitalizm suni dengelerle-mahir çayan-işçileri kaypaklaştırmasa kendiliğinden zuhur etmesi planlanan devrim gecikmeyecektir.

marx'ın bu tezi teşbihte hata olmazsa bazı müslümanların beklediği mehdi inancı ile örtüşür. kapitalizm kendi varlığından doyuma ulaşıp erimeye/ölmeye başladığında kaçınılmaz devrim sonucuna ulaşılır. mehdi de belirtilen ahir zaman işaretleri vuku bulduktan kısa bir süre sonra yeryüzüne gelir. müslümanlar determinist, marxist materyalistler indeterminist öyle mi? aşırı derecede benzeşiyorlar oysa.

entrylerimi anlamadıklarını defaten ifade eden mallar sürüsüne: bu sefer de mi olmadı lan? e bu da olmadıysa artık ben senin...!
proleterya enternasyonalizmi, bilinçli yurtseverlikle ayrılmaz bir bütün oluşturur ve bu bütünlükte, emekçilerin uluslar arası işbirliği bu emekçilerin kendi uluslarına ve yurtlarına duydukları sevgiyle birleşir.

bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olanların gazabına uğrar. *
(bkz: muro)