bugün

pandora kutusunun içinde kalan son kötülük umuttur ve bu yüzdendir ki insanlar umut ettikçe acı çekerler.
(bkz: pandora nın kutusu)
konuyla ilgili çok çeşitli efsaneler vardır. bir diğeri yukarda anlatılan ile benzeşen başka bir öyküdür. zeus pandoraya bir kutu verir ve saklamasını salıkverir. kutunun içinde kötülük, iyilik, güç, zenginlik, acı...v.b. hayal edilebilecek herşey vardır. pandora merakına yenik düşüp kutuyu açar ve herşey serbest kalır. kutunun içinde ne varsa gider bir insanı bulur. güç bir kişiye zenginlik bir kişiye, kötülük bir kişiye yapışır kalır. oysa zeus bunları eşit olarak dağıtmayı planlamaktadır. zeus geri geldiğinde kutu da sadece umudun kaldığını görür ve bütün insanlara eşit olarak dağıtır. bu yüzden insanın bir türlü vazgeçemediği illüzyon, en büyük güç ve zayıflık kaynağı olan umut herkeste vardır.
bir kitabevi ismi.
Küçükken kardeşime babamın japon pazarından 1 tlye aldığı kutudur. hala evin kenarında durur. üstünde sim filan var böyle cicili bicili birşey ama ne zaman elimi atsam yamuluyor, içinde ne olduğuna gelince tabikide sik yok. ne olacak ulan bir kızın saç tokası lastik filan o kadar.
(bkz: kuku)
Yeşim ustaoğlu'nun yönetmenliğini yaptığı 2008 çıkışlı bir film.
filmlere ve operasyonlara bol bol isim babalığı yapan efsanedir..
efsaneyi anlatmaya gerek yok zeusun uzun uzadıya sadece ateş hırsızı prometeus u cezalandırmak adına içine kötülü hapsettiği bir kutuyu eş olarak yolladığı pandora adlı kadının merakına yenik düşerek kutuyu açmasıyla kötülüğün yeryüzüne yayılmasına sebebiyet veren hediyedir.bir nevi adem havva ve yasak elma hikayesinin türevi olup(kadının dayanamyıp kutuyu açması havvanın dayanamayıp elmayı yemesi) kutsal kitaplarda geçen bir olayın yunan mitolojiisnde uydurma bir hikayede yer alması itibarıyla şüpheci kişilerde kıvılcım yaratacak olaydır.uydurma bir insan ürünü destanın bir kopyası nasıl olurda kutsal kitaplarda yer alır.yoksa ...yoksa ...
(bkz: her şey yalanmış)
yunan mitolojisine göre, hephaestus bir gün prometheus un yarattığı tüm fanilerin tek bir cinsiyeti olmasına, yani hepsinin erkek olmasına kızar ve ilk kadını yani pandora yı yaratır.

-bir diğer rivayete göre de zeus, insanoğlunu cezalandırmak için diğer tanrılara pandora yı zehirli bir hediyeye dönüştürmesini emreder.-

hephaestus pandora yı balçıktan yaratır, afrodit güzelliğini verir, apollo müzik yeteneğini verir, poseidon inci bir gerdanlık ve asla batmama becerisini verir, hera merak aşılar, ve son olarak da bu meşhur kutu görünümlü nesne pandora ya verilir ve bunu da zeus un verdiği söylenir.

epimetheus pandora ya bu kutuyu hiç açmamasını söyler fakat pandora birgün merakına yenik düşer ve bu doğaüstü güçleri barındıran kutuyu açarak dünyadaki tüm kötülüklerin açığa çıkmasına neden olur.

hem tanrıların erkeğe verdiği hediyenin olumsuz getirisinin simgesi, hem de bugün dünyadaki kötülüklerin nedeni olarak bilinir.

hee bir de "sen pandora nın kutusu nu hiç açmamalıydın dostum!" şeklinde savrulan bir tehdit cümlesinde geçen, bir amerikan filmi klişesine ait sözcüktür bu aynı zamanda.
pandora'nın a.ına sokulup gerisin geri cehenneme yollanası.
sagda solda acildigi ile ilgili rivayetler dolasan kutudur.
baktım ki erk insanlarlar canı sıkılıyor, elleri nasır tutmuş, onlara bir kutu yapayım da oyalansınlar dedim.

o kutu oldu bir kuku!, sonra zeus baba geldi ve kızdı bana kukular ile oynanmaz diye ve bunu tüm insanlığa mal etti.

gerisi yaradılış hikayeleri ile aynı.

erkeklerin başına gelmiş en güzel kötülüktür.

insanlık ; prometheus' tan, Zeus' tan ve hephaestus' tan razı olsun.

(bkz: efsaneler mitler vs tarih ve din)

prometheus un istanbullusu ise 34prometheus dur.
birbirlerinde habersiz yaşayan üç kardeşin farklı problemlerini konu alan 2009 yapımı yeşim ustaoğlu'nun bu güzel filminde Tsilla Chelton oyunculuk dersi vermiştir..
herkese renkli günler
an itibari ile digitürk kanal 21 türkmax da yayınlanan film dir, başlığı görünce ''ne oluyor ya'' dememe sebebiyet veren güzel film.
iki kere izlediğim nadir filmlerden biridir. alzheimer hastası olan teyzenin güzel bir ders verdiği filmdir.
(bkz: pandoranın kukusu)
adem ile havva'nın yunan mitolojisindeki versiyonu sayılabilendir. epimetheus, zeus'tan ateş çalıp insanlara dağıtmıştır. buna karşın zeus da onu cezalandırmak için pandora'yı yaratır. oldukça güzel, ama tehlikeli bir kadındır pandora. epimetheus pandora'ya aşık olur tabii ki. akıllı birisi olan kardeşi prometheus, epimetheus'u uyarır. "aptallık etme! pandora kötü ve tehlikeli birisi." der. fakat epimetheus, aşkına yenik düşer ve pandora ile evlenir. zeus, pandora'ya hediye olarak kilden yapılmış bir sandık verir, fakat bu sandık asla açılmamalıdır. pandora, sandığın içinde ne olduğunu merak eder. "çok para?çok sayıda mücevher? altın?"

en sonunda merakına yenilen pandora, sandığı en sonunda açar. içindeki kötülükler dünyaya yayılmaya başlar. pandora sandığı kapattığında iş işten geçmiştir. çünkü umut sandığın içinde kalmıştır. yani kötülüğün insanlara yayılmamasının umudu.

böylece dünyaya kötülük hakim olur, bu sandık pandora'yı da esir alır.

bu mitolojinin yunan olmasına rağmen roma ve daha nice metinlerde karşımıza çıkar.
Pandora'nın açmış bulunduğu kavanoz. mitolojoye göre zeus, ateşi olimpostan çalarak insanlığa götüren ve insanlığın da gelişmesini sağlayan prometheus'a kızmıştır. onu bir adaya zincirlenmiş ve bir akbabanın her gün gelip onun ciğerini yemesi cezasını vermiştir. burada bir parantez açıyoruz. prometheus'un bir titan olduğundan dolayı ölümsüz olduğunu bu yüzden de ciğerinin sürekli yenilendiğinden bu azabın sonsuza dek süreceğini düşünüyor olabilirsiniz. lakin yıllar sonra herkül gelerek prometheus'u kurtarıyor. burada parantezi kapatıp hikayemize devam edelim. prometheus kurnaz ve zeki bir adamdır. bu yüzden sürgüne gönderilmeden önce kendisinin tersine alık ve saf olan kardeşi epimetheus'a tanrılardan gelen hiçbir hediyeyi almamasını söylemiştir. nitekim zeus prometheus'a verdiği cezayla yetinmemiş tüm insanlığa da ceza vermek istemiştir. bunu da epimetheus'un üzerinden yapmayı uygun bulmuştur.

tüm tanrı ve tanrıçalar bir araya gelmiş ve yunan mitolojisindeki ilk kadını yaratmışlardır. afrodit ona güzellik ve cazibe, athena zeka ve strateji vermiştir. ismini ise "tanrılar armağanı" anlamına gelen "pandora" koymuşlardır. pandora'yı epimetheus'a gösterdiklerinde prometheus'un ona söyledikleri aklından çıkıp gitmiştir. pandora'yı bir hediye olarak görmemiş olmalı. daha sonra zeus pandora'ya düğün hediyesi olarak bir kavanoz - yanlış bir çeviri sonucu kutu denir- verir ve pandora'ya asla bu kutuyu açmaması gerektiğini söyler. tabiki zeus pandoranın merakına yenilip kutuyu açacağını biliyordur.

pandora kavanozu açmamak için günlerce kafasında bir savaş verir. lakin merakına yenilir ve kavanozu açar. açtığı anda içinden kötülük, açlık, sefalet yani kötü olan her şey dünyaya yayılmıştır. pandora kavanozu kapattığında ise içinde tek bir şey kalmıştır. o da umuttur; insanlığın içindeki umut, kötülüğün yayılmamış olması umudu...
2008 yapımı, başrollerini tsilla chelton, derya alabora ve onur ünsal'ın paylaştığı, yeşim ustaoğlunun yönettiği, dram türünde bir türk filmi. film 12 tane ödül almış, 22 tane de festivalde gösterilmiştir.
kahrolsun edison gibi bomba bir atraksiyonu da içeren yerli film.
yeşim Ustaoğlu yapımı, tam bir karakter filmi. filmdeki karakterler o kadar incelikle yazılmış ve oynanmış ki ' evet bu böyle olmalı ' diyorsunuz. tabi ki nine rolündeki tsilla chelton başta olmak üzere onur Ünsal'dan tut da güzin rolündeki övül avkıran'a varana dek herkes çok çok iyi oynamış.

farklı karakterdeki bireylerin bir aile ' olamayışları ' üzerine kurulmuş şimdiye kadar yapılmış en başarılı dram filmlerinden.

--spoiler--

özellikle güzin karakterinin, saplantılı olduğu adam çağırınca kendisine emanet edilen annesini kendisine bile bakamayan vasıfsız erkek kardeşine bırakması çok çok gerçekçi ve acı bir sahne olmuş. özellikle adamın onu sadece sevişmek için kullanacağıyla tekrar yüzleşip arabadan indikten sonra yaşadığı duygu karmaşası müthişti.
--spoiler--
Aslında yanlış çeviri sonucuymuş:
Modern bir ifade olan pandora'nın kutusu miti 1508 yılında Latinceye pandora'nın pithos'unu yani "küp"ünü pyxis'i yani "kutu"su diye nakleden Rotterdamlı Erasmus'un yanlış çevirisine dayanmaktadır.
(panofsky)
Hani umut da çıkmıştı.çıkabilen tek iyilik unut diye biliyorum ben pandora korktuğu için kutuyu kapatmış diğer iyilikler çıkamamış okuduğum mitoloji kitabında öyle diyor.